Tækkemand tegner lyst billede af fagets fremtid

 

 Tækkemand Per Keis i gang med at reparerer krogen, som skotrenden hedder på et stråtækt hus.

Vi har talt med Per Keis fra Morud, der ejer og driver firmaet Tækkemanden Per Keis ApS. Det blev en snak om blandt andet, hvorfor man vælger at blive tækkemand og om det gamle håndværks fremtid – og så blev der også tid til at punktere et par fordomme … 

 

Tekst: Christina Boel Pedersen
Foto: Ove Syberg
31/03-2016

Lad os starte med at aflive fordomme. Måske hører du til dem, der tænker: ”Tækkemand – er det ikke et uddøende fag?” Per Keis fortæller, at han tit støder på den opfattelse. Som i øvrigt er helt fejlagtig. Det er et fag, der lever i bedste velgående. Per skyder på, at der findes 500-600 tækkemænd i Danmark, og der er nok arbejde til dem.

En anden fordom er, at et stråtækt tag er frygteligt dyrt. Men det passer heller ikke, for ifølge Per Keis er det billigere end tegl, hvis man har en 3-længet ejendom med kviste, valme, og skotrender.

Og som en bonus nævner Per, at undersøgelser nu har vist, at et stråtækt tag er det mest miljøvenlige tag. Med fordommene manet godt i jorden kan vi nu gå videre til at fortælle om, hvordan det hele startede for Per Keis.

 

Tækkemand ved et tilfælde – og så alligevel ikke

Da Per Keis i 1995 valgte at satse på at leve af at være selvstændig tækkemand, var det ved første øjekast et tilfældigt valg. Det var nemlig Pers eget gamle hus, der startede det hele. Stråtaget trængte til at blive skiftet ud. Per fortæller: ”En af mine venners far var tækkemand, og jeg tænkte, at det måtte jeg selv kunne lære. Så jeg brugte nogle måneder på at lære det. Og her opdagede jeg, hvor dejligt et fag det er at arbejde med. Min næste tanke var derfor, at hvis de andre kan leve af det, så kan jeg også.”

Det kan lyde lidt tilfældigt, men når man kigger Pers baggrund efter i sømmene, virker det alligevel som et helt oplagt valg. Per Keis’ forældre var begge selvstændige, så derfor har et liv som selvstændig aldrig været helt fjernt fra Per, der dog havde som princip at ikke ville være selvstændig, før han blev gift. Det holdt mere eller mindre stik, for d. 15. juni 1995 blev han selvstændig, og to dage efter, d. 17. juni, blev han gift.

Indtil da havde Per haft en alsidig karriere, som har ført ham til både Grønland, Algeriet og Lindø. I Grønland arbejdede han med kajanlæg, i Algeriet med jordskælvsikrede huse, og på Lindø var han svejser. Med i bagagen havde han en uddannelse som anlægsgartner. Så han kender alt til at arbejde i det fri og med naturens materialer. Pers oprindelige tanke var da også, at hvis det ikke gik med tækkearbejdet, så kunne han jo altid lave haver for folk. Men det blev aldrig nødvendigt.

 

Succes fra starten – og fokus på fagets fremtid

Det viste sig, at der var nok arbejde inden for tækkerfaget. I starten kørte Per rundt til stråtækte ejendomme på Nordfyn og afleverede et brev, der fortalte om, hvad han kunne tilbyde. Siden har Per haft nok at lave. Og der er ikke noget, der tyder på, at der bliver mindre at lave for tækkemænd i fremtiden.  Hvis man kigger i Per Keis’ ordrebog, er den fyldt mindst 6 mdr. frem – noget, der er helt normalt i branchen.

Den store efterspørgsel betyder også, at der løbende er brug for nye tækkemænd. Til Per Keis’ store glæde er der inden for de senere år kommet større fokus på faget, hvilket betød, at det i 2000 blev muligt at få en lærlingeuddannelse som tækkemand. Per manglede selv kvalificeret arbejdskraft på det tidspunkt, så han var med i forreste række og kunne i 2004 udlære Danmarks første tækkesvend, Kristoffer Andersen, der stadig er ansat i firmaet.

Per er i dag formand for det lokale uddannelsesudvalg inden for tækning og fungerer også som censor ved tækkeeksaminer. Dette engagement i den nye generation af tækkemænd kaster udelukkende positivt afkast af sig for Per, der nyder at arbejde med de unge mennesker: ”Jeg nyder at komme ud til de tekniske skoler og vise vores fag frem for de unge mennesker. Ofte har de endnu ikke valgt, i hvilken retning de vil specialisere sig, og så er det jo skønt, når jeg så kan være med til at vække deres interesse for faget i en sådan grad, at nogle af dem vælger at uddanne sig som tækkemænd. Andre gevinster ved mit engagement er, at jeg selv altid er opdateret inden for det sidste nye i faget, jeg kommer til at kende en masse tækkemænd, som jeg har faglige snakke med, og jeg kan være behjælpelig med at skaffe lærlinge til mine kolleger. Og så har jeg været med til at skrive tækkevejledningen for Dansk Tækkemandslaug,” fortæller Per.

At Per Keis er glad for sit arbejde, hersker der ingen tvivl om. Han kan slet ikke skjule begejstringen for faget, for materialerne og for den glæde det er at afslutte en opgave til kundernes store tilfredshed. Som Per selv siger: ”Det er meget nemmere at leve af noget, når man hver dag er glad for det, man laver.”

Du kan læse mere om firmaet Tækkemanden Per Keis ApS her