De fleste ved nok, at der er meget kunst her på Nordfyn: Mange gallerier, steder med brugskunst og andre kunstevents.

På havnen i Bogense ligger et af disse mange steder for kunstinteresserede. Det er Galleri No. 16, der ejes og drives af Ellen Bøgeholm Hansen.

Det er dansk kunsthåndværk, der er udstillet i galleriet, og så er der en stor samling malerier af danske billedkunstnere. Det meste af den kunst der er i galleriet, er faktisk af fynske kunstnere.  Det er en alsidig samling, for der skal være noget for enhver smag samt enhver pengepung.”

Der er malerier lige fra kr. 600,- og op til kr. 12.000, -, så det er ganske rimelige priser.

Der er selvfølgelig mange af kunderne, der kigger forbi i turistsæsonen, men for Ellen er de bedste kunder dem, der kommer fra hele landet efter noget specifikt. De ved hvad de vil have og er meget købestærke. Dog er den største kundekreds fynboerne, og de kigger forbi fra hele Fyn.  Der er også en del stamkunder, og de ved som regel hvad de vil have, for de har været forbi før og ved hvad der er på væggene.

Hvis kunderne gerne vil ind at kigge i galleriet uden for højsæsonen, hvor åbningstiderne er begrænsede, så åbner Ellen gerne galleriet efter et telefonopkald.

Jeg lægger vægt på den vejledning, jeg giver kunderne, så de får valgt det rigtige maleri. De er også velkomne til at komme og bytte det, hvis det ikke passer på deres væg, når de får det hjem. Det gælder også, selvom der er gået et år eller to.”

Galleri 16 interior

Men hvad er Ellens baggrund for at drive et sådant galleri? Hun stammer fra Odense, men fik bygget et unikt hus på havnen i Bogense. Det stod færdigt i 2001, hvor hun flyttede ind. Det er et træhus som er godt gammeldags bygget, med kun to jerndragere til at holde det hele sammen. Alle øvrige materialer er kun naturlige produkter, inklusive den tjære huset er behandlet med. Det er nemlig trætjære!

Huset blev bygget med to formål: Nemlig at det skulle være en unik bolig, samt at der skulle være plads til et pænt stort galleri. Udsigten til ligusterhækken i Odense skulle byttes ud med udsigten til hav og havn i Bogense.

Det var egentlig ikke passion for kunst, der fik mig til at åbne Galleri no. 16. Det var ren dovenskab”, griner hun. ”Kunst har jo ikke sidste salgsdato og passer i det hele taget sig selv, indtil kunstværket bliver solgt. Men sandheden er at kunst altid har interesseret mig, og jeg så meget gerne et galleri i det hus, jeg fik bygget.

I den spæde begyndelse havde en af kunstnerne sin båd liggende lige neden for huset, og en anden arbejdede i samme arkitektfirma som hun selv tidligere arbejdede i, så den vej rundt fik hun de første malerier i hus.

Galleri 16 malerier

Det hele har så taget fart, og nu bugner galleriet med store og små flotte malerier. Ellen indrømmer, at hun selv har malet helt fra barnsben. Og mange af disse værker pryder også hendes galleri.

Et andet stort element er de mange COBRA-malerier, der pryder galleriet.

Ellen maler stadig og opfordrer alle, der har den interesse til bare at komme i gang. Hun mener, at for hvert maleri man får lavet, ja så bliver det bare bedre og bedre.

Det er virkelig sjovt at drive galleri, så det vil jeg fortsætte med. Det er ikke noget man bliver millionær af, men det er noget mere interessant end at sætte sig hen i en krog og hækle grydelapper.”

Læs mere

Galleri No 16