Hvad er det? Det er en stor sprogfestival der løber af stablen i Bogense den 17. og 18. september. Men hvorfor SPROGENSE? Det er da lige til: Sprog i Bogense bliver til SPROGENSE.

Senior eventkoordinator Susanne Geil fra Nordfyns Erhverv og Turisme har sammen med direktør Thomas Hestbæk Andersen fra Dansk Sprognævn, som jo ligger i Bogense, fået stablet dette store arrangement på benene.

Hvorfor er SPROGENSE overhovedet sat i værk?

En sprogfestival, fordi sproget binder os sammen. Alle bruger sproget på en eller anden måde. Både det talte, det skrevne, tegnsprog og i sang. Sproget er alle steder. Alle har en holdning til sproget, og hvordan man bruger sproget og dialekter. Og så skal festivalen selvfølgelig afvikles i byen hvor Dansk Sprognævn har domicil, så derfor SPROGENSE”, fortæller Susanne Geil.

Susanne startede i Nordfyns Erhverv og Turisme i november 2019, og hendes første opgave blev at få stablet en sprogfestival på benene. Det var i anledning af at Dansk Sprognævn flyttede til Bogense.

Siden er det bare gået stærkt med at få alle de forskellige arrangementer i festivalen til at spille sammen og gå op i en højere enhed. Festivalen var egentlig programsat til foråret 2020, men som alle ved, kom corona også i vejen for dette arrangement.

Dansk Sprognævn og NEET har været gode partnere gennem hele arbejdet på SPROGENSE, og Susanne Geil har været glad for processen: ”Jeg føler det som det er mit barn”, som hun udtrykker det.

Der har været meget at arbejde med. Hvilke kunstnere skulle deltage, hvilke faglige indlæg skal på programmet og i øvrigt alt hvad der kan pakkes ind i sproget, skulle jo med. Så det hele greb om sig og voksede undervejs i processen. En anden udfordring var at skaffe de musiknavne, man havde regnet med skulle deltage. Mange andre har også flyttet deres arrangementer til efteråret, og dermed er der stor efterspørgsel på underholdning i det hele taget.

Alt bliver dog mere end klart til festivalen, lover Susanne, og der kommer masser af spændende foredrag, underholdning og leg og læring for alle aldersgrupper. I kan glæde jer til ’’Speakers Corner’’ samt selvfølgelig den levende ’’SPROGGADE’’ i Østergade. Ligeledes er der ’’Bogstavjagt’’ rundt i hele byen, samt debatter og foredrag og en lang række andre programpunkter. Hr. Skæg kommer også og underholder de mindre børn, og så er alle aktiviteter i år gratis, blot man husker at flere af aktiviteterne kræver tilmelding, understreger Susanne:

”Jeg betragter dette års SPROGENSE som år 1 i en kommende serie af sprogfestivaler. Altså en tilbagevendende begivenhed, der fremover forhåbentlig ikke skal udskydes flere gange. Men allerede nu er vi blevet klogere på mange ting, og vi ser virkelig frem til at gennemføre dette års festival og så mod år 2 og 3 og så videre.”

Vel mødt.

Læs mere

SPROGENSE.dk

Book billetter til SPROGENSE her