Med næsten 40.000 gæster til dette års Rosenfestival er det svært at få armene ned. Om det er den 4 uger lange TV-kampagne på TV2-Charlie og TV2 Fri, det 28 sider store indstik der er nået ud til næsten 200.000 potentielle læsere, den massive kampagne der er kørt på de sociale medier – eller en blanding af det hele – skal være usagt. Men realiteterne er, at det er folk fra mere eller mindre hele Danmark, der den første weekend i august fandt Nordfyn og Bogense. Ja, der var endda busser fra Sverige.

Helt bevidst skriver jeg Nordfyn, for selvom Rosenfestivalen jo som bekendt afvikles i Bogense, så er det bestemt med tråde ud til hele Nordfyn. Det 200 mand (m/k) store frivilligkorps består heldigvis af folk fra hele Nordfyn, og vi ved at flere af gæsterne benytter lejligheden til også at kigge forbi andre af Nordfyns fortræffeligheder. Dallund Slot har ligefrem lavet en rosensti og brugt perioden rundt om weekenden til en række foredrag om roser og haver.

Om det er historien om humlebien, der ikke burde kunne flyve, ved jeg ikke. Men fantastisk er det, at et, med al respekt, lille lokalsamfund kan afvikle en så stor begivenhed. Det kræver fleksibilitet fra alle parter, og at vi alle er parate til at ”gå den ekstra mil”, når nødvendigt.

Men det kræver også infrastruktur – og her kommer tornene. Lørdag var ubetinget en rekorddag i Rosenfestivalens historie i forhold til antallet af gæster. Det gav kapacitetsudfordringer flere steder. Der var alt for lang kø for at komme ind til Bogense, toiletfaciliteterne var ikke tilstrækkelige/gode nok, buskapaciteten til rosenmarkerne for lille, og der var pres på hele vejen rundt.

Det skal vi have drøftet og løst. Med vi mener jeg selvfølgelig først og fremmest Rosenfestivalens bestyrelse, NEET og Nordfyns Kommune. Skal vi etablere parkeringspladser udenfor byen (eksempelvis i samarbejde med de nye ejere af Harridslevgaard) og have shuttlebusser? Skal vi have toiletter ligesom på musikfestivalerne? Skal vi arbejde på en mere ligelig fordeling mellem lørdag og søndag? Etc. etc.

Der er masser af overvejelser og masser af tanker at gøre sig. Men det er trods alt et mere positivt problem end vi skulle drøfte, hvordan vi fik gæster til Rosenfestivalen. Det er heldigvis ikke et problem, og selv med torne er en rose som bekendt også smuk.