Hvordan ser det ud for de nordfynske virksomheder i 2023, og går det godt med den grønne omstilling på Nordfyn?

Henrik Fagerberg er adm. direktør og ejer af virksomheden ScanDrums i Søndersø og formand for bestyrelsen i Nordfyns Erhverv og Turisme og har dermed en bred indsigt i erhvervslivet her på Nordfyn.

Udsigten for ScanDrums i 2023 er generelt positiv. Selv om der er udfordringer, ser det ud til at der er gode muligheder for vækst. Vi har brugt de sidste to år på at udvikle og forberede os på vækst, og det kommer til at holde stik.”

ScanDrums har, på trods af corona og krigen i Europa, formået at styrke deres konkurrenceevne, så de virkelig er rustet til at vækste.

Faktisk ser 2023 så positivt ud, at jeg forventer en vækstrate på mellem 20 og 30%. En af grundene til de forventninger er, at virksomheden har satset benhårdt på bæredygtighed, som jo også ligger latent i ScanDrums’ DNA.”

Tønder i ScanDrums

Der arbejdes konstant på at styrke hele området omkring cirkulær økonomi, og her er sidste skud på stammen et nyt vaskeanlæg til palletanke, ligesom indsamlingen af disse tanke bliver større hele tiden. Det kræver at kapaciteten til stadighed udvides og at hele logistikdelen skal følge med.

Kundekredsen bliver stadig større, så det er svært ikke at være positiv. Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden. Men troen er der. Ligesom de fleste andre danske virksomheder lever vi af at være omstillingsparate. Der skal ses muligheder i enhver situation, fremfor forhindringer og reduktioner.

Udover det moderne vaskeanlæg til palletankene, som bliver indsamlet i hele Danmark, så bliver palletankene renoveret og trykprøvet, så de lever op til den internationale standard i hele Europa. Det indebærer, at de renoverede tanke bliver leveret til kunderne fuldstændigt tørre og klar til brug.

Mange af de plastemballager, der behandles, er lavet af op mod 90% genbrugsplast. De sælges og kommer sandsynligvis retur igen, behandles og bliver solgt ud i markedet igen. Det er cirkulær økonomi.

Vi udvider hele tiden med nye plastemner vi behandler, for der er virkelig et stort marked, og det bliver ikke mindre de kommende år. Vi arbejder på at lave en komplet cirkulær økonomi med 100% genanvendelig plast, for det er helt sikkert det, der bliver forlangt af markedet fremover.

Men hvordan forventes det at gå med de nordfynske virksomheder i 2023?

Her fortæller Henrik, at han faktisk er meget optimistisk:

De nordfynske virksomheder har lært at navigere i foranderlige tider. Det tager de med ind i 2023, og det hjælper dem med at modstå de udfordringer, der måtte komme. Jeg er ret sikker på, at det nordfynske erhvervsliv får et rigtig godt år, og i hvert fald meget bedre, end mange går og frygter. Mange vil gerne tale om krise og høj inflation, men her på Nordfyn er der faktisk et stort potentiale til at komme styrket ud af den situation, vi har lige nu.”

Han er også sikker på, at hele den grønne omstilling og den store fokus på bæredygtighed vil styrke erhvervslivet. Mange er allerede kommet langt i processen, men der ligger stadig et kæmpe potentiale i at deltage i hele denne kæmpe turnaround, påpeger han.

Bæredygtighed er og bliver et kæmpe konkurrenceparameter, så den vej rundt kan virksomhederne gøre deres for at deltage i festen. Det gælder begge veje, så der er krav fra kunderne – og der stilles krav til leverandørerne. Og så er det vigtigt at fortælle historien om den grønne omstilling. Fortælles den gode historie, ja så bliver Nordfyn et virkeligt interessant område for både kunder og leverandører.”

Læs mere

scandrums.dk