©MøBer
Når årets fagtalent inden for vækst og iværksætteri skal kåres ved et stort awardshow i Falkonersalen den 27. november, er der nordfynsk repræsentation på scenen.
Frederik Mønster Berner Nielsen, medejer og køkkenchef på Restaurant MøBer i Bogense, er indstillet til prisen. En hæder, der gives til unge faglærte, som viser vejen for fremtidens erhvervsliv.
Bag prisen står Jyllands-Posten og Foreningen Fagtalent, der vil hylde de unge, der får Danmark til at fungere – dem, der bygger, skaber, producerer og driver vækst og udvikling i hverdagen.
Historien om Frederiks nominering rammer godt ned i at det i denne uge er årets iværksætteruge og som en lille appetitvækker til MiniSkills – læs med herunder.
Fra julemærkehjem via Michelin-kok og til egen restaurant
Frederiks vej til succes har været alt andet end lige. Som 14-årig var han på julemærkehjem i Sønderjylland, hvor mødet med kokken Chr. Bind blev et vendepunkt. Det tændte gnisten for mad og håndværk og lagde grundstenen til en karriere, der siden har bragt ham til både Frankrig, Kongeskibet og Hendes Majestæts Hof.
Han blev uddannet kok i 2014, og seks år senere, i sommeren 2020, åbnede han sammen med sin ægtefælle Xenius Restaurant MøBer i hjertet af Bogense. Her har de skabt et kulinarisk samlingspunkt, hvor kvalitet og gæstfrihed går hånd i hånd.
Siden åbningen har mere end 65.000 gæster lagt vejen forbi, og virksomheden beskæftiger i dag 31 personer.
For Frederik er der især to ord, der går igen: Vilje og lyst.
”Jeg har hverken 9. eller 10. klasses eksamen, men jeg havde viljen til at lære og modet til at spørge, når jeg mødte nogen, jeg kunne lære noget af,” fortæller han.
Den tilgang førte ham bl.a. til Italien, hvor han selv tog initiativ til at komme i praktik for at lære om det lokale køkken. ”Nogle gange handler det bare om at turde spørge,” som han siger med et smil.
Den flotte udsigt fra restauranten – ©MøBer
Et forbillede for faglighed og fællesskab
Restaurant MøBer er blevet et bevis på, at faglighed, kreativitet og iværksætteri kan skabe både arbejdspladser og liv i en mindre by.
Frederik og Xenius har formået at kombinere gastronomisk kvalitet med lokal forankring – og samtidig skabt en arbejdsplads, hvor mennesker får nye chancer.
Samarbejdet med Jobcentret i Nordfyns Kommune er et godt eksempel. Her har MøBer gennem tiden haft en del praktikanter, og det har endda også ført til fastansættelse.
”Jeg synes, det er spændende at høre folks historie. Mange af dem har været igennem noget, og kan vi hjælpe bare en lille smule, så er jeg glad,” fortæller Frederik.
Denne sympatiske tilgang til mennesker gennemsyrer også MøBer, hvor man altid føler sig velkommen, når man går op ad trapperne til den smukt beliggende restaurant på Bogense Havn.
En nordfynsk historie med perspektiv
Indstillingen til prisen som Årets Fagtalent er en anerkendelse af netop den indsats. Juryen fremhæver, hvordan Frederik med MøBer har skabt et kulinarisk samlingspunkt på Nordfyn og vist, at man kan skabe vækst og udvikling – også langt fra storbyens rammer.
Og det er netop dén fortælling, Nordfyn har brug for: at man som faglært kan nå langt, hvis man har viljen og går efter det, man brænder for.
Til MiniSkills er der mulighed for at afprøve et bredt udvalg af erhvervsfag.
MiniSkills 2026 – måske er den næste Frederik allerede på vej
Den 22. maj næste år inviterer Nordfyns Erhverv og Turisme til MiniSkills ved Bygma i Otterup. Det er en dag, hvor unge kan prøve kræfter med håndværksfag, stille spørgsmål og få et indblik i de mange muligheder, der ligger i en faglært karriere.
Her vil lokale virksomheder, erhvervsskoler og unge mødes for at skabe interesse for de fag, der bygger fremtidens Nordfyn – og måske inspirere den næste Frederik til at gå efter drømmen, måske endda som iværksætter.
Seneste kommentarer