Dansk Køle- & Varmepumpeteknik ApS i Veflinge er et firma med fart på. Der er virkelig gang i butikken, fortæller indehaver Morten Andersen. Morten er uddannet køletekniker fra 1999 og har derefter arbejdet i flere forskellige virksomheder. Men at få foden under eget bord var målet.

Han begyndte at importere lidt varmepumper sammen med en kammerat, det greb hurtigt om sig, og så var der ikke langt til at starte for sig selv.

“Jeg etablerede virksomheden i 2017, og så har jeg ikke set mig tilbage siden.’’

Dansk Køle- & Varmepumpeteknik beskæftiger sig med det, der fremgår af navnet. Nemlig køleanlæg til både store og små virksomheder, opsætning og service på varmepumper til både private og virksomheder, samt jordvarmeanlæg og klimaanlæg i hele landet. Dog er de fleste af virksomhedens kunder på Fyn. Her er kundesegmentet ligeligt fordelt mellem private og erhvervskunder.

Morten fortæller, at varmepumpeområdet har været et segment med virkelig gang i.

”Men det er jo blevet en del dyrere at bevæge sig ind på det område. Energitilskud og håndværkerfradrag er bortfaldet, og prisen på el har jo taget en himmelflugt, og det har kunnet mærkes på det område.  Folk er mere tilbageholdende og vil lige vente og se”, uddyber han.

kasser

Morten har travlt, og det er køl og frys til erhvervslivet, der er fuld gang i. Selv om han stadig sælger mange varmepumper. Mange bagerier renoverer og bygger om i deres køle- og fryseanlæg samt bygger helt nye fryse- og kølehuse.

”Her i det sidste år har der ikke været nogen pauser i virksomheden. Det er som om, at alle skal have lavet noget inden for mit virke. Der plejer at være lidt døde perioder indimellem, men det er der ikke for tiden”, beretter han.

Sidste år vækstede virksomheden med 30%, og det ser ud til at fortsætte. Desværre stoppede montøren lige før jul. Han er så blevet erstattet med en lærling, som for tiden dog er på skole. Morten forklarer, at det er fuldstændigt umuligt at støve en kvalificeret køletekniker op ude i markedet, så der skal bare løbes stærkere. Men stort set at arbejde hver dag, inklusive weekender, kan man jo ikke blive ved at holde til, forklarer han.

Her kommer han ind på det rigtig gode samarbejde, der er mellem de forskellige virksomheder på Nordfyn:

”Man hjælper hinanden, selv om man også er konkurrenter. Der bliver i stor stil henvist kunder til hinanden, og ved spidsbelastninger hjælper man også hinanden med ressourcer.”

Morten fortæller med et lille smil, at han ene mand omsatte for kr. 3,5 mio. i 2021, så nej, der kan ikke have været mange ledige stunder til familie og venner.

”I fremtiden vil vi se Dansk Køle- & Varmepumpeteknik vækste”, siger Morten. ”Der vil være flere erhvervskunder, flere medarbejdere og dermed en højere omsætning.”

Læs mere

dankol.dk