Vejen frem er udvikling og vækst

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 15-11-2017

Maskinfabrikken Polund A/S i Otterup er unik i forhold til at lave fleksible skruestiksløsninger til alverdens opspændingsopgaver.

Lars Pors og Ole Tolderlund, som er henholdsvis maskinarbejder og værktøjsmager, er indehavere af maskinfabrikken. De var begge tidligere ansat i samme virksomhed, men havde en drøm om at blive selvstændige, og samtidig var de meget udviklingsorienterede. ”Vi syntes ikke, at mange af de værktøjer, vi arbejdede med, var gode nok. Det skulle der gøres noget ved," fortæller Lars Pors.

Lars Pors

Stor eksport 

I 1998 startede de så Maskinfabrikken Polund. I det første stykke tid fungerede de og producerede som underleverandører, men siden fik de deres eget brand, nemlig PRO-Clamp Systems.

De startede med at lave enkle skruestikker, også kaldet opspændingssystemer, men var ikke helt tilfredse med deres evner. Så de fortsatte med at udvikle og forfine, til de nåede frem til noget, de selv var tilfredse med. Det synes andre tilsyneladende også, for halvdelen af produktionen går til eksport, og det er til lande som Norge, Sverige, Finland, Spanien og Tyskland. Heraf er de tyske virksomheder klart den største aftager, og her forventes stor vækst i de kommende år.

skruestikker

Unikke produkter 

Lars fortæller, at deres produkter er egnet til alle fastspændingsopgaver i forbindelse med metalforarbejdning. Deres portefølje går lige fra meget små emner og op til en diameter på tre meter, og det er der ikke mange, der gør dem efter.

PRO-Clamp Systems bruges i vindmølleindustrien til forarbejdning af ringe til vindmølletårnene. Produkterne bruges også i forbindelse med robotter, hvor emnerne fastholdes inde i maskinen under forarbejdning, og robotten så selv tager emnerne ud igen. Lars beretter, at de selvfølgelig også laver skruestikker til almindelige fræsningsopgaver, men det er i den ende, hvor vi snakker større emner. 

”Mange af Polunds konkurrenter laver kun fastspændingsværktøjer op til 600mm, hvor vi starter her og laver skruestikker op til 3 meter. Det er ikke set andre steder,” siger Lars.

Polunds værksted

Vækst

På virksomheden forventer man mere vækst:  

”Specielt på det svenske og tyske marked vil vi se vækstrater," uddyber Lars. ”Især på det tyske marked er forventningerne store, men her har vi også gjort et meget stort salgsarbejde. Vi har lagt meget dæk på de tyske motorveje.”

Han kan godt se det som mulighed, at der om fem år er helt fyldt med maskiner og mennesker i Polunds fabrikshaller. Samtidig fortæller han, at virksomheden bliver i Otterup, og at de nye arbejdspladser hermed bliver lokalt.

I dag er der ti ansatte hos Polund. Det er primært faglærte maskinarbejdere og værktøjsmagere samt salgsfolk, og det vil det også være fremover. Hos Polund er de også flinke til at tage lærlinge ind:

”Det er godt for de unge mennesker, men også for virksomheden,” understreger Lars. ”Kan vi få lærlingene til at blive, når de er udlært, ja så har de jo allerede vores kultur i blodet,” siger han.

I den forbindelse siger Lars, at de faktisk har fire medarbejdere i øjeblikket, der er udlært i virksomheden. De tre fik et 12 tal ved svendeprøven, og den sidste fik et 10 tal, praler han. Og det er jo ikke så ringe endda.

Der skal fortsat udvikles og nytænkes hos Polund. Markedet ændres, og der er konstant forespørgsler på nye opgaver, der skal løses. Lars fortæller, at udviklingsprocesser er meget dyre:

"Derfor forsøger vi at skaffe fondsmidler til arbejdet. Det lykkedes da også at skaffe kr. 425.000,- til et nyt udviklingsprojekt. Og det var ikke lykkedes uden hjælp fra Fundraising.dk og erhvervskonsulent Jørgen Bårris fra Nordfyns Erhverv og Turisme."

Men vækst er der i udsigt for den nordfynske virksomhed.

 

Læs mere

Polund - PRO-CLAMP Systems