Ja, hvem mon det er? Måske kan det landsdækkende Edison Projekt give os svaret. Edison Projektet er sat i søen af Fonden for Entreprenørskab for at styrke iderigdommen og opfindsomheden blandt 6. og 7. klasses eleverne i de danske skoler.

Projekt Edison er en konkurrence, der afholdes i hele Danmark på én gang, og det hele handler om at skabe nogle nye produkter inden for den givne ramme.

I konkurrencen i 2021 er temaet ’’Klima – hvordan kan du gøre en forskel?’’ Det er noget, der virkelig er oppe i tiden og vedrører alle på kloden, så det er det, eleverne skal kaste sig over i denne innovative læringsproces.

Det er tanken, at elever, der bliver kastet ud i denne konkurrence, vil udvikle tankerne om entreprenørskab og lysten til iværksætteri.

Hver gruppe eller klasse skal fremstille et produkt, der understøtter temaet, og som de skal vise ude i kommunerne i en lokalfinale, hvor så de lokale vindere går videre til landsfinalen der afvikles 25. november.

Lokalfinalen her på Nordfyn blev afviklet onsdag den 10. november, og det skulle have foregået som et stort arrangement på Nordfyns Gymnasium i Søndersø. Men desværre var det ikke muligt på grund af den stigende coronasmitte, vi har set her i kommunen.

I stedet blev det gennemført som en virtuel seance, så man ikke fik blandet så mange mennesker i samme rum. Her er jo elever fra alle kommunens skoler, der er dommere ude fra erhvervslivet og der er mange medarbejdere fra skolerne samt andre områder i kommunen.

Ærgerligt at corona igen fik ødelagt et ellers super arrangement, hvor alle eleverne havde mulighed for fysisk at ’’pitche’’ deres projekter over for dommerne – men til gengæld var det godt, at det kunne lade sig gøre virtuelt.

edison nordfyn © Nordfyns Kommune

Dommerne kommer for de flestes vedkommende fra det nordfynske erhvervsliv, men også fra Nordfyns Kommune og UUO.

Onsdag morgen var der dommerbriefing. Her blev alle dommerne introduceret i processen omkring pointgivning og hele baggrunden for projektet.

48 kommuner deltager i konkurrencen, og der er dermed 11.000 elever der deltager på landsplan. På Nordfyn er der hele 80 hold, der deltager.

Dommerne skal bedømme ud fra følgende rammer:

 • Idé
 • Tema
 • Proces
 • Pitch
 • Fra ide til virkelighed

Så blev hele teknikken til dommerbedømmelsen gennemgået, således at dommerne var klædt rigtig godt på.

© Nordfyns Kommune

Nu var det elevernes tur til at komme på podiet, og nu skulle der pitches. Der blev gået til den med meget stor energi, og det var virkelig spændende projekter der blev præsenteret.

Det var tydeligt der var blevet arbejdet meget i grupperne forud for fremlæggelsen af projekterne, og det var spændende ting der kom på banen. Her skal i flæng nævnes nogen af de interessante og innovative projekter, grupperne lagde frem:

 • Pantmaskine til plastaffald.
 • Skralderobot til opsamling og delvis sortering.
 • Røgrenser til små partikler og CO².
 • Træflasker.
 • Multibatteri der oplades, når man cykler.
 • Badeur, der gradvis sænker temperaturen.
 • Solceller på cykler.
 • Plastopsamler, der betjenes af gamle mænd!!!!
 • Mobiltelefon med solcelleopladning.
 • Legetøjsbyttemarked.

Der var masser af andre spændende projekter, men der er desværre ikke plads til at nævne dem alle.

© Nordfyns Kommune

Så kom det alle havde ventet på, nemlig hvem der havde vundet og dermed skal til den store landsfinale, der som sagt afvikles den 25. november.

Vinderne på de seks skoler blev:

Kystskolen:

Phillip, Hjalte og Alberte.

Sletten Skole:

Alberte, Anika og Judi.

Bogense Skole:

Clara, Emma- Marie og Freja.

Søndersø Skole:

Hannah, Kamma, Andre og Merle.

Havrehed Skolen:

Malte, Kristina, Adam og Maja.

Særslev-Hårslev-Skolen:

Andrea, Felix, Laura og Ronja.

Tillykke til de dygtige opfindsomme og udadvendte vindere. Det skal blive spændende at følge jer alle til den nationale konkurrence.

Det ser ud til, at det nordfynske erhvervsliv godt kan se frem til at modtage mange dygtige og innovative medarbejdere i fremtiden.

Læs mere

Læs mere om projekt Edison her!