Bæredygtighed, grøn omstilling, fokus på klimaet og sikkert mange andre ting i samme boldgade. Alt sammen oppe i tiden, men også en nødvendighed for at stoppe den udvikling vi alle sammen er en del af. Jeg tror ikke der mange i dagens Danmark, og for den sags skyld i hele verden, der længere er i tvivl om, at de klimaforandringer vi ser, i høj grad er menneskeskabte.

Derfor er det jo lige så meget oppe i tiden, at flere og flere gør noget ved det. Det betyder at mange håndværksvirksomheder har rigtigt travlt for tiden. Og det er alt fra tømrere, el- installatører, VVS’er og andre der er i gang med at lave energibesparende tiltag ude hos kunderne. Kunderne i denne forbindelse er både private, men i lige så høj grad virksomheder og organisationer rundt i det ganske land.

Vi har besøgt endnu en af de aktører der professionelt gør noget for denne grønne omstilling. Én, der i op til 20% af virksomhedens totale engagementer, udfører energioptimering for sine kunder.
Det er MK VVS & Teknik i Otterup. Det er Claus Kjellstrøm der ejer og driver virksomheden, og det har han faktisk kun gjort i et års tid. Alligevel er de nu seks ansatte, og Claus mål inden for de kommende fem år, er at fordoble arbejdsstyrken. Et ambitiøst, men realistisk mener Claus.

Claus er uddannet VVS-montør, men kom til skade med sin ryg i hans daværende arbejde, og kunne ikke længere arbejde i ’marken’. Han ville dog gerne blive i branchen, og læste så til VVS installatør, hvilket gjorde at han job som projektleder i et par andre VVS-virksomheder på Nordfyn.

Værkstedet hos MK VVS & Teknik
Claus havde dog mange ideer til, hvordan man kunne gøre ting på en anden måde, så nu handlede det om at starte for sig selv.
Han siger videre, at Coronaen selvfølgelig hjalp ham i gang, men at rigtig mange mennesker gerne vil have energirenoveret deres bolig. De sparer penge og så er det jo virkelig oppe i tiden. Claus beretter videre, at der selvfølgelig er mange der for tiden er ude at investere i varmepumper, men der er lige så mage eller flere der energirenoverer deres boliger på mange andre måder.Ud over varmepumper, ja så er det den rigtige styring af gulvvarme. Her er mange anlæg lavet i 70’erne eller 80’erne, og de anlæg har en meget dårlig og utidssvarende styring af gulvvarmen. Ligeledes fortæller han at blandingsbatterier, varmtvandsbeholdere, brusehoveder, toiletter og andet VVS-udstyr i moderne udgaver, kan give endog meget store energibesparelser.
Mange får lavet genvex anlæg i deres boliger. Det er anlæg der genbruger varmen i den luft det udskifter under drift. Her er der noget at spare på varmeregningen, siger han.

Kontoret hos MK VVS & Teknik

Ligeledes forventer Claus at der fremover vil blive flere opgaver der handler om at energioptimere, og om at lave indeklima der gør, at mennesker trives bedre i deres boliger.

Så til alle boligejere: Der er kun én vej og det er fremad. For vores og alle andres bedste.

Læs mere

MK VVS og Tekniks hjemmeside