Selvom en virksomhed er lille, arbejder med noget, næsten ingen ser, og ikke får meget plads i medierne, så kan den være en vigtig spiller i det nære samfund.

En sådan virksomhed er Eghoved Graveservice, der ejes og drives af Claus Krüger Pedersen. Virksomheden ligger lige uden for Otterup på Skovgyden.

Landskabspleje er hovedopgaven, og det bruges der ret store maskiner til. Eghoved Graveservice blev startet i 1998 fra gården Eghoved, hvor Claus er barnefødt.

Jeg startede med noget vandløbsrensning, men gik på andet arbejde ved siden af. Siden 2002 har jeg renset vandløb for kommuner, og det fortsætter jeg med en rum tid endnu. Min maskinpark består af to gravemaskiner og en rabatklipper, og maskinerne har rigeligt at bestille.”

Han er ene mand i virksomheden, men der har dog været flere ansatte.

Det er svært at drive sådan en virksomhed med ansatte, fordi der er meget sæsonarbejde, og det tager tid at oplære nye medarbejdere til hver sæsonstart. For de finder hurtigt andre job, lige så snart en sæson er forbi.

Eghoved Graveservice

For Nordfyns Kommune har Eghoved Graveservice en kontrakt på at rense ca. 180 km vandløb, hvor de store kanaler bliver renset hvert forår og efterår. De mindre kanaler bliver renset en gang om året.

De store kanaler afvander store områder og fører rigtig meget regnvand væk, så områderne ikke bliver oversvømmet. Derfor er det så vigtigt at rense og holde disse vandløb, så alt vandet kan komme væk. Sådan en gravemaskine som vi står ved, koster 1,5 mio. Det betyder, at der skal renses en del kilometer vandløb for at forrente den investering. Så der bliver tilbragt rigtig mange timer i førersædet i løbet af et år.”

Det at rense vandløb er noget sæsonpræget, og derfor byder Claus også ind på andre opgaver for at beskæftige de store maskiner.

Så udover at rense og vedligeholde vandløb bliver maskinerne brugt til alle mulige andre graveopgaver. Claus lejer sig selv inklusive sine maskiner ud til entreprenøropgaver og diverse graveopgaver. Det kan være kloakker eller kabelrender eller det kan være byggeri, hvor hans kompetencer kan anvendes.

Jeg er rigtig glad for det, jeg går og laver. Jeg er glad for naturen og glad for, at de ting jeg laver, er noget der gavner og kan ses. Jeg kunne ikke tænke sig at lave noget andet end det jeg gør nu, så fremtiden ligger også i førersædet i mine store gravemaskiner.”

Selv om han er uddannet landbrugsmaskinemekaniker, ligger det i kortene, at Claus fortsætter som nu og derved også går i sin fars fodspor.

Fritid er der ikke meget af, da maskinerne kræver Claus’ tilstedeværelse ti-tolv timer hver dag. Er der lidt tid i overskud, ja så står den på jagt ude i hans elskede natur.