Hvad betyder det egentlig for forskellige aktører at have en bestyrelse bag sig? Det kan både være private virksomheder, men også offentlige institutioner.

Mange kender til, at bestyrelser står bag den administrerende direktør i store virksomheder, men mindre kendt er det nok, at der i mange mindre og mellemstore virksomheder også er en bestyrelse bag. Ligesom der er bestyrelser i offentligt regi samt i foreninger.

Vi har sat Rikke Lørup Larsen stævne for at høre nærmere om det at sidde i en offentlig institutions bestyrelse som repræsentant for erhvervslivet.

Rikke er selv meget aktiv i det danske erhvervsliv og ejer, sammen med sin mand, OBI Sport A/S der står bag et stort antal sportsbutikker i hele Danmark. Blandt andet mange af INTERSPORT-butikkerne.

Ved siden af at være en travl erhvervskvinde finder Rikke også tid til, blandt andet, at sidde i bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium.

Det er en spændende bestyrelse at sidde i, fordi bestyrelsesmedlemmerne er meget forskellige qua deres forskellige baggrunde. Det er givende, men også udfordrende, når de forskellige vinkler på emnerne skal munde ud i fælles beslutninger.”

Rikke fortæller, at der i gymnasiets bestyrelse er repræsentanter fra skoleverdenen, kommunen og det politiske niveau og så hende selv, der repræsenterer erhvervslivet.

Det er jo to verdener, der mødes. Men det er i høj grad givende med de forskellige synspunkter – og også lærerigt. Jeg er vant til at se ting som i en kundeverden. Nordfyns Gymnasium skal være et ’’brand’’ der sælger sig, og dermed også får nye elever fra områder ud over det nordfynske. Og det kan bestyrelsen i høj grad være med til at italesætte. Det skal være et godt og attraktivt sted at være, og der skal være relevante fag, og det skal strategien for gymnasiet genspejle.

Nordfyn har brug for et gymnasium, bedyrer Rikke. Det er den eneste ungdomsuddannelse der er, så ud over at have en lokal ungdomsuddannelse, så er der også en chance for at nogle af eleverne vender tilbage til Nordfyn efter endt uddannelse. Det vil så glæde det nordfynske erhvervsliv, at der er kandidater til kommende jobs.

Rikke vil gerne bestyrelser. Hun mener det er det rigtige sted at bruge sine kompetencer, ud over det hun gør i sin egen virksomhed.

Hun har derfor taget en uddannelse som professionelt bestyrelsesmedlem. Hun ville føle sig rigtig påklædt, når hun nu og fremover træder ind i diverse bestyrelser. Og det er uagtet om det er en forening, eller det er en professionel bestyrelsespost, der venter forude.

Man skal være helt klar på hvad det er man siger ja til, når man indtræder i en bestyrelse. Man kan jo blive gjort ansvarlig for de beslutninger der tages, uanset om det gælder jura, økonomi eller andre ting, hvor der hæftes. Og det var klart en af grundene til, at jeg brugte tid på den bestyrelsesuddannelse. De forskellige bestyrelser fungerer meget forskelligt. Nogle fungerer som en ren kontrolfunktion, andre har den innovative hat på og andre igen har strategierne i højsædet. På sigt kan jeg sagtens se mig selv som professionelt bestyrelsesmedlem i andre virksomheder. Det er meget spændende og udviklende, ikke kun at kigge ind i sin egen virksomhed, men at lytte, lære og beslutte i andre dele af erhvervslivet.”

Rikke mener at flere virksomheder kunne have glæde af at få en bestyrelse. Dog ikke alle, da det er den enkelte der skal lave en analyse på, om det vil være en fordel.

Men flere end i dag vil have stor glæde af at få en bestyrelse.

Lær mere

Er du interesseret i bestyrelser? Så er du altid velkommen til at kontakte erhvervskonsulent Jørgen Bårris for sparring på tlf. 6196 0569 / e-mail jsb@neet.dk