Tog til tiden

Kim Nannestad
 
Tekst: Ina Larsen
Foto: Ove Syberg
Dato: 23-02-2017

 

I Søndersø bor der en frisk 60 års-jubilar. Det er virksomheden HELJAN A/S, der blev grundlagt i 1957. Direktør Kim Nannestad fortæller om den 60-årige, der stadig har gang i den.

Det er Kim Nannestads farfar Niels Christian Nannestad, der stiftede virksomheden. Hans søn Jan ønskede sig et modeltog, og det var dyrt. Derfor begyndte far og søn at løbe med aviser for at få råd til at købe et modeltog fra det tyske firma Märklin. Men da toget var i hus, så skulle der selvfølgelig også bygges en bane til det med græsenge, huse, træer og meget mere.

Det var for dyrt at købe alt det udstyr, så det gik far og søn selv i gang med. Niels Christian Nannestad var vicevært i den bygning, de boede i, så han havde adgang til bl.a. tørrerum, hvor han kunne male savsmuld grønt og lade det tørre – og så var der græs i lange baner til sønnens modeltogsbane. ”Min farfar kunne lave alt med fingrene,” fortæller Kim Nannestad.

Efterhånden fik de malet så flotte huse, at de tog ind til fru Elgaard, der ejede en legetøjsbutik i København, og spurgte om hun kunne sælge det – og det kunne hun da godt. Niels Christian havde også en ven, der var SAS-pilot. Når han fløj til USA, havde han en uge derovre, inden han skulle hjem, og han brugte en del af den tid på at sælge modelbaneudstyr til legetøjsbutikkerne derovre.

På den måde blev der efterhånden opbygget en forretning – og Niels Christian Nannestad opgav sit job som politimand og tanker om pension og gik helhjertet ind i sit nye firma.

 

HELJAN modeltog

Det blå stempel

Et afgørende øjeblik i firmaets historie kom den gang, de for første gang deltog i verdens største legetøjsmesse i Nürnberg. En køber kom hen sidste dag på messen og bestilte store mængder af hver vare. Han viste sig at være indkøber for Primex, der var en billigere linje af Märklin-togene. På den måde blev HELJAN leverandør til Märklin, som var det største firma inden for modeltogsbranchen, og siden har HELJAN udviklet meget tilbehør til baner og mange togsæt som underleverandør til Märklin og andre firmaer i branchen:

”Det gav os det blå stempel, at vi kunne levere til Märklin. Så begyndte det at gå stærkt med at få bestillinger," fortæller Kim Nannestad.

Tog i eget navn

I midten af 1990’erne fik daværende direktør Jan Nannestad (sønnen, hvis ønske om modeltog startede det hele) besøg af en klub, der spurgte hvorfor de ikke solgte tog i eget navn? Jan Nannestad svarede, at det kostede mange penge i udvikling – mindst 1,2 mio. kroner, som de ikke havde. Så var der en af medlemmerne, der trådte frem og sagde, at han gerne ville bestille forud – og det var der pludselig så mange, der gerne ville, at de fik mere end en halv mio. kr. i forudbetaling. Det førte til udviklingen af en model af DSB’s Lyntog, der indviede Lillebæltsbroen i 1929, og der blev udviklet et tog til via forudbetaling, inden HELJAN gik over til selv at udvikle og producere tog.

”Det var starten på, at vi selv begyndte at lave tog i eget navn – og siden dengang har vi lavet mange.”

Dengang var HELJAN en stor virksomhed med over 60 ansatte, eget værksted, pakkeri og produktion. I dag er dette rykket til Kina, mens man i Søndersø især koncentrerer sig om design, udvikling og salg.

 

HELJAN blåt modeltog

Langt over det danske marked

”HELJAN sælger direkte til forhandlerne, og vi har forhandlere i hele verden. Vores største marked er uden tvivl England. Havde vi kun levet af Danmark, havde vi ikke eksisteret. Det første engelske lokomotiv, vi lavede, solgte vi over 40.000 emner af.”

I England er der stor interesse for modeltog, og faktisk var modeltog verdens største hobbygruppe for indtil under 10 år siden. Det har været en tabuinteresse, men sådan er det ikke længere.

”Vi er på udstilling fire gange om året i England, hvor folk kommer med deres flotte banelayouts, som de skal have tilbehør til. Det kan vi godt lære noget af herhjemme,” siger Kim Nannestad og fortæller at han også har oplevet at sælge mange og dyre ting til entusiaster – fx den spanske rigmand, der havde taget privatflyet ned til modeltogsmessen og en kuffert fyldt med penge med og købte godt ind af HELJAN’s varelager.

 

RC Kongen racerbane

Racerbaner og hobbybutik

Virksomheden i Søndersø har også stiftet et datterselskab, RC Kongen, der er en stor butik ved HELJAN A/S i Søndersø. ”Da vi nedlagde produktion, værksted og pakkeri i Danmark, stod vi med 4.000 m² plads, og min far kunne godt tænke sig at slutte sin karriere med at stå i butik, som han også gjorde i starten af sit arbejdsliv. Det skulle ikke kun være modeltog, det skulle være en hobbybutik”. Derfor kommer der nu folk fra hele Danmark til butikken RC Kongen, der sælger alt til fjernstyret RC (radio control)-legetøj. Det er både modeltog, men også fjernstyrede racerbiler, droner, speedbåde og meget andet. Der er baner, hvor folk kan køre både selv og i konkurrence med andre, og det har udviklet sig til en stor succes:

”I dag har vi som de eneste i Skandinavien både en indendørs og en udendørs bane, og vi kan sælge folk reservedele med det samme, hvis der sker noget med bilen under et løb. Sidste weekend kom der omkring 70 til et løb.”

I dag er der 4 ansatte i butikken. Kim Nannestad vil da også gerne udvikle oplevelsen for kunderne, der kommer: ”Min drøm er at få et museum i en stor hal, hvor vi viser alle de modeltog, baner, huse og tilbehør vi har udviklet gennem årene.”

 

RC Kongen racerbutik

Succes med nicheproduktion

Det er især det grå guld, der er interesserede og har købekraften til den ofte ret kapitalkrævende modeltogshobby. Et lokomotiv kan koste omkring 12.000 kr. I dag er der udviklet apps, der gør det muligt at styre modeltog med mobiltelefonen, så der er også appel til de yngre. Men der er ingen tvivl om, at markedet har ændret sig, siger Kim Nannestad:

”Der er færre kunder og flere producenter. Vores fordel er, at vi er en lille virksomhed, og vi kan hurtigt omstille os. Vi satser mere og mere på nicheproduktion for andre firmaer og forhandlere, hvor de kommer med et ønske, som vi udfører for dem. Vi står for design og produktion, og resten står forhandleren for. Vi går ind i nicheproduktion, ikke i masseproduktion.”

Det har HELJAN A/S succes med, og virksomheden har oplevet stadig vækst gennem de sidste år.

 

Læs mere

HELJAN A/S

RC Kongen