citat tegn

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har en fortid som bankmand. Nogle vil sikkert sige, at det er sgu ikke noget at prale af. Men det var 26 år, som jeg ser tilbage på med glæde. Bortset fra min elevtid, så har jeg altid arbejdet med erhvervskunder. Fra de allerstørste virksomheder i Danmark til de allermindste. Fra virksomheder placeret inde midt på Rådhuspladsen i København til virksomheder placeret på Ærø. Jeg vil gerne stå til mål for. at jeg i min banktid har besøgt hundredvis af virksomheder.

I maj 2015 fik jeg fornøjelsen at blive ansat i Nordfyns Erhverv og Turisme. Siden da har jeg også været på rigtig mange virksomhedsbesøg på Nordfyn. Fra de største til de mindste. Fra Kims og Hårslev Industries til Trædrejeren på havnen i Bogense.

Derfor tillader jeg mig også at mene, at jeg med rigtig stor udsagnskraft kan sige, at evnen til at drive virksomhed ikke afgøres af virksomhedens placering i landet, men af virksomhedsejerens evne til at udvikle sin virksomhed. Og den er hverken bedre eller dårligere på Nordfyn end andre steder i landet. Hvis den endelig er noget, så er den måske lidt bedre, idet det efter min overbevisning ligger dybt i nordfynboerne, at man ikke får noget foræret og derfor er nødt til at give den en ekstra skalle.

Derfor bliver jeg også ærgerlig, når jeg hører historier om, at landets realkreditinstitutter afviser lånefinansiering eller stiller særlige krav til lån, fordi en virksomhed er placeret i et yderområde. En afvisning, hvis man ikke tror på projektet eller man ud fra en konkret vurdering ikke tror på pantets værdi, er helt OK, men ikke bare fordi virksomheden har det forkerte postnummer.

Så sent som i denne uge hørte jeg, fra en god ven af huset, historien om, at han ikke kunne få realkredit-finansieret et ejendomskøb, tidligere var blevet nægtet afdragsfrihed og som var blevet mødt med større sikkerhedskrav ved ejendomskøb på Nordfyn, end hvad der tilsvarende var krævet ved ejendomskøb i en nærliggende storby. Vedkommende er med sikkerhed ubetinget god for en del millioner.

Derfor glæder det mig, at erhvervsminister Simon Kollerup nu opfordrer alle, der har oplevet at få et nej til lån til bolig eller erhverv på grund af postnummer eller boligens beliggenhed, at skrive til Erhvervsministeriet. Denne dagsorden er vigtig for Nordfyn og jeg kan kun opfordre til, at du fortæller din historie til Erhvervsministeriet, hvis du har fået et nej pga. ”forkert postnummer”.

I Nordfyns Erhverv og Turisme hjælper vi gerne med at kontakte Erhvervsministeriet – kontakt Jørgen Stig Bårris på mail jsb@neet.dk eller telefon 6196 0569 ligesom Marianne Greve fra Task Force Erhverv også kan kontaktes på mgr@nordfynskommune.dk.

Finansieringsudfordringen har været kendt i mange år. Men der er ikke rigtig blevet gjort noget ved det. Måske har vi muligheden nu. Derfor bider vi os også fast i denne dagsorden sammen med andre områder i Danmark, der har samme udfordring.

Hvorvidt Nordfyn reelt er et yderområde – det tager vi en anden dag.citat tegn slut