Turisme, et lokomotiv i nordfynsk erhvervsliv, ikke mindst campingpladserne

Sommeren er over os, og derfor er der også gang i den nordfynske turisme. Med det in mente kørte den udsendte fra Nordfyn Erhverv en tur til Bogense, for at få en snak med turistchef Roar Møgelbjerg. Efter en lille rundgang i turistbureauets lokaler, satte vi os ned i Roars kontor og fik en god snak om den nordfynske turisme.

Tekst og foto: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
18-06-2015

På turistkontoret, som Roar ønsker at kalde servicekontoret, laver man mange forskellige ting. Det vigtigste er dog at yde den personlige service som gæsterne efterspørger. Hvad kan vi opleve, hvor kan vi spise, hvor kan vi overnatte og hvad sker der ellers af spændende ting. Roar tilføjer her, at der hver sæson er ca. 17.000 der personligt henvender sig i de to turist kontorer i henholdsvis Bogense og Otterup. Udover dette skal der jo sørges for, at alle brochurer og andet med interesse for gæsterne er fuldt opdateret og ser indbydende ud i turistkontoret.

Roar uddyber, at den gode service, de søde smil fra medarbejderne og den gode dialog med turisterne, ikke er noget der kan erstattes med en computer. Den personlige kontakt er helt afgørende for oplevelsen, siger Roar. Det er faktisk op til sæsonen vi har mest travlt mener Roar, her skal alt gøres klart, alt skal være aftalt med interessenter og alt skal være undersøgt til bunds, så vejledningen af gæsterne sker på den mest professionelle måde.

Roar fortæller at turistsæsonen i Danmark kun strækker sig over seks til otte uger. Det er meget komprimeret, og derfor prøver man i branchen at strække sæsonen i begge ender. Turismen på Nordfyn går rigtig godt. Der har de senere år været en fremgang på ca. 19,6 procent om året, og det er jo ganske imponerende. Dette skyldes især de fire campingpladser vi har i kommunen. De er alle blandt landets bedste, og det kan mærkes på de mange bookninger.

De fire campingpladser har været dygtige til at opnå gode tal med hver deres kvaliteter:

  • Hasmark Strand Camping er jo meget innovative, og har jo skabt sig et brand som er helt unikt. Ligeledes kåret til Danmarks bedste to år i træk.
  • Flyvesandet Camping ligger i en fantastisk smuk natur, og der lidt ’’Vesterhavsagtigt’’ over klitterne, plantagen og stranden.
  • Bogense Strand Camping er også en flot og lægger plads der ligger bynært, og har mange faciliteter, såsom ferielejligheder og svømmehal.
  • Kyst Camping Bogense ligger fantastisk. Helt ud til vandet, og alligevel bynært.

Forventningerne til den kommende sæson er høje påpeger Roar. Det er min vurdering med baggrund i de to sidste sæsoner. Vi ligger på ca. 250.000 overnatninger pr. år, og det overgås kun af Svendborg når vi taler Fyn. Dog er der altid noget der spøger i baghovedet, og det er vejret, uddyber Roar. Vi er så afhængige af netop vejret. Selvom vi har mange overnatningsmuligheder, blandt andet ferieboliger og sommerhuse, så trækker campingpladserne jo et stort læs. På den baggrund siger det sig selv, at vejret er en helt afgørende faktor. Men vi må ikke glemme at der på Nordfyn, udover campingpladserne, faktisk er 3.300 ferieboliger.

En anden ting Roar påpeger, er at går det godt for campingpladserne og turismen generelt, ja så går det jo også godt for detailhandelen, spisesteder og øvrige affødte virksomheder.

Til slut påpeger Roar, at vi har noget helt unikt her på Nordfyn. Det er vores enestående natur. Her er flot og man ro i sjælen, da her er så fredfyldt.

Nedenfor kommer et lille portræt af to over campingpladserne her på Nordfyn. Det er Flyvesandet og Kyst Camping Bogense. Lejrcheferne på Hasmark Strand og Bogense Strand var travlt optaget, så det var ikke muligt for redaktionen at komme forbi.

Kyst Camping Bogense

Ud på landevejen til Bogense. Redaktionen fra Nordfyn Erhverv skal på besøg hos Kyst Camping Bogense. Måske ikke den bedste dag at besøge en campingplads, da vejret var meget blæsende og regnfuldt. Men sådan er det danske vejr til tider. Det ændrede sig dog da jeg ankom til pladsen, og mødte Heidi Seide Jacobsen, som er den ene halvdel af det ægtepar der er ejerne. I alt fald i overført betydning. For når man møder Heidi, også kaldet CampingMutter, ja så skinner solen. Magen til livfuldt, smilende og engageret menneske skal man lede længe efter.

Heidi bedyrer at hun er ’’bondet født og kvajet opdraget’’, og at det er svært at kæmpe imod. Men pyt med det, når man er tredje generation som campingejere og lejrchefer. Anerne går tilbage til 1960, hvor hendes farmor og farfar købte en mark og omdannede den til Ronæs Camping. I 1981 overtager hendes forældre så pladsen. Siden har hendes forældre så drevet forskellige pladser rundt om i Danmark.

Året 2001 var det år min mand Rehné og jeg så fik vores egen plads, fortæller Heidi. Hun havde tidligere besøgt campingpladsen hvor vi befinder os nu, og var ikke i tvivl om, at det skulle være den de skulle overtage. Og det har de ikke fortrudt. Parret købte pladsen af kommunen, som på det tidspunkt fattedes penge, og derfor gerne ville sælge. Heidi bedyrer, at det er en fornøjelse at være på arbejde hver dag, også efter de fjorten år de har haft pladsen nu.

Sæsonen 2015 for Kyst Camping Bogense ser rigtig godt ud. Der er mange forhåndsreserveringer, og det skyldes ikke mindst, at sæsonen 2014 var rigtig god, uddyber Heidi. Hovedårsagen er vejrgudernes hersken, og de var jo flinke ved os i 2014, og så reagerer gæsterne ved at booke til året efter. Har vi derimod en dårlig sommer et år, ja så holder mange sig væk året efter.

Det er Heidi og hendes mand der i dagligdagen driver pladsen. De har dog en havemand, en rengøringsdame og nogle unge piger til at hjælpe sig.  Parret vil gerne være tæt på deres gæster, og dermed yde en helt personlig service. Vi har en plads, der er ”drevet med kærlighed”, bedyrer Heidi.

Der er ikke de store planer om ændringer eller voldsomme investeringer, siger Heidi. Vi kan lide pladsen som den er, og vi er jo priviligerede med beliggenheden tæt på både strand og Bogense by med det livlige handelsliv og de mange events. Dog skal der selvfølgelig vedligeholdes og på et tidspunkt skal bad, toilet og køkkenfaciliteter renoveres. Men vi skal først spare sammen til det, siger Heidi som stadig føler hun har fødderne solidt plantet i den jyske muld.

Med hensyn til fremtiden så ser Heidi og hendes mand sig selv på denne campingplads også de næste tyve år. De kan slet ikke lade være, for det er deres liv, og gæsterne elsker dem.

Flyvesandet

Heller ikke vejen til Flyvesandet var belagt med godt vejr. Lidt øv når den udsendte jo også skulle have nogle billeder i kassen.  Men dette blev til en vis grad glemt, da turen gik til noget af den smukkeste natur på Nordfyn.

Vel ankommet til den flotte naturcampingplads mødte jeg værtsparret Susan Vangedal og Dennis Christensen.

Parret er forholdsvis nye i campingbranchen. Efter to sæsoner på en campingplads på Sjælland er dette kun deres tredje sæson, men de kan lide branchen, og de er faldet fuldstændig for området ved Flyvesandet.

Susan fortæller at det er et dejligt liv, men det er hårde og lange arbejdsdage når sæsonen er i gang.

Sæsonen er lidt præget af vejret indtil nu siger Susan. Folk er lidt forsigtige med at bestille, men hun ved ikke hvordan det plejer at se ud på nuværende tidspunkt, da det jo er deres første sæson. Men optimist er hun og bedyrer at hun tror det bliver en god sæson. En anden ting er, at metrologerne har stor indflydelse på antal bookinger. Vejrudsigterne er altafgørende, og deres vejrudsigter følger gæsterne. Et eksempel er Pinsen, hvor vejrudsigterne ikke var for gode. Her fik de en del afbestillinger, på trods af at vejret alligevel blev ganske hæderligt.

Pladsen har ca. 110 fastliggere. Det vil sige gæster der ligger i hele sæsonen fra marts til september.

Susan fortæller at de er blevet taget rigtig godt imod her på Nordfyn, og at Turistforeningen har hjulpet dem rigtig meget. Ligeledes har der været en naturvejleder fra Nordfyns Kommune ude og fortælle og lære Susan og Dennis en masse. De har også fået en masse kontakter at trække på, når turisterne spørger om noget de ikke er helt stive i, som tilflyttere.

Værtsparret er så glade for at være her på Nordfyn, at de ser sig selv på pladsen mange år endnu, og der skal udvikles hen ad vejen. Dog her det første år vil de lige se hvad gæsterne efterspørger, og så lytte til hvilke ønsker de har. Dog skal der laves flere aktiviteter til børnene, ligesom køkken og badefaciliteterne skal have en tur.

Susan siger at de blev kastet lidt hovedkulds ud i projektet, og derfor ikke har haft megen tid til at planlægge sæsonen. Det betyder at aktiviteter der foregår, kan være ideer der pludselig er opstået.

Til næste år vil planlægningen være på plads, ligesom der også vil være oprettet et aktivitetsudvalg. Så alt i alt et optimistisk værtspar.