Compusoft, der ligger på Sunekær i Søndersø, er en IT-virksomhed, der udvikler meget avancerede software- og hardwareprodukter til blandt andet svømmehaller, campingpladser og marinaer. Det var den helt korte version, så direktør og ejer Thomas Traberg-Larsen fortæller lidt mere detaljeret om sin virksomhed og om at blive en Gazelle-virksomhed.

compusoft

Compusoft laver digitale løsninger til virksomheder inden for blandt andet turisme og hele fritidssektoren. Campingpladser og feriecentre fylder meget i kundemassen. Hoteller er også en branche, der er på vej ind i Compusofts kundemasse.

Thomas fortæller: ”I princippet har vi kun et system, vi arbejder ud fra. I forhold til svømmehaller leverer vi løsninger, der automatiserer alt fra køb af billet, digitalt armbånd med QR-kode, adgangskontrol, åbning af skab, handle i cafeen, så det er faktisk hele infrastrukturen, der håndteres med det digitale armbånd. Og udstyret til svømmehallen er egentlig en afledt affekt af det system, der bliver brugt i feriecentre. Her er der mange gange en svømmehal eller et udendørs bassin, så det er adopteret derfra.”

Helt tilbage i 1987 startede Thomas med at lave et system for en campingplads i Sønderjylland. Han var alene på det tidspunkt, men gik i gang med at finde nogle løsninger alligevel. Egentlig var det kun servicering af receptionen det begyndte med, men hurtigt udviklede projektet sig til at omfatte ankomst, indskrivning, udskrivning af regninger, bookning af pladser på et system og flere andre features. På dette tidspunkt var det helt usædvanligt at bruge IT til sådanne opgaver, så det var banebrydende.

”Vi vil godt tage æren for disse løsninger på campingpladserne, ligesom vi stod i første række til at tage det ’’nye’’ internet i brug.”

Det var kun de campingpladser, der var helt fremme i skoene, der var med fra start, men de øvrige indså hurtigt, at de måtte med på det digitale og væk fra telefon, papir og blyant.

Omkring systemets brug på campingpladser forklarer Thomas, at der ikke er mange begrænsninger. Systemet bruges til al infrastruktur på pladsen udover booking og afregning. Det være sig handel i butikken, betaling for alle ydelser som bad i køkkenet eller andre ting, der skal betales for eller registreres. Der er også bygget nummerpladegenkendelse ind, så gæsterne kan køre ud og ind i den periode, der er betalt for.

compusoft mødelokale

Marinaer

Et relativt nyt område i porteføljen af forretningsområder er marinaer:

”Her er et kæmpe potentiale. Vi har udviklet vores system med de features, der passer til dette segment. Man kan fuldstændig automatisere hele den administrative del omkring registrering, booking, fakturering, reservationer og styring. Der er også interaktion med de offentlige systemer, da de fleste havne er offentligt ejede.”

Især bookingsystemet er blevet taget godt imod af sejlerne. Der er åbent for online booking, mens du er på vandet, så det er ikke spændende om der er en plads til dig, når du når frem til en populær havn. For det ved du, der er.

Marinasystemet har også et praktisk virke internt i havnene. Ved hver plads er der et LED display og en lille sensor. Sensoren ved, om der er en båd, eller pladsen er ledig. Displayet kan vise bådens navn, samt om pladsen er optaget eller ledig. Så du kan godt sejle en tur uden at være bange for, om der ligger en fremmed båd, når du kommer tilbage.

”Med dette system kan man faktisk have en helt selvbetjent havn. Vi har scannet markedet for systemer der ligner, men det er ikke lykkedes at finde tilsvarende ude i markedet.”

Thomas fortæller, at de pt. er 31 medarbejdere i virksomheden, men at de faktisk godt kunne bruge 4-5 medarbejdere mere. Det er dog ikke let at finde folk med de rette kompetencer. De mangler to elektronik-ingeniører, to udviklere og en tysktalende key account manager. Så er der nogen, der har sådanne kompetencer, så kan man jo kontakte Compusoft.

Thomas understreger: ”Der er ved at komme god fart på de internationale markeder. Omkring camping og feriecenterdelen har vi nok fået vores bid af kagen på hjemmemarkedet, så nu skal der kigges udenlands. Først er der kigget i Skandinavien, Norge og Sverige, og især i Sverige står vi stærkt. Men også syd for grænsen går det stærkt, og der er lige omkring 100 kunder, der har valgt Compusoft. Der er også kunder i Østrig, Schweiz og Luxemburg.”

Thomas tilføjer at de nu har fået oversat hele deres pakke til italiensk, da der ses et marked med mange havne og campingpladser på de kanter.

Så eksportmulighederne er, på sigt, meget store. Der er i hele middelhavsregionen rigtig mange marinaer, som ikke er automatiserede eller digitaliserede.

compusoft storkontor

En rigtig iværksætter

Thomas har ikke nogen formel uddannelse. Han har bare alle dage været bidt af en gal computer. Så reelt set startede det hele i familiens garage. Ja, en rigtig iværksætter. Thomas og hans bror ’’lånte’’ de voksnes computere, som dengang stort set bare var regnemaskiner, når de ikke blev brugt. De kunne arbejde med det i timevis, og blev rigtig gode til ’’EDB’’.

Han kom så til Toyota i Fredericia, som sponsorerede et ophold hos IBM, hvor han lærte mere for at komme videre. Under dette ophold fik Thomas lige så stille og roligt gang i sin egen butik. I 1993 begyndte hans hustru at arbejde for det nystartede firma, men Thomas fortsatte hos Toyota og arbejdede for sig selv om aftenen og i weekenderne.

compusoft maskiner

Fremtiden

Thomas har tre sønner, og æblet er ikke faldet langt fra stammen. De to er IT-ingeniører og ansat i virksomheden, og den tredje er på vej. Det betyder, at når der bliver snakket fremtid, måske ti år frem i tiden, så er Thomas ikke længere direktør i virksomheden, nok snarere bestyrelsesformand eller konsulent. Men Compusoft er vækstet og er meget større på eksportmarkederne.

”Der er rigtig god indtjening i virksomheden. Vi har opført os fornuftigt og ikke brugt pengene, før de var tjent, og væksten har hele vejen været organisk. Så købmandskabet er også på plads.”

Så til den lille historie om det at blive Børsen Gazelle 2019. Compusoft har et datterselskab, der hedder Compusoft Sales A/S. Selskabet står for alt salg i Eurolandene og har haft en voldsom vækst de sidste tre år, og det er ikke gået upåagtet hen.

Ligeledes er det nok her, den største vækst i fremtiden kommer til at ligge, da eksporten er i kraftig stigning, og det ser ud til at helt nye markeder er på vej.

Endnu en nordfynsk virksomhed med vækstambitioner og innovation i højsædet.

Læs mere

Compusofts hjemmeside