Sjælden kombination: Tømrermestre og opfindere af medicinsk udstyr

Oppe nær Harridslevgaard Slot bor Tina Jørgensen og Ulrik Brandt, der begge er født og opvokset på Nordfyn. De ejer tømrervirksomheden Brandt Byg, som de har drevet siden 2006. Det er der sådan set intet usædvanligt i – men kigger vi nærmere i krogene, viser der sig en spændende og for Nordfyn noget speciel iværksætterhistorie. Det handler om innovation inden for medicobranchen …

Tekst: Christina Boel Pedersen
Foto: Ove Syberg
07-04-2016 

Oplagt opstart af tømrervirksomhed

Tina og Ulrik mødte hinanden på tømreruddannelsen, og da de blev færdiguddannede, var det oplagt, at de startede en tømrervirksomhed sammen. Lige før krisen var der rygende travlt, og de måtte ansætte to svende. Men da krisen gjorde sit indtog, blev fire til to, og det har de været lige siden.

Ulrik fortæller: ”Vi var rigtig glade for vores medarbejdere, men som 3. generations-tømrermester har jeg også min fars og farfars erfaringer at trække på, og hvis det skal være en rentabel forretning, skal vi enten bare være os to eller også skal vi ansætte en del flere folk – og det er vi ikke interesserede i. Vi har fundet en rigtig god rytme, hvor det hele kører på skinner, og hvor vi har hånd i hanke med det arbejde, vi udfører, så vi altid kan stå inde for kvaliteten. ”

Sygdom førte til opfindelse

Men historien slutter ikke her. Vi spoler tiden tilbage til 2009. Krisen var på sit højeste, og Tina og Ulrik klarede sig lige, men havde ikke ret mange opgaver. Samtidig fik Ulriks mor konstateret tyktarmskræft, hvilket betød, at hun fik anlagt en permanent stomi. For de læsere, der ikke kender til stomi, kan vi oplyse, at der er en del gener forbundet med det: Fx kan man ikke kontrollere sin afgasning og medfølgende lyde, og der er lugtgener, når man skal skifte pose. Så med mere tid i kalenderen satte Ulrik og Tina sig ved køkkenbordet og forsøgte at finde en løsning på lugtgenerne ved poseskift. Efter noget tid havde parret opfundet en løsning, der kunne aflukke det gas, der kom fra posen.

En langsommelig proces går i gang

Med hjælp fra iværksætterkonsulent Lone McColaugh, som holder til i Udviklingspark Nord i Bogense, kom de i kontakt med Patent- og Varemærkestyrelsen og en konsulent fra Væksthus Syddanmark, der kunne hjælpe med at undersøge, om der allerede var et lignende produkt på markedet. Konsulenten var helt sikker på, at det måtte der være. Men han fandt intet. Så tog de fat i en patent-agent – og historien gentog sig. Der var intet produkt som deres. I 2010 fik de dansk patent på opfindelsen og søgte herefter patent i Europa og USA, hvilket de fik i 2014.

Allerede nu tegner der sig et billede af en noget langsommelig proces. Og det kan Ulrik i den grad skrive under på:

”Efter vi havde fået patentet, kontaktede vi eksisterende spillere på markedet, men måtte erkende, at det er en noget konservativ branche, så vi måtte gå andre veje. Gennem Syddansk Teknologisk Innovation i Odense fik vi skaffet kapital til brugerundersøgelser og udvikling af en prototype, og vi stiftede virksomheden Brandt Jørgensen Innovation. Lige nu har vi interesserede investorer og er klar til at få vores stomipose på markedet.”

Ventetid resulterede i nyt produkt

Den lange ventetid, der med jævne mellemrum har været i processen, har parret brugt til at opfinde endnu et produkt, nemlig lydreduktion til stomiposer. Samme proces som ved patentansøgningen for første opfindelse gentog sig – heller ikke dette produkt fandtes på markedet, så nu har de patent på den nye opfindelse i Danmark, og til efteråret følger Europa, USA og Japan. Ulrik og Tina regner med, at begge produkter kan komme i produktion og gerne på markedet i 2017. At der skulle gå så mange år fra idé til markedsintroduktion havde parret ikke den fjerneste anelse om, da de kastede sig ud i projektet.

At være iværksætter er en livsstil

Tina og Ulrik er drevet af ideologi, stædighed og en kampånd ud over det sædvanlige. ”Vi ville ikke lade os nøje med de produkter, der var på markedet. Og det, at vi fandt noget, vi brændte så stærkt for, var med til at opveje den lidt triste stemning, der var i kriseårene, hvor der ikke var så meget at lave i tømrerbranchen, ” fortæller Ulrik Brandt. Nu hvor der er gang i hjulene igen, keder parret sig da heller aldrig. For at få tid til at drive begge virksomheder må de være fleksible og tage aftener og weekender i brug. Og det er helt okay, for de sætter stor pris på det, virksomhederne hver især bidrager med i deres liv:

”Brandt Byg er jo vores håndværk, vores første passion, og den er vores levegrundlag. Brandt Jørgensen Innovation betyder, at vi lærer en masse nyt, at vi udvikler os og får ny inspiration, hvilket vi sætter stor pris på. Så vi er meget glade for, at det er lykkedes os at drive to så forskellige virksomheder samtidig, og vi glæder os til at se, hvad fremtiden bringer. Det bliver ikke kedeligt,” slutter Ulrik af.