Danmark er stor eksportnation. Rigtig mange virksomheder og brancher afsætter deres varer uden for Danmarks grænser.

Mange af de store virksomheder kender vi og ved, at de også er store på eksportmarkederne, men der er også en underskov af små og mellemstore aktører, der er på de udenlandske markeder.

Mange af disse virksomheder startede på det hjemlige marked, men fandt så ud af, at der også uden for landets grænser var en efterspørgsel.

For mange virksomheder er det dog et stort skridt at hoppe på den galej, der hedder eksport. Derfor har Nordfyns Erhverv og Turisme sat eksportrådgiver Michael Nørregaard fra Udenrigsministeriet stævne i Erhvervshus Fyn. Han kan nok afmystificere emnet lidt og komme med et par gode råd.

”Eksport er meget vigtigt for Danmark. Både af hensyn til beskæftigelsen og landets økonomi, men også for Danmarks renommé ude i verden. Her er Danmark kendt for kvalitet, fleksibilitet og er i det hele taget gode samarbejdspartsrelationer. Det er dyrt at handle med Danmark, men kvaliteten er i top”, fortæller Michael.

Hvem er Michael Nørregaard?

Hvem er Michael Nørregaard så? Det er en mand, der som 20-årig rejste ud og først kom tilbage til Danmark 25 år senere. Michael har haft et liv uden for Danmarks grænser, der har bragt ham vidt omkring, hvor han har arbejdet sammen med danske virksomheder på eksportmarkedet. De fleste år har han tilbragt i Holland, hvor han har hjulpet mange danske virksomheder med både at komme ind på markedet, men også etablerede virksomheder, der var røget ind i nogle udfordringer. I Holland tilbragte han de sidste ni år på den danske ambassade i Haag.

Yderligere om Michaels baggrund fortæller han, at den nok er lidt atypisk. Han er uddannet inden for maskinteknik, uddannet gartner og har læst international business og marketing ved siden af. Den praktiske erhvervserfaring kombineret med den senere læste teori har givet ham en rigtig god ballast i forbindelse med hans eksportrådgivning.

Pt. er Michael nu udstationeret fra Udenrigsministeriet som internationaliseringsrådgiver i Erhvervshus Fyn. Så er det på plads.

Alle virksomheder kan komme i gang med eksport

Han kan som sagt hjælpe virksomheder omkring eksport og samarbejder med ca. 250 kolleger rundt omkring i verden. De står klar med deres lokalkendskab til at hjælpe danske virksomheder ind på nye markeder, og de hjælper også, hvis virksomheder rammer udfordringer ude i verden.

”I princippet kan alle virksomheder komme i gang med eksport”, siger Michael. ”Der er selvfølgelig noget omkring økonomi og produktionskapacitet der skal være på plads, ligesom viljen også skal være til stede. Hvis jeg besøger en virksomhed der gerne vil i gang med at eksportere, men vurderer, at den ikke er helt klar, vil jeg trække på mine kolleger i Erhvervshuset, der så kan hjælpe med at få den klar.”

Hvis en nordfynsk virksomhed ønsker at komme på eksportmarkedet, uanset om det er en lille eller stor virksomhed, kan man starte med at henvende sig til Erhvervshus Fyn, fortæller Michael. Derefter vil man sparre med virksomheden, og se på muligheder og markeder. Fra Erhvervshuset vil man tage på besøg i virksomheden, for at afklare de mere konkrete ting. Derefter bliver Udenrigsministeriet en medspiller der kommer på banen i forhold til de danske kontakter i det land, hvor man ser eksportmuligheder.

 ”At komme ind på et udenlandsk marked kan være en langstrakt proces, men med hjælp fra Erhvervshuset er det absolut muligt”, understreger Michael. ”Jeg vil opfordre alle nordfynske virksomheder der har et produkt, der kunne være interessant uden for landets grænser, til at kontakte mig til en snak om muligheder. Det er vigtigt at forstå kulturen i lande, man vil handle med, og derfor er de lokalt ansatte kolleger nøglepersoner, når eksporten skal i gang.”

Kontakt Michael Nørregaard

Har I et godt produkt, der vil egne sig til eksport? Så skal I ikke tøve med at kontakte Michael Nørregaard i Erhvervshus Fyn.

Det er på mail: micnor@um.dk