Om en uges tid kører Fyns største og vildeste traktortræk af stablen – Særslev Traktortræk. Sidste år var der rekord med antal gæster på 5500 – familier, nørder og maskinglade mænd. Der var 110 forskellige traktorer på den 100 meter lange banen. I år står der mellem 120-130 frivillige klar til at servicere trækkere, dommere og gæster til traktortrækket.

Men hvad er traktortræk egentlig for en motorsport? Formanden for Særslev Traktor Pullingteam Claus Harboe fortæller:

Når traktoren kommer ind på banen, kommer der en slæde bag på traktoren – altså vognen, hvor der så er en tonstung vægtklods på. Langsomt forøges modstanden mod jorden, og den bliver sværere at trække. Hvis det så lykkes at trække slæden igennem de 100 meter, så opnås der ”Full Pull”, og så er man videre i finalerunden, hvor vægten forøges yderligere.

Særslev traktortræk er en klasse for sig

Til almindelige traktortræk findes der standardklasse for almindelige landbrugstraktorer (dem du møder ude på landevejene) og farmklassen er lettere modificerede traktorer, og begge klasser er inddelt i vægtklasser.

I år kommer DTP (Dansk Tractor Pulling) også, som kører en afdeling af DM, hvor traktorerne kvalificerer sig til DM i Brande. Det gør Særslev Traktortræk til noget helt særligt på Fyn. For kvaliteten af afviklingen af traktortrækket, banens form og ”ydeevne” og rammer er med til at sikre at Særslev Traktortræk er en klasse for sig – og derfor bliver en afdeling af DM afviklet her.

Særslev Traktortræk fra luften

Sammenhold – og øl

Det kræver meget at få sat sådan et stort event op. Claus Harboe fortæller videre:

Det er sportsforeningerne omkring Særslev, som står for alt arbejdet. Boldklubben, skytteforeningen, gymnastikforening og jagtforeningen, som alle løfter i fælles flok. De har hver deres ansvarsområde, som de styrer, og de bemander f.eks. madtelt, ølvogne osv. Sammenholdet er stærkt, og det er lidt som om de holder en fest i festen i de forskellige foreninger. Og før dagen er omme, så melder folk sig klar igen til næste års traktortræk, også selvom de er trætte i benene. Så traktortrækket kan noget.

Gennem de senere år har Særslev Traktortræk fået opgraderet deres ølvogne og deres udstyr løbende. Der blev læsset mange 25 liter ølfustager af ved hver ølvogn, og da der var mest pres på i løbet af dagen, kunne de frivillige ikke følge med. Så i 2018 tog Særslev Traktortræk sammen med Albani en vigtig beslutning. Der blev fremadrettet sat 1000 liters beholdere op og nogle ordentlige rør til at føre øllen ud til alle ølvognene. Så var der øl til folket.

Klar til årets traktortræk

I år har Særslev Traktortræk opgraderet på det digitale område. Der bliver sat flere skærme op, og der er livestreamning på banen, så alle har mulighed for at følge ordentligt med, når de store traktorer kæmper sig igennem den 100 meter lange bane.

Kan du gætte hvor mange liter øl, som kommer ud af hanerne på sådan en festdag? Ikke mindre end 10.000 liter øl, svarende til ca. 24.000 fadøl, bliver der langet over de mange øldiske, mens Full Pull burgeren med svinekød runder de 400 kg, og der bliver grillet 6000 grillpølser til franske hotdogs. Og som Claus siger:

Alt er forberedt så godt vi kan – der er lagt op til en forrygende dag – vi ses!”

Se mere på saerslevtraktortraek.dk

Se video fra Særslev Traktortræk her på Facebook