© Højgård Hestehospital

Højgård Hestehospital ved Morud er en virksomhed i vækst. Der er pt. 55 ansatte, og væksten ser ud til at fortsætte med endnu flere medarbejdere til følge.

Lars fra Højgård Hestehospital

Passion for heste

Lars Bak er dyrlæge og har ledelsesansvar for den gruppe af medarbejdere der er udkørende, samt den gruppe, som udfører forskellige scanninger. Han fortæller med begejstring om virksomheden:

Her er en samling af mennesker, der har én fælles passion, der hedder heste. Passionen betyder også, at der altid ser ordentligt ud. Der er velholdt både ude og inde, der ligger ikke lort på gulvene, og heste og mennesker skal altid føle sig velkomne. Det er vigtigt for os alle, at hestene får velplejede bokse og en naturlig, sund kost.”

En anden gruppe med en passion for jobbet er veterinærsygeplejerskerne, der giver stor pleje og omsorg til hestene. Endnu en gruppe der bedrager til en god totaloplevelse for kunden, er folk i receptionen og i det hele taget hele den administrative del af personalet. Det skal bare fungere og understøtte hele det set-up, der gør at kunden føler sig vel modtaget og forstået, påpeger Lars.

Hest i sygebehandling på Højgård Hestehospital

En gruppe der direkte hjælper dyrlægerne til deres succes i behandlingen, er sygeplejerskerne og assistenterne. De laver narkose, de sikrer de gode røntgenbilleder og de sikrer gode ultralydsbilleder samt scanningsbilleder. Alt til brug for dyrlægerne i deres arbejde med hestene.

Dyrlægegruppen er passioneret omkring det at få det bedste frem i hestene, forklarer Lars.

De behandler de syge heste, men er ved siden af hestefolk på hver deres måde. Mange af dem bruger også meget tid på heste i deres fritid. Det kan være spring, galop eller dressur der fylder ved siden af jobbet.

Arbejdet på Højgård Hestehospital

Konstant udvikling

Hestehospitalet er bygget omkring en gammel gård og er stille og roligt knopskudt siden.

Det er sjovt at møde ind på noget der er en mellemting mellem en gammel velholdt gård og et helt moderne hestehospital. Vi trives med at arbejde i nogle utraditionelle omgivelser, men også med at ting kan ske hurtigt og pludseligt. Der er ikke så meget, der bare er rutine i hverdagen. Der er dog en ting der ikke forandrer sig og altid vil være rutine, nemlig at alt handler om heste, og det fokus sidder dybt i alle på hestehospitalet.”

Udviklingen på hestehospitalet har været stille og rolig og dynamisk gennem de sidste mange år. Der har været en konstant udvidelse ved knopskydning i bygningsmassen. Det er foregået ved fornuftigt købmandskab, hvor man tjener pengene først inden man investerer i nyt, forklarer Lars. Det giver til hver en tid et godt økonomisk fundament med en stor frihedsgrad. Det har betydet, at der stort set er bygget nyt hvert år, for pengene har været til rådighed uden lånoptagning.

Der har også været en glidende udvikling i diagnosticering og behandling af hestene, med mere og mere avancerede metoder.  Der er kommet en MR-scanner og en CT-scanner til i løbet af de senere år, og det er et kvantespring i behandlingen af hestene. Der er også kommet en helt ny operationsstue med dobbelt så stor kapacitet i forhold til den gamle.

Området til behandling af ambulante patienter er også udvidet til det dobbelte. Antallet af dyrlæger er også fordoblet inde for de sidste 8-9 år, og det samme er sket for det øvrige personale.

Hesteoperation på Højgård Hestehospital

Unik arbejdsplads

Lars påpeger igen, at det er en unik arbejdsplads, han og de øvrige er ansat på:

Alle bliver behandlet godt og med respekt. Hele virksomheden er gennemsyret af dette, og det smitter i høj grad af på kunderne. De møder et personale, der i praksis er til rådighed 24/7 hele døgnet og er åbne og forstående. Det gør at kunderne føler sig meget trygge, og de giver deres gode oplevelser videre til kommende kunder. Alt det har givet Højgård Hestehospital den position i markedet, som det har.”

De fleste af kunderne kommer fra Danmark. Mange henvender sig direkte til Højgård Hestehospital, men mange er også henvist fra andre dyrlæger.

Der er også en del kunder fra Norge og Sverige. Selv om det er langt væk, og det er et stort dyr der skal transporteres, tiltrækkes de af den store grad af service og fleksibilitet, som Højgård Hestehospital tilbyder. Priserne er også konkurrencedygtige.

Hest i scanneren © Højgård Hestehospital

Dynamisk vækst

Højgård Hestehospital tjener gode penge og det ses også af regnskabet, men der bliver reinvesteret i stor stil.

Målet er en konstant dynamisk vækst, og det kræver kapital. Hestehospitalet er ejet af kapitalfonden Altano Denmark A/S. Det har betydet en udvidet tilgang til erhvervsmæssig sparring med deres forretningsmæssige indsigt, og det har givet udvikling.”

Lars ser i fremtiden en udvidelse af hospitalets maskinpark, som vil give bedre adgang til at stille diagnoser, men også mulighed for at blive bedre til at forebygge i stedet for direkte behandling.

Der vil også i fremtiden blive bedre mulighed for at rådgive kunderne omkring forebyggelse af sygdomme og skader, for derigennem at undgå direkte indgreb på hestene.

Lars ser to ting, der yderligere skal udvikles i fremtiden: For det første, at de forskellige personalegrupper skal arbejde sammen på nye måder. For eksempel at fysioterapeuter og dyrlæger skal arbejde tættere sammen for at få en helhedsbehandling af hestene.  Den anden ting er, at man skal blive endnu bedre til give medarbejderne så gode personaleforhold, at man både kan fastholde og tiltrække de bedste.

Læs mere

dinhestifokus.dk/hoejgaard-hestehospital