Efter en lang corona-pause kunne detailhandelen igen åbne dørene for deres kunder. Det var i mandags de igen modtog kunderne – og måske med mere åbne arme end sædvanligt.

Det har virkelig været en hård tid for butiksejerne og deres ansatte. Mange har benyttet sig af de støttemuligheder regeringen og folketinget har vedtaget, men alle trives selvfølgelig bedst med deres kunder i deres forretninger.

En meget kedelig og usædvanlig periode er nu, forhåbentlig, overstået. I den anledning har NEET været på besøg i tre butikker her på Nordfyn. En i hver af de største byer. Vi ville lige høre hvordan det har været, samt hvordan man ser på den nærmeste fremtid. Heldigvis lyder der mange optimistiske toner fra de tre butikker.

Din tøjmand i søndersø

Din Tøjmand i Søndersø

Hos Din Tøjmand i Søndersø fortæller Michael Caspersen, der er butikschef, at de har haft lukket i over ni uger. Det betød, at al personale har været sendt hjem på lønkompensation.

Det har været en meget mærkværdig situation for alle”, siger Michael.  ”Men nu er der heldigvis åbent igen, og mandag blev vi næsten rendt over ende af de mange kunder, der væltede ind. Selv om der var mange, der skulle bytte julegaver, ja så var der også en stor andel der købte det nye tøj, de havde trængt til længe. Ja, der var kunder i butikken fra morgen til aften.”

Der er også en forventning om rigtig godt salg i det forår, der er lige om hjørnet. Dog betinget af at forsamlingsforbuddet bliver ophævet. Her er det selvfølgelig afgørende, at der bliver holdt konfirmationer og andre begivenheder.

Det er nemlig der det store salg venter, netop i forbindelse med større begivenheder og ellers højtider. Jeg er optimist”, slutter Michael.

Ehlerts Boghandel

Ehlerts Boghandel

Ehlerts Boghandel i Bogense har også været lukket helt ned, men også her ser man en optimistisk Rikke Hald, der bare er glad for at være kommet i gang igen.

Det har været en meget svær tid, ikke kun for personalet og mig, men i høj grad også for de kunder, der ellers har deres vante gang i butikken.

Også her blev personalet sendt hjem, og kun Rikke gik og trimmede sin butik. Dog skulle der tænkes meget over, om man skulle bestille varer hjem, da hele situationen var meget usikker. For hvornår kunne hun åbne igen og få solgt nogle varer.

Der var mange kunder der dukkede op i mandags, og det var jo dejligt. Men jeg var så nervøs op til åbningen, som var det første dag jeg overhovedet skulle åbne butikken. Ja, næsten som første skoledag. Ville kunderne overhovedet dukke op, ville de købe noget, kunne de huske hvad jeg har i butikken, har de fundet andre købemønstre og mange andre spørgsmål. Det gav lidt søvnløse nætter”, griner hun.

KH foto

KH Foto

I Otterup besøgte vi KH Foto, og butiksejer Kurt Hansen fortæller at det ikke var nemt at skulle lukke ned, når det nu var forretningen man ellers gik og passede hver dag.

Kurt er dog på linje med politikerne: ”Hvis det er det der skal til for at mindske smitten, ja så må man jo lukke i en periode.”

Kurt fortæller, at ud over manglende kunder og indtægter, så har han måttet sande at alle de maskiner han har stående, ikke er glade for at stå stille. De skulle virkelig løbes i gang igen og flere ting måtte udskiftes, heriblandt selvfølgelig farvepatroner, men også andet der var ’’groet fast’’ under stilstanden.

Der har været flere kunder i butikken tirsdag end der var mandag, selvom der også var en del. Jeg satser meget på, at der kommer gang i tingene igen. Bare coronavirussen holder sig væk, og folk begynder at holde konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage igen, så er jeg ikke bange for fremtiden.”

Så alt i alt nogle positive handlende, der bare håber at tingene bliver normaliseret efterhånden som vaccinationerne bliver udrullet. Og selvfølgelig håber på, at der ikke kommer flere nedlukninger.

Så hold afstand, sprit hænder og bær mundbind hvor det er påkrævet.