Hvordan gik det så med turisterne på Nordfyn i sæsonen 2021? Var der mange af dem, brugte de nogen penge og var de glade og tilfredse.

Mange spørgsmål vi skal prøve at finde svar på, derfor har vi spurgt nogle af de mennesker her på Nordfyn der har været tæt på turisterne.

 

Den første vi talte med, var vores egen Rikke Lindhøj, der i det daglige er bureauleder hos VisitNordfyn.

rikke turisme

Rikke fortæller, at det overordnet set har været en rigtig god turistsæson, også når man tager september med.  Både butikker og restauranter har oplevet et rigtig godt år. Selv september har vist sig fra sin gode side, tilføjer hun. Her nævner hun også, at overnatninger i autocamper på havnen i Bogense er steget med over 100% i forhold til 2020.

Rikke fortsætter og tilføjer at hvis man tager alle typer overnatninger så der for hele landet været en stigning på 5,7% i år til dato. Tager man de samme parametre for Nordfyn, ja så er tallet noget større, nemlig 9,8%. Det er campingpladserne der igen trækker det største læs, med en stigning i overnatninger på 12,1%. Så Nordfyn ligger rigtig godt til inden for turistbranchen.

Gustaf Josefsson, daglig leder, First Camp Hasmark Strand

En af de største turistaktører på Nordfyn er som skrevet campingpladserne. Her har vi talt med Gustaf Josefsson, der i det daglige er leder af First Camp Hasmark Strand. Det er den første ’’rigtige’’ sæson efter den nye ejer har overtaget. Første sæson var meget Corona ramt, så sommeren 2021 er målestokken.

”Overordnet set har det været en god sommer på Hasmark Camping. Det på trods af mange udfordringer i forhold til Corona restriktioner. Det har været en udfordring for personalet at håndtere Corona-tiltagene. Langt de fleste gæster har dog haft forståelse for, at der har været restriktioner vedrørende både badeland og restauranterne.” forklarer Gustaf og fortsætter: ”Det er primært danskere der har besøgt campingpladsen. Men der begyndte også at komme en del hollændere og tyskere lidt længere henne på sæsonen, ligesom en del nordmænd og svenskere også dukkede op for at nyde det nordfynske campingliv. Men alt i alt har det været et godt år, på trods af at året jo har været påvirket af Corona med alt hvad det har indebåret.” slutter Gustaf.

 

Detailhandelen er også meget afhængig af turiststrømmen gennem kommunen. En meget stor del af butikkernes omsætning ligger nemlig i sommersæsonen.

Mosters Butik i Bogense, der ejes af Grethe Ørgaard, sælger dametøj i alle størrelser på Adelgade.

Annie Ørgaard Jedorf, Mosters Butik i Bogense

Hvordan har sommeren så været for sådan en butik?

Det er Grethes datter, Annie Ørgaard Jedorf, der faktisk driver både den fysiske butik, men også web-shoppen i det daglige. Derfor er det Annie vi taler med angående hvordan salget har været i turistsæsonen:

”Det har været en rigtig fin sæson” fortæller Annie. ”Ikke en rekordsæson, men over middel. De fleste kunder har været danskere, men der er sandelig også blevet talt både engelsk og tysk i butikken.”

Dejligt at turisterne også er med til detailhandelen har haft en god sommer.

En anden branche der også gerne ser mange turister på Nordfyn, er restauranterne. De har også typisk en højere belægning i sæsonen end i resten af året.

Den ny restaurant Reumerts på havnen i Bogense, hvis ejer Rikke Reumert Agerholm først åbnede i midten af juni fortæller: ”Det er faktisk gået lidt over forventning. Vi er jo helt nye, så folk skal lige lære os at kende. Vi klager ikke og synes at fremtiden ser rigtig lys ud.

Man må nok sige, at det er positive toner man hører fra de erhvervsdrivende. Dette endda selvom vi er på en bagkant af en Corona pandemi, som har berørt så mange mennesker på en negativ måde.

Det er virkelig godt gået af de nordfynske aktører, at man har formået at holde kadencen på trods af de hårde odds.