Galleriejer Peter Rasmus Lind er manden bag en kæde af gallerier under navnet Gallerie Rasmus. Et galleri i Odense, et i Skagen og så sidste skud på stammen, et galleri i Bogense.

Det lå ellers ikke helt i kortene, at Rasmus skulle kunstens vej. Det var nemlig i SKAT, han startede sin karriere, og det blev til hele 25 år i etatens tjeneste.

gallerie rasmus

Rasmus har dog altid haft en interesse for kunst og kreative mennesker. Og det var faktisk da han stadig var ansat i SKAT, at han fik stablet et galleri på benene. Han begyndte også at lave kunstudstillinger i Glamsbjerg, hvor han arbejdede. Om eftermiddagen når arbejdet var slut, ja så stod den på indretning af galleriet.

Så faldt interessen på et lokale i Vestergade i Odense. Der blev søgt orlov fra SKAT, og så begyndte kunsteventyret for alvor.

I 1995, da jeg kom tilbage fra orlov, var der allerede fem ansatte i galleriet i Odense. Galleriet kørte rigtig godt, ja faktisk forrygende, og det gør det stadig”, fortæller Rasmus. ”Jeg lagde vægt på ikke bare at ligne alle de andre gallerier. Der skulle også ske noget andet, og det blev i første omgang en kunstforening – den eksisterer stadig, og i dag er der hele 475 medlemmer.”

Han tilføjer, at kunstforeningen har en meget dygtig og stærk bestyrelse. Der er arrangeret ture til byer som New York, Skt. Petersborg samt rundrejser i Europa. Selv om kunstforeningen har hjemsted i Odense, dækker den også Bogense. Det er ikke kun i gallerierne, man kan se kunst. Kunstforeningen laver også rigtig mange eksterne udstillinger, så flere kan nyde de mange værker.

gallerie rasmus

En anden ting kunstforeningen laver, er en model hvor publikum for tre til fem hundrede kroner om måneden, kan låne forskellige malerier med hjem. Vil de så købe et af værkerne, så trækkes de indbetalte penge fra prisen. En rigtig god måde, hvorpå man får det rigtige billede op at hænge derhjemme.

Jeg har altid syntes, at mine gallerier skulle være lidt anderledes end andre gallerier. Derfor er det typisk udenlandske kunstnere, der præger gallerierne. Jeg er lige kommet hjem fra en lang tur til Frankrig og Spanien, hvor bilen blev proppet med værker.”

Det er gennem mange år, at Rasmus har opbygget et stort netværk blandt kunstkredse i Frankrig og Spanien. Det kommer ham virkelig til gode, når han er på opkøbsturné i det sydlige Europa.

En anden ting der bliver lagt stor vægt på, er efterfernisering. Det er en sammenkomst efter ferniseringen, hvor der som regel deltager op imod 60 mennesker. Så er der musik inden for næsten alle genrer. Folkemusik, opera og jazz og altid med efterfølgende spisning. Og det går livligt for sig, forsikrer Rasmus. Desuden bliver der selvfølgelig netværket på kryds og tværs blandt de kunstinteresserede.

Og mange gæster er jo godt for forretningen, selv om langt fra alle køber noget med hjem, understreger han.

Næste skud på stammen blev et galleri i Skagen på en helt central adresse på Ny Vestergade 8.

Her går det også forrygende,” smiler Rasmus.

Rasmus har også haft gallerier andre steder i Danmark. Både i København, Tønder og Kolding, men det kan også blive for meget, for der skal jo også være plads til at nyde livet. Så de blev afhændet efterhånden.

gallerie rasmus

Men så kommer spørgsmålet om, hvordan han fandt på at etablere et galleri i Bogense. Her indskyder han, at han ikke har haft nogen ambitioner om at et eller flere af hans børn skulle overtage hans forretninger.

Men hans datter Malene, som for øvrigt er fodterapeut, har igennem ti år haft et sommerhus ved Fogense, der ligger lige vest for Bogense.

Hun skar ned på sit arbejde og begyndte at bruge sommerhuset mere og mere. Det betød, at familien faktisk blev rigtig forelsket i Bogense og efterhånden godt kunne se sig selv som borgere på de kanter.

Da der kom et hus til salg på Østergade 4, Bogense, var stueetagen velegnet til et galleri, og der var en stor lejlighed til rådighed på førstesalen. Så det blev købt.

Vi er blevet vilde med Bogense, og der er nogle gode muligheder for galleriet. Vi mærker interessen både fra lokale, men også i høj grad turister. Så vi har flere planer for udvidet aktivitet i Bogense.”

Så der er alligevel noget familie på vej ind i galleriverdenen. Og de er godt i gang med at renovere og indrette, og der har allerede været arrangementer med god succes.

Familiens kræfter er nu rettet mod Bogense, og Malene og hendes mand er nu kun i Odense et par dage om ugen, ellers handler det om Bogense.

gallerie rasmus

Rasmus’ kone, der var meget med i gallerierne, døde i 2021, så han er glad for at han har forretningen at gå op i. Men som sagt lå det ikke i kortene at børnene skulle overtage noget som helst. Så han er glad for, at der måske alligevel bliver et generationsskifte. Desuden er hans barnebarn, der taler både fransk og spansk, meget kunstinteresseret. Så han var med på indkøbsturen til Sydeuropa, og ideen om at han skulle overtage galleriet i Odense om fem år, kom på tale. Om det bliver sådan, tør Rasmus ikke garantere, men håbe kan han jo. Hans barnebarn læser også på Kunstakademiet i Århus og er færdig om to år. Derefter skal han til Paris og læse kunsthistorie. Så han er da i det mindste på vej til at blive klædt på til sådan en opgave.

Er det så en god forretning at drive sådan en portefølje af gallerier, vil den udsendte vide. Der er ingen slinger i stemmen, da Rasmus siger ja – og man kan endda leve godt af det.

Læs mere

gallerierasmus.dk