Jo, de findes endnu.

Men det er ’’one of a kind’’ vi taler om. Nemlig en slagterbutik, som ikke er en del af et supermarked. En slagterbutik, som ligger helt for sig selv i en lille landsby på Nordfyn. Det er oven i købet den eneste tilbageværende af sin slags på hele Nordfyn.

Det er Kappendrup Slagteren ved Lars Lauritsen, der er tale om.

der laves medister hos kappendrup slager på neets nyhedsmail

Morgen i slagterforretningen 

Nordfyns Erhverv og Turismes udsendte besøgte Lars i hans forretning for at høre, hvordan det er at drive en ’’gammeldags’’ slagterforretning i 2018.

Der var fuld aktivitet i butikken og slagterafdelingen fra morgenstunden. Eleven var i gang med at lave medisterpølse, og fleksjobberen var i gang med at lave hakket oksekød. Lars selv var i fuld sving med at lægge en masse varer i kølemontrerne i butikken, så alt var var klar, til butikken skulle åbne.

Lars fortæller, at al bearbejdning og forædling af kødprodukterne er noget, de selv laver. Der er mange slags maskiner, der bruges til denne forarbejdning, og der er også to meget store røgeovne, hvor røgvarerne hænger på en masse stænger.

salami hos kappendrup slagter

Bedre end de andre

”Jeg brænder for det jeg laver, og det generer mig ikke at arbejde ca. 60 timer hver eneste uge. Når der er så mange kunder fra nær og fjern, der sætter pris på mine produkter, så kan man da ikke andet end elske det, man går og laver.”

Lars er udlært i selv samme forretning, som vi står i nu, og han overtog den efter sin mester. Han var på intet tidspunkt i tvivl om, at han ville være selvstændig, så det var perfekt at overtage en forretning han kendte – samt hele den store kundekreds. Han smiler:

”Når jeg nu kunne gøre det bedre end de andre, ja så kunne jeg lige så godt blive selvstændig.”

Lars er uddannet både som slagter og pølsemager, og det er en god ballast at have, når man selv står for at forædle sine varer. Varerne kommer slagtet til butikken, og så skæres det ud til de forskellige produkter, der sælges. Enten som hele stege, eller det bliver hakket til de mange andre ting, der sælges eller bearbejdes i butikken.

Kappendrup slagteren på neet.dk

Fremgang i butikken

Lars beretter også, at der faktisk også er sæson i sådan en butik. Både hvad angår volumen, men også produktmæssigt. Der er nemlig mange turister, der finder vej til Kappendrup Slagteren, og det foregår typisk efter mund til mund-metoden, hvor de fortæller hinanden hvor gode ting, der er i montrerne hos Lars.

”Det er ikke verdens dårligste forretning at tulle rundt i, og det gør jeg sandsynligvis også ud i fremtiden. For det er absolut til at leve af,” siger han.

Eleven hedder Victor. Han startede i lære i januar i år, men havde været i praktik i butikken et godt stykke tid inden. Victor fortæller at det han er i lære til, er detailslagter. Den uddannelse tager tre et halvt år og er sat op som en mesterlære-plads.

Den anden medarbejder er Brian, som er fleksjobber. Han hjælper til i butikken to timer om dagen, og det er alle glade for.

Lars fortæller til slut, at fortsætter fremgangen i butikken, ja så kan det da godt være, at der på et tidspunkt bliver brug for en ansat mere.

Så konklusionen er, at der åbenbart stadig er brug for små specialbutikker.