Vi har prøvet at tage pulsen på julehandelen i de nordfynske byer. Som alle ved, er vi i øjeblikket ramt af voldsom inflation og rentestigninger der ikke er set større i mands minde. Af den grund har mange frygtet, at det ville få en negativ virkning på julens salg i detailhandelen.

Om det så er tilfældet, har vi spurgt om i tre nordfynske butikker.

Torsten Jørgensen © Torsten Jørgensen

Men inden da, et par ord fra Torsten Bo Jørgensen, som er rådgiver inden for byudvikling og specialist i detailhandel.

Julehandelen har generelt været lidt afdæmpet i år. Der har simpelthen været færre kunder i butikkerne. Men ellers klarer de fleste butikker sig rimeligt trods krisen.

Torsten kommer med et par gode råd under snakken:

Jeg anbefaler, at man i butikkerne er meget aktive på for eksempel Facebook. Gerne et par nye opslag hver dag, det er noget der giver kunderne appetit. Det er også vigtigt, at butikkerne laver interessante vinduer og skifter rundt på placeringerne i butikken. Det er også vigtigt at have fokus på indkøbene. Køb små partier, så varerne bliver solgt og ikke ender på lager. Det giver også en hyppigere introduktion til nye varer, og det er noget kunderne sætter pris på.”

Torsten er for øvrigt i gang med at lave handleplaner for både boghandlere og tøjbutikker her på Nordfyn.

Uffe Jensen julehandel

Michael Caspersen fra Uffe Jensen & Co i Søndersø fortæller, at salget her op til jul er gået bedre, end han havde frygtet:

De høje energipriser og Putins krig gjorde, at forventningerne til julesalget ikke var specielt høje. Så det er bedre end forventet, men salget når ikke op på det niveau, som kendetegnede 2020 og 2021. Her blev for eksempel rejser konverteret til bløde pakker af mange kunder, så det var et par specielle år. I slutningen af november havde butikken Black Week torsdag, fredag og lørdag, og det gik faktisk lige så godt som det plejer.”

Michael fortæller at fænomenet Black Friday i mange år har været startskuddet til julehandelen, så der blev handlet mange julegaver allerede på det tidspunkt.

Michael fortæller, at hvis man sammenligner med det sidste ’’normale’’ år, nemlig 2019, ja så ser salget op til denne jul rigtig fornuftigt ud.

Julehandel Imerco

Fra Imerco i Otterup har vi talt med butikschef Sara Hasselstrøm Mikkelsen. Sara fortæller, at julehandelen er gået meget bedre, end hun havde troet:

På grund af inflationen og de andre genvordigheder vi står overfor, var jeg faktisk lidt i tvivl om hvor mange kunder der egentlig ville dukke op. Ville de spare sig ud af krisen, eller ville de forsøde tilværelsen med gode gaver? Black Friday gik faktisk OK, og efterfølgende har der været rigtig mange kunder i butikken for at julehandle. Et sikkert tegn på megen handel, var at der virkelig var rift om det opstillede pakkebord. Så alt i alt er det gået rigtigt godt, og langt over det salg der var forventet.

Pirater og Prinsesser

I Pirater & Prinsesser i Bogense fortæller Rie Maegaard, at julehandelen indtil nu er gået supergodt:

Jeg er sikker på, at børnene ikke kommer til at mangle noget i denne jul. I min butik har salget ikke været påvirket af rentestigninger, inflation og højere energipriser. Folk må have prioriteret det at give nogle gode gaver til dem, de holder af. Min julehandel starter allerede i november, når det store julekatalog er på gaden. Og siden da er det gået slag i slag.”

Mange tænker på børnene først, når der skal købes julegaver, og folk er tidligt ude, så de kære poder får det, de ønsker sig.  Der kan nemlig godt blive udsolgt af populære ting, da det ikke er muligt at bestille flere varer hjem, når julehandelen først er i gang. Hun bestiller nemlig allerede julesortimentet i januar måned.

Mange tænker på hvor vigtigt det er at handle lokalt, når krisen kradser. Og der er mange gode grunde til at bruge lokale butikker, frem for at handle på nettet eller i de store byer.”

Palle Andersen

Erhvervskonsulent i NEET med fokus på detailhandelen, Palle Andersen, har også været ude og tage temperaturen på den nordfynske julehandel.

De tre største byer på Nordfyn har virkelig lagt sig i selen i år.”

Palle nævner det positive i at Otterup har fået stablet et rigtigt julemarked på benene, og at mange butikker havde åbent til kl. 16 i weekenden.

Handelsstandsforeningen i Bogense har strammet meget op på deres annoncering i forbindelse med julehandelen, fortæller Palle. Butikkerne i byen har også haft åbent i alle weekender i december.

I Søndersø har man gjort stort som man plejer, men de butikker Palle har snakket med, fortæller at det er gået udmærket.

Handelen i de foregående år er jo svære at sammenligne med på grund af coronapandemien. Men sammenligner man med 2019, så er julehandelen på Nordfyn ’’ikke så ringe endda’’, melder butikkerne ud. Så konklusionen er, at det er gået over forventning i de nordfynske butikker, og at de er så klar til 2023.”

Læs mere

Kontakt erhvervskonsulent Palle Andersen og hør mere