Det er opskriften på Danmarks største kapsejlads Palby Fyn Cup 2024!

Den 31. maj til 2. juni 2024 er det 35. gang, at Bogense Sejlklub sætter sejl til den prestigefyldte kapsejlads – og med mere end 300 deltagende både taler populariteten for sig selv.

Bogense Sejlklub har som arrangør af sejladsen sat Bogense på det maritime landkort, og sejladsen tiltrækker både tur- og kapsejlere. Bogense Marina, som er Fyns største, er centrum for sejladsen og aktiviteterne på land for gæster og lokale. Mange af sejlerne har deltaget flere gange før, men der kommer også nye tur- og kapsejlere til.

Palby Fyn Cup tilbyder 2 distancer, en fuld distance på 138 sømil eller en kortere rute på ca. 65 sømil. Der sejles i forskellige klasser, og distancerne er designet til at tiltrække både erfarne sejlere og dem, der ønsker en mindre udfordrende, men stadig spændende, oplevelse.

Mr. Palby Fyn Cup, stævneleder Poul Erik Nielsen, er nærmest identisk med Palby Fyn Cup. Han har stået i spidsen i 35 år, og i al den tid har han også brugt en uges ferie på sejladsen. I 1986 blev han valgt ind i bestyrelsen for Bogense Sejlklub og har siden været en af mange ildsjæle, der står bag den aktive klub, som arrangerer Palby Fyn Cup.

Poul Erik Nielsen

Med mange frivillige omkring sejladsen er det vigtigt med et godt netværk. Heldigvis oplever klubben flot opbakning, og mange tager et par fridage for at deltage. Der skal bruges frivillige til sekretariat og til dommerbåd, og der skal sørges for forplejning 24/7.

”Det er vigtigt vi husker det sociale, for det skal være hyggeligt at være med. Derfor gør vi meget for at fastholde frivillige, og mange har været med i mange år,” udtaler Poul Erik Nielsen.

Poul Erik Nielsen elsker kapsejlads. I mange år sejlede han ikke selv med, for det kunne ikke forenes med at være stævneleder og alle opgaverne hermed. Men for nogle år side besluttede han igen at ville sejle med i sin egen båd. Ved god planlægning og organisering er det nu blevet muligt.  Sammen med en 6-mandsbesætning, bl.a. sønnen Ulrik, sejler han nu med rundt.

Når ” chefen” sejler med, er det vigtigt med god bemanding på land, og det har vi!”, understreger Poul Erik med et smil.

Palby Fyn Cup

Festligheder i teltet i samarbejde med BGIF

I mere end 20 år har BGIF stået bag aktiviteter i det store hyggelige telt. Torsdag aften serveres omkring 400 bøffer til sejlere og lokale. Fredag, når sejlerne er sendt afsted, samles 120 seniorer til en frokost og maritim musik, og om aftenen omdannes teltet til en ægte Bierfest, hvor øllet flyder, og stemningen er høj.  Lørdag aften kan man høre bandet “Rabalder” der fylder teltet med hits af Kim Larsen og god stemning.

Palby Fyn Cup er fyldt med traditioner, også for mange af de frivillige der hjælper BGIF med vagterne i teltet. Ofte er det de samme som har morgenvagterne eller vagt til Bierfest.

”Det er sjovt og hyggeligt at være med, og jeg syntes det er fantastisk, at vi igen i år kan samle 120 hjælpere til Fyn Cup teltet”, fortæller en stolt Palle Andersen, der er tovholder og indkøber for BGIF.

Palby Fyn Cup

Tiltrækker gæster til byen

Palby Fyn Cup er med til at skabe omsætning for Bogense, når sejlerne skal proviantere og gæsterne nyder by og havn.  Mange af sejlerne vender tilbage til Bogense Marina som sejlende turister, for de har fået øje på den nordfynske marina med de fine faciliteter og det dejlige miljø omkring by og havn. Det er ikke sjældent, at en sejler møder en af konkurrenterne fra kapsejladsen på broen i løbet af sommeren.

Omkring 200.000 til idrætten

Men Palby Fyn Cup har også betydning for idræt i Bogense. Med et forventeligt bidrag på 90-100.000 kroner til Bogense Sejlklub og 75-100.000 kr. til BGIF er det vigtige midler, der støtter det lokale idrætsliv og hjælper med at vedligeholde og udvikle klubfaciliteterne.

”Bogense Havn og Marina forvandles til en sejlsportsfest, hvor alle kan deltage og nyde vores smukke havn og marina,” siger Poul Erik Nielsen, stævneleder for Palby Fyn Cup. “Vi er stolte af at kunne tilbyde en blanding af sejlsport og fest, der tiltrækker såvel lokale som sejlere fra hele landet.”

Sejladsen skydes i gang fredag den 31. maj – vi ønsker god vind!

Se program på palbyfyncup.dk