Det der er skræmmende, er den store stigning i ledigheden på grund af coronakrisen. Dette har da også slået igennem i Nordfyns Kommune.

”I ugerne 11 til 16 – det er fra corona-udbruddet og til i dag – er ledigheden blandt de forsikrede ledige, de ledige der er fuldt arbejdsdygtige, steget fra 586 i uge 11 til 811 i uge 16. Dette er en stigning på ca. 32%, som må betegnes som voldsom. Tager man de kendte sæsonsving med, ja så svarer det faktisk til en stigning i ledigheden på 41%.” Det fortæller arbejdsmarkedschef Søren Nielsen.

Søren fortæller videre, at brancherne er ramt forskelligt, og at det selvfølgelig er hotel- og restaurationsbranchen samt oplevelsesbranchen, der er ramt hårdest.

Med til historien hører dog også, at der i samme periode er kommet 200 ledige i arbejde. Det fortæller om den dynamik, der er i det danske og selvfølgelig nordfynske arbejdsmarked.

Hvis vi kigger lidt frem, der hvor samfundet finder et nyt ståsted efter coronakrisen, er det nok ikke helt det samme arbejdsmarked, vi møder lige med det samme.

Klar til den ny virkelighed

Hos Nordfyns Erhverv og Turisme har erhvervskonsulenterne været i kontakt med omkring 300 virksomheder og spurgt ind til temperaturen hos dem. Ligeledes om der var noget vi kunne hjælpe med. Det kom der en masse data ud af, ligesom virksomhederne har fået rådgivning og svar på mange forskellige spørgsmål. Det blev vel modtaget, og samtidig blev mange klædt på til at møde markedet efter Covid-19.

Mange virksomheder har forandret sig under denne krise. Det er en utrolig opfindsomhed og dynamik, man møder. ’’Nød lærer nøgen kvinde at spinde’’ synes at have været mantraet. Man har fundet nye markeder, nye produktionsmetoder, nye produkter, nye afsætningskanaler og rigtig mange andre ting.

På Jobcenter Nordfyn er man også klar til at møde den ny virkelighed.

”Vi har noteret os, at mange virksomheder har ændret i deres set-up, og at det fremover kræver medarbejdere med udvidede kompetencer. Der vil være nye måder at gøre tingene på, både teknologisk men også administrativt, der kræver et kompetenceløft hos medarbejderne. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at Jobcentret har spidskompetence i at rådgive virksomheder i mulighederne for at løfte deres medarbejderes kompetencer. Konsulenterne sidder klar til at hjælpe. Det er måske netop i denne periode, det er opportunt at sende medarbejderne på kursus, så de er klar til at møde den nye hverdag”, siger Søren Nielsen.

Virksomheder gentænker mange steder deres strategi, tvunget af den nuværende situation. Derfor er det allerede nu, at fremtiden skal mødes strategisk. Det er nok i den forbindelse, at mange vil se behovet for medarbejdere der kan stilles større krav til.

”Der er job derude, når vi er på den anden side af krisen”, fastslår Søren Nielsen. ”Hvis alle samarbejder om opgaven med at støtte op om virksomhederne, rekrutteringen og videreuddannelse af medarbejderne, så forventer jeg, at vi sammen lykkes med opgaven.”

Søren Nielsen understreger også hvor vigtigt det er at virksomhederne bruger Jobcentret og Nordfyns Erhverv og Turisme som sparringspartnere i processen.

Vi kan nemlig hjælpe!

Kontakt

Kontakt Jobcentrets Virksomhedsservice på tlf. 64 82 82 80 eller 40 13 32 70 eller send en e-mail til vs@nordfynskommune.dk

Kontakt Nordfyns Erhverv og Turismes erhvervskonsulent Ove Syberg på tlf. 2117 2101 eller send en e-mail til os@neet.dk