Ja, turismen vokser hurtigt her på Nordfyn. Det gælder stort set inden for alle segmenter, og det viser sig også at turismen vokser hurtigere på disse breddegrader end i andre dele af det danske rige.

Nordfyn har oplevet en vækst i turismen, der er næsten dobbelt så stor som den er på landsplan. Desuden er Nordfyns Kommune den kommune på Fyn, der samlet set har flest overnatninger. Flot.

Det ser ud til at være en tendens med en voksende turisme her på Nordfyn. Til og med august i år har der været en vækst i antal overnatninger på hele 7,4% i forhold til 2018, som ellers var et rekordår. Til sammenligning er er væksten i samme periode på landsplan i gennemsnit 4%.

Der var i perioden frem til august 419.638 overnatninger. Her er det også dejligt, at de norske turister er vendt tilbage efter et par lidt svage år.

rikke boom nordfyn

“Den flotte fremgang er kun lykkedes på grund af store indsatser fra Nordfyns Kommune, turisterhvervet og ikke mindst alle de mange frivillige, der hjælper til,” siger bureauleder i Nordfyns Erhverv og Turisme Rikke Lindhøj.

Rikke tilføjer, at de gode historiefortællinger, de mange store events og den megen brug af de digitale platforme i markedsføringen klart er en del af nøglen til succesen. Dette gælder både egne platforme, men i høj grad også dem der findes hos samarbejdspartnere, som blandt andet Destination Fyn.

Vi skal høre fra et par af de store turistaktører, hvordan de ser på den overståede sæson:

boom på Nordfyn

Mette Skifter, Hasmark Strand Camping og Bogense Strand Camping:

”For Hasmark Strand Campings vedkommende har det simpelthen været den bedste sæson nogensinde. Jeg troede ellers at 2015, som var et kanonår, ikke kunne overgås, men det kunne det altså her i 2019.”

For Bogense Strand Campings vedkommende har året været som de bedste i 2014 og 2015, men der er bestemt potentiale til mere. Mette siger, at sæsonen også er blevet bredere, og allerede i påsken var der fuldt optaget i Bogense, ligesom der var i pinsen.

Hun beretter om, at de mange events de har holdt i Hasmark, også i høj grad har bidraget til det gode resultat. Blandt andet hundetræf på pladsen har været en stor succes.

En anden ting Mette understreger er, at de nu kan mærke synergien i det at sende gæster mellem de to pladser, når der er rigtig travlt. Hun fortæller også lidt om forskellen på de to pladser: Hasmark er meget til børnefamilier og sjov og ballade, hvor Bogense hælder lidt til børneting om dagen og så at man forlader pladsen for at gå ud i Bogense om aftenen.

”Med hensyn til brugen af nye digitale løsninger og at være tilstede på de digitale platforme, er vi med helt fremme i forreste række,” fortæller Mette. ”Det er noget vi dyrker, og det giver virkelig god mening forretningsmæssigt. Vi bruger mange timer på hjemmeside og sociale medier, ligesom selve Hasmark-pladsen bliver mere og mere selvbetjent.”

Så kommer Mette ind på det, som også har en stor indvirkning på belægningen: Nemlig det med at blive årets campingplads og de store events som VM i Cykelcross og Rosenfestivalen. Så bliver det også spændende med vinteråbent på pladsen i Bogense. Kan det blive en god forretning for ejerne, og samtidig understøtte handelslivet i byen?

boom nordfyn wendelin

Bjørn Wendelin, Novasol/Dansommer:

Bjørn er ejerrådgiver hos Novasol i Otterup og har fingeren fuldstændig på pulsen, hvad angår sommerhusudlejning på Nordfyn.

Bjørn er ude at vurdere og rådgive udlejerne omkring hvad de kan forvente ved at leje deres huse ud gennem Novasol.

”Sæsonen er gået rigtig godt. Der har virkelig været tryk på, og masser af gode turister har lagt deres vej forbi Nordfyn. Det gode samarbejde med Destination Fyn, og i det hele taget på tværs af øen, har lokket rigtig mange turister til.”

Noget andet der glæder en sommerhusformidler, er at sæsonen bliver bredere. Nu er det ikke kun i den absolutte højsæson der kan lejes ud, fortæller han:

”Folk har fået øjnene op for, at husene er billigere, men at det også er rart med knap så mange andre turister rundt om ørerne. Ligeledes er det lykkedes at tiltrække flere events uden for sæson, og det er virkelig noget der giver pote for både udlejerne, og jo også virksomheder som Novasol. Så jeg er ret sikker på, at VM i Cyklecross har givet pote, idet de mange mænd der var med, har formået at lokke resten af familien med til Nordfyn.”

En anden ting der har indvirkning på den stigende turisme er, at turisterne har fået øje på Fyn og Nordfyns centrale placering, mener Bjørn. Der er ikke særlig langt til noget, hverken i Danmark eller på Fyn, uddyber han. Uge 29,30 og 31 har været helt udsolgt, så det er skønt hvis sæsonen bliver bredt endnu mere ud, siger Bjørn.

Til spørgsmålet omkring næste års sæson kommer smilet frem. Forudbestillingerne for 2020 ligger på et højere niveau end for 2019. Her tilføjer Bjørn, at nogen nok er begyndt at vælge flyrejsen fra af klimaårsager, og det smitter jo af på sommerhusudlejningen i Danmark.

Læs mere

Se mere om hvad Nordfyn har for turisterne på visitnordfyn.dk

Læs artikel og se TV2 Fyns videoindslag om turismeboom på Nordfyn