Besøgte du sprogfestivalen SPROGENSE 15. og 16. september i Bogense, hørte du måske at på gamersprog er ”Poggers” en forkortelse af ”PogChamp” og bruges som en måde at sige, at noget er fantastisk, imponerende eller spændende.

Og lige netop Poggers er meget rammende for dette års sprogfestival. Mellem 5 og 7.000 fra det meste af Danmark gæstede et solbeskinnet Bogense og fik såvel faglige forrygende foredrag, samtaler og debatter samt mere folkelige sproglige arrangementer i massevis kombineret med hyggelig festivalstemning.

  • Gæsterne fik ordet og satte ord på sprogfestivalen: Festivalens gæster fik “et ord med på vejen“ af Bogense Skoles elever, som havde dekoreret og designet søde, sjove, anderledes ord, som de udleverede til gæsterne. I SPROGENSE-talen 2023 fik festivalgæsterne selv ordet og deres forskellige sætninger blev sat sammen af Danske Taler, hvorefter borgmester Mette Landtved-Holm holdt talen om gæsternes oplevelse af sprogfestivalen, nysgerrigheden og kærlighed til sproget.
  • En fyldt Bogense Kirke oplevede fredag aften den sønderjyske sangskriver Rikke Thomsen, den yngste modtager af Modersmål-Prisen, til en underholdende, intim og rørende koncert, hvor publikum kom helt tæt på mennesket, den sønderjyske dialekt og musikken.
  • På de forskellige stande i SPROGGADEN inviterede virksomheder, foreninger og organisationer børn og voksne indenfor til snak om sprogets mange facetter og muligheder. Der blev livligt debatteret, leget og lært nye ting om sproget.

rikke thomsen

Lørdag eftermiddag sluttede af på fornemmeste vis af ved Bogense Rådhus, hvor Sigurd Barrett sang, legede og lavede ballade med sproget til stor begejstring hos de mange børn og deres forældre.

Disse og de øvrige mere end 70 programpunkter havde alle fokus på det der samler os, nemlig sproget.

sprogense

Skal SPROGENSE være sprogets folkemøde?

Med udflytningen til Bogense greb Dansk Sprognævn og Nordfyns Erhverv og Turisme muligheden for at skabe noget nyt til glæde for gæsterne og forhåbentlig til gavn for erhverv og turisme i Bogense. Det har været tre forrygende år med sprogfestivalen i Bogense, hvor Dansk Sprognævn og Nordfyns Erhverv og Turisme har oplevet støt stigende besøgstal, øget tilslutning fra aktørerne og ikke mindst at der er bred interesse for sprogets mangfoldighed, udfordringer og muligheder.

Vi vil nu i fællesskab fokusere på at evaluere den 3-årige projektperiode, den overvældende feedback vi har fået fra gæsterne, formen, faglighed, folkeligheden, tidspunkt, økonomien og forretningsmuligheder”, udtaler Per Olesen, direktør Nordfyns Erhverv og Turisme, ”og samtidig inviterer vi alle interesserede partere, virksomheder, organisationer og foreninger til dialog om evt. fremtidig involvering”.

Læs mere

SPROGENSE.dk