Elever og lærere fra 9. og 10. klasse fra Nislevgaard Efterskole havde onsdag formiddag takket ja til at komme med bag kulisserne på Ole Ahlbergs retrospektive udstilling ’Flyvefærdig’. Provokerende og udfordrende, men på samme tid også meget smagfuldt. Det var elevernes konklusioner på kunstoplevelsen på Geværfabrikken i Otterup.

Find dit eget favoritbillede. Sådan lød opgaven fra kunstkender og idemager til Ole Ahlberg udstillingen, Kennet Rasmussen fra Nordfyns Erhverv og Turisme. Han stod for dagens rundvisning og kunne livligt berige eleverne med nogle af kunstnerens tanker bag de mere end 150 værker i den retrospektive kunstsamling.

Det var tydeligt, at flere af motiverne provokerede og skubbede til de unges grænser. Undervejs fangede vi derfor efterskolelærer Mette Behmer til et par spørgsmål om hendes og elevernes tanker om den interessante udstilling.

Hvorfor er du her med dine elever i dag?

”Jeg kunne ikke modstå tilbuddet om at komme ned at og se udstillingen og er meget imponeret over, hvor stor en udstilling det er. Det er vigtigt at gøre brug af sådan en udstilling, når den nu er på Nordfyn. Vores unge mennesker, der kigger på masser af billeder i deres dagligdag, bl.a. på de sociale medier, har godt af at komme ud og se billeder i andre kontekster og blive tvunget til at tage stilling. Det er med til at skabe kulturel dannelse, som også er en del af det at gå i skole.” 

Hvad siger eleverne til udstillingen?

”Da jeg fortalte, at udstillingen omhandlede Tintin, en tegneseriefigur og delvist nøgne damer, så var de klar. Her i eksamenstiden har vi ikke haft så meget tid til at forberede os på udstillingen, men stort set alle elever havde bemærket reklamerne rundt i byen med de flotte billeder. Det er fedt at gå rundt sammen med eleverne her på udstillingen og høre deres kommentarer og fortolkning af billederne. Blandt andet har de fleste lagt mærke til, at kigger man ned på titlen, får man pludselig en anden vinkel at anskue værket på. Titlerne er ikke altid indlysende, og nogle værker har ikke en titel, og det tvinger dem så selv til at fortolke det.”

Hvad siger de om motiverne?

”Nogle elever blev meget provokeret af, at Dannebrog var spejlvendt på en af figurerne ovenpå og udbrød: Det kan man da ikke. Mens andre synes, at kvinderne i skyerne var lige i overkanten. Men det er mit indtryk, at de er meget imponerede over kunstnerens teknikker og synes, det er meget smagfuldt. Bl.a. har de kommenteret, hvor gode de synes billederne er, når dråberne i flere af billederne ligner rigtige dråber, der løber ned af malerierne og ikke en del af malerierne.”

Hvad tror du, eleverne tager med sig fra udstillingen?

”Eleverne kendte ikke i forvejen til Ole Ahlberg og hans motiver med Tintin i et helt andet univers.  Det har helt sikkert sat nogle kreative tanker i gang hos eleverne. Og så er mine elever også snart flyvefærdige her fra efterskolen, så det passer perfekt, at vi her den sidste uge kunne tage ned at se denne udstilling under navnet ’Flyvefærdig’.”

Har du ikke været forbi kunstudstillingen på Geværfabrikken i Otterup, kan du nå det frem til og med den 18. august 2019.

Se mere om udstillingen her