Vi tager pulsen på dagligvarehandelen på Nordfyn – denne gang i Otterup!

meny otterup

MENY Otterup

Det er gået lidt op og ned med salget i sommers,” fortæller købmand Torben Bech fra MENY. ”Det dårlige vejr i juli har haft en negativ indflydelse på salget. Når det er dårligt vejr, søger folk mod større byer som Odense. Der er lidt mere at kigge på eller besøge, og så handler man ind eller spiser der. Når vejret er godt, så handles der til gengæld ind her på Nordfyn, og så tilbage på stranden. Så grilles der om aftenen med varer og drikkelse der er købt i de nordfynske butikker.”

Otterup har simpelt hen brug for godt sommervejr, når det er sæson, og er det godt vejr ja så kommer det store smil frem på læben hos købmand Torben.

Juni var rigtig god. Turisterne var begyndt at komme, og vejret viste sig fra sin bedste side. Det betød rigtig meget handel og en god omsætning. Som sagt var juli-vejret skralt, men på trods af det var handelen nogenlunde som året før. Så helt utilfreds er man jo ikke. Men en god sommer var alligevel ønsket, for det giver nogle helt andre penge i kassen.”

meny otterup

I Otterup er der som bekendt 5 store dagligvarebutikker, og det er mange i forhold til byens størrelse. Det betyder, at der er brug for kunder der kommer andet steds fra.

Både turister og kunder fra Odense er hjerteligt velkomne. Folk fra Odense kommer til Otterup, fordi det er nemt og der er gode parkeringsmuligheder. De kommer uanset vejret, så dem skal der holdes fast i”, understreger Torben. “Og med turisterne handler det om det gode vejr, men det er meget svært at styre.

Hvad så med forventningerne til julehandelen?

For dagligvarehandelen er julen lidt opreklameret. Nogen tænker måske tilbage på, da der var mange lukkedage omkring jul og nytår, og der var dage hvor kunderne næsten stod i kø for at handle. Der er selvfølgelig lidt mere handel, men det er ikke her den helt store omsætning ligger”, forklarer Torben. ”Der er en øget omsætning i blomsterafdelingen og hvad angår gavekurve. Men på årsbasis er det helt klart om sommeren, slaget skal slås.”

superbrugsen otterup

SuperBrugsen Otterup

Næste stop på den nordfynske rundrejse i dagligvarehandelen er SuperBrugsen i Otterup.

Overordnet set har det været en god sæson”, fortæller uddeler Jesper Hansen. Både maj og juni var rigtig gode måneder, og det bar omsætningen også præg af, og væksten var på over 10% i forhold til sidste år.

Så kom juli og det har stort set regnet lige siden, og det har også sat sit synlige præg på omsætningen, men heldigvis var de foregående måneder gode, så alt i alt ikke så tosset endda. Så set over hele sommeren har der været en god vækst. August har også været en OK måned, båret af mange turister fra udlandet. De har simpelthen haft det for varmt sydpå, så de er søgt mod Danmark, selv om vejret ikke var det allerbedste. De har boet og handlet her og så taget til seværdigheder rundt omkring som passede til vejret. Der har været flere glade og meget handlende turister her i august, end vi har været vant til.”

Der er meget stor forskel på hvad turisterne køber, afhængigt af vejret. I maj og juni hvor vejret var godt, blev der købt rigeligt af pølser og andet til grillen, samt store mængder af koldskål. Så naturligvis gik der noget mindre af disse varer i juli, hvor vejret slog om og blev noget køligere.

Førhen sagde man at tyskere altid medbragte hvad de skulle bruge, men sådan er det ikke mere. Min oplevelse er klart, at tyskerne køber lige så meget ind som danskerne gør, og mange af de samme varer. Og er det virkelig tilfældet, så ligger der en stor vækst og venter de kommende år i sådan en turistkommune som Nordfyn. Bliver det så ovenikøbet en god sommer til næste år, ligger der store væksttal og venter.”

superbrugsen otterup

De er pt. 66 ansatte i butikken, så det er en pæn stor arbejdsplads. Både i slagterafdelingen og bagerafdelingen er en stor bemanding, og bagerafdelingen leverer varer til fire andre Brugser. Der er ikke de store nye investeringer lige om hjørnet, udover at der i 2024 forhåbentlig bliver installeret nogle ladestandere på parkeringspladsen.

Det kan også komme på tale at få installeret nogle flere maskiner i bageriet, så der kan leveres brød og kager til endnu flere butikker.

Hvad så med den forestående julehandel? ”Julehandelen er kommet sent i gang i år. Kunderne er kommet meget sent i gang med at købe julevarerne, og det skyldes nok vejret. Det har simpelthen været varmt for længe, og så har kunderne ikke tænkt på julen. Jeg prøver på at have is i maven, og så regner vi med at kunderne snart kommer i gang, så der ikke er alt for meget julestads tilbage, når julen nærmer sig.  Men nu begynder temperaturen at falde, så mon ikke der kommer gang i det om ikke så længe.”

I næste uge tager vi en tur til Søndersø, og hører hvordan det er gået i Super Brugsen der.

Se mere

meny.dk/menyotterup

MENY Otterup på Facebook

coop.dk/superbrugsenotterup

SuperBrugsen Otterup på Facebook