På Haarslev Industries tænkes den grønne omstilling og bæredygtighed ind i alle processer. Ikke kun i de interne processer, men også på globalt plan samt i alle sammenhænge med kunder og samarbejdspartnere.

”Bæredygtighed og grøn omstilling har faktisk været en del af tankegangen hos virksomheden i en del år”, fortæller Frederik Mark, der er innovations- og marketingdirektør hos Haarslev Industries.

Frederik Mark

Global og nordfynsk

Haarslev Industries laver procesudstyr. Det er udstyr, der primært anvendes til forarbejdning af slagteriaffald og fiskeaffald.  Det er anlæg der omdanner affaldet til produkter, som anvendes til olier og dyrefoder.

Haarslev er en global virksomhed, men med hovedsæde i Hårslev på Nordfyn. Ligeledes ligger den største produktionsenhed i koncernen også i Hårslev.

Udover den danske produktionsenhed ligger der fire andre fabrikker rundt om i verden. Der er kontorer eller serviceenheder i 17 andre lande fordelt på flere kontinenter. Her understreger Frederik Mark, at det er uhyre vigtigt at være tæt på kunderne ude i markedet, så Haarslev er tæt på og dermed kan yde en sublim service:

”Markederne skifter en del i denne branche. Det ene år er USA det største marked og næste år er det måske Rusland eller et helt tredje land. Det kræver en stor grad af fleksibilitet i virksomheden for at kunne leve op til de markedskrav.”

Frederik Mark er 32 år, og har en cand.merc. fra SDU. Han bor sammen med sin kæreste i Bellinge og startede faktisk sin karriere i Danske Bank. Siden har han bestridt seks forskellige stillinger hos Haarslev Industries og altså nu som direktør med ansvar for innovation og marketing. Kun med en lille afstikker til Universal Robots.

haarslev industries

Hvad vil kunderne?

”Kunderne har i høj grad fokus på bæredygtighed og grøn omstilling. Alene kerneproduktionen hos Haarslev er jo netop noget der spiller en stor rolle i forhold til at genanvende restprodukter, og dermed undgå spild og forurening. Udover det har kunderne også fokus på selve anlæggene. De er jo energitunge og dermed potentielt også CO² tunge. Her er der ekstremt stort fokus på konstant at energioptimere. I det hele taget er der stigende fokus på bæredygtighed hos kunderne”, fortæller Frederik Mark.

På kontorerne i Haarslev bliver der også tænkt bæredygtighed ind, når noget ændres. Lys er ændret til LED belysning, der er sat intelligent styring på, og el-varme er skiftet ud med varmepumper.

I produktionen er der sat fokus på alt forbrug af varme, el og andet energiforbrug. Dette foregår nu globalt i koncernen og går ud på at samle al data på forbrug, for dermed at kunne sætte ind og reducere forbruget overalt.

Der er over 80.000 m² produktionsareal globalt, så der er virkelig noget at komme efter.

Haarslev industries

Coronaeffekt

I Haarslev er vi ved at skifte al lys i produktionen til LED, og det giver ikke kun besparelser, men også et bedre lys og dermed et bedre arbejdsklima”, fortæller Frederik Mark. Alle trucks er også ved at blive udskiftet til el-drift i stedet for gas og diesel.

Coronakrisen har også haft en sideeffekt i forhold til miljøet:

”Man har jo fundet ud af, at mange rejser rundt i Europa og verden faktisk ikke var nødvendige, ved at man klarede det på virtuelle møder. Og det tror jeg for mange rejsers vedkommende vil vare ved, specielt ved de korte endagsmøder”, fortæller Frederik Mark, som slutter med at fastslå: ”Alt hvad der hedder grøn omstilling, bæredygtighed og miljøtankegang ligger i baghovedet ved stort set alle beslutninger, der tages i virksomheden.”

Læs mere

haarslev.com