Butikker holder åbent hus, kunstnere holder åbent hus, og det landsdækkende arrangement ”Åbent Landbrug” er også et tiltag i samme retning.

Det 650 hektar store gods Hofmansgave er hoppet med på vognen og holder søndag, den 15. september ”Åbent Landbrug”.  Vi benyttede lejligheden til at spørge Dennis Stentebjerg Hansen, inspektør på Hofmansgave, om værdien ved at holde ”åbent hus”:

”Vi åbner dørene for at vise, hvad vi går og laver i dagligdagen og for at få en god dialog med vores naboer, folk fra lokalområdet og folk fra byerne. Det gør, at vi kommer tættere på hinanden. Samtidig ligger Hofmansgave helt unikt i forhold til naturen og omgivelserne her ved Nordfyns kyst. Det glæder vi os også til at vise frem.”

Godset åbner ikke kun dørene. Udover den smukke beliggenhed kan gæsterne glæde sig til at se store maskiner, komme på hestevognstur til et minivådområde, lege på halmlegepladsen og køre på pedaltraktor, ligesom der vil være smagsprøver på mejeriprodukter fra Arla.

Tiltrække unge mennesker

Hofmansgave blev opført i 1783. Selvom bygningerne er gamle og kræver meget vedligehold, er  landbruget langt fra gammeldags. Der er nemlig investeret i en række bæredygtige tiltag på godset.

Der er malkerobotter, som fuldstændig automatiserer malkningen af landbrugets 340 årskøer. Når traktorerne kører ude i marken, bruger de GPS-teknologi til at mindske overlap fra blandt andet gødskning og såning, køre mere effektivt og sænke brændstofforbruget. Derudover skal der snart investeres i en ny eldrevet minilæsser, der både støjer mindre, er bedre for miljøet og på den lange bane er billigere at køre end en tilsvarende diesel-minilæsser.

For Dennis Stentebjerg Hansen er investering i ny og mere bæredygtig teknologi således sund forretning. Men åbent hus handler også om at kunne tiltrække unge til landbruget:

”Teknologien laver meget af det sure arbejde for os. En robotskraber kan f.eks. køre rundt selv og fjerne møg fra staldene. Det giver mere tid til de sjove opgaver, og derfor tror jeg, at teknologien er vigtig for at kunne tiltrække unge mennesker til landbruget. Det får de syn for sagen for, hvis de kommer til ”Åbent Landbrug” søndag, den 15. september,” slutter Dennis Stentebjerg Hansen.

Der er åbent mellem kl. 10-16 på Hofmansgave, Hofmansgavevej 27, 5450 Otterup.

Læs mere

Læs mere om Åbent Landbrug!