Ja, det lyder ikke som indgangen til ugens erhvervshistorie fra Nordfyns Erhverv og Turisme, men det er det ikke desto mindre.

Efterhånden vælger mange at blive bisat på anden måde end den traditionelle. Som jo er en plads på en kirkegård, enten i en kiste eller i en urne.

Vi har besøgt to virksomheder, der tilbyder en anden form for bisættelse. Nemlig en bisættelse, hvor den afdødes aske bliver spredt ud over havet fra det gode skib Castor, og en anden hvor urnen nedsættes i en skov, hvor jorden i sagens natur ikke er indviet.

henning gammelgaard

Askespredning fra MS Castor

Vi mødte Henning Gammelgaard, der er formand for bestyrelsen i den selvejende institution Castor, der ejer MS Castor.

”Der er stigende interesse for at afdødes aske bliver spredt ud over vandet fra blandt andet Castor. Det er en populær måde at blive bisat på. Der bliver stadig flere og flere, der vil stedes til hvile på denne måde, og det er en tendens, der ser ud til at fortsætte. De efterladte kan stort set vælge frit, hvor asken skal spredes for derefter at få de rette koordinater, hvis de vil tilbage til stedet. Tit er det dog den afdøde der har bestemt, at asken skal spredes ud på havet.”

Det er ved Nordfyns Erhverv og Turisme, at man booker de almindelige ture med Castor, og samme gør sig gældende, når det gælder spredning af den afdødes aske på havet. Det er meget fleksibelt, og så længe det ikke kolliderer med Castors faste ture, er der rige muligheder.

MS Castor

”Besætningen sejler skibet, men derudover kan man selv bestemme, hvordan det hele skal foregå. Nogle vil have en stille ceremoni, og andre vil have en lille fest. Man medbringer selv den fortæring, der skal indtages undervejs.”

Normalt tager en tur med askespredning ca. et par timer og koster kr. 3.600.-. Vil man have en længere tur, koster det kr. 950,- pr. time ekstra.

Der vil være tidspunkter, hvor det ikke er muligt at booke disse ture. Det er når Castor er på værft og ved meget dårligt vejr. Men det meste af året er det muligt, fortæller Henning. Dog tilføjer Henning til allersidst, at hvis nogen med de rigtige papirer har lyst til at sejle Castor, er de mere end velkomne til at henvende sig.

Dorthe Møller fra Margård

Skovbegravelse ved Margård

En skovbegravelse er også blevet en populær måde at blive bisat på. Derfor tog vi en tur ud til det skønne Margård ved Søndersø her på Nordfyn, hvor der er blevet mulighed for at få en skovbegravelse. Dorthe Møller, der ejer Margård sammen med Per Bo Hansen, tager imod for at fortælle om den del af forretningen, der foregår i deres private skov.

De har fået godkendt et område på 4,4 hektar til at etablere en skovbegravelsesplads. Der skulle en tilladelse til fra både Kirkeministeriet og Nordfyns Kommune for at de kunne gå i gang. Tilladelsen fra kommunen var ikke noget problem, og den kom hurtigt. Tilladelsen fra Kirkeministeriet var noget længere tid undervejs, og der gik derfor ca. halvandet år, før planerne blev til virkelighed.

Dorthe forklarer at urnerne, der skal nedlægges, bliver placeret rundt om nummererede træer. Ved hvert af disse træer er der plads til 30 urner, og på nuværende tidspunkt er der 166 nummererede træer.

Margård skovbegravelser

”Man finder det træ, man til sin tid gerne vil ligge ved, og her laver man en reservation, så man til sin tid kommer til at ligge det rigtige sted. Administrationen på Margård har helt styr på både hvem der ligger hvor, og hvor de næste har reserveret plads. Den dag urnen skal nedsættes, har Margård forberedt det ved at der er lavet et hul til urnen, og der står spande med jord og sand til at fylde op med. Mange holder en lille ceremoni ved nedsættelsen, men det er meget individuelt, hvordan folk ønsker, at det skal foregå. Tit har den afdøde haft nogle specielle ønsker.”

En plads til en urne på begravelsespladsen koster kr. 5.900.-, og så har man pladsen i 10 år. Men tit foregår det ved at man har betalt kr. 1.000, – når man reserverer pladsen og så de sidste kr. 4.900,. når man, som det hedder, erhverver pladsen.

Det er typisk mennesker i aldersgruppen 60-70 år der bestiller en gravplads i skoven, men det ser ud til at både flere og en bredere gruppe er fremtiden for sådan en plads.

Margård skovbegravelser

Det ser altså ud til, at både Castor og Margård har ramt noget der bliver mere og mere behov for i de kommende år, og derfor også kan ende med at blive en god forretning.

Læs mere

mscastor.dk/askespredning

skovbegravelse.nu/margaard