Turistsæson 2016 - succes eller lidt for meget regn?

Tekst: Ina Larsen
Foto: Ove Syberg og flere
Dato: 03-11-2016

 

Nu er efterårsvejret godt i gang, og året er på hæld. Så nu er det tid til at gøre status over årets turistsæson. Bureauleder Rikke Lindhøj fortæller, hvordan det er gået i sommeren 2016.

 

rikke i turistbureauet
Bureauleder Rikke Lindhøj i Visitcenteret i Bogense 

En del af sommerferien regnede væk

Helt overordnet har sæsonen været præget af sommerens dårlige vejr. ”Vejret har ikke hjulpet os på vej i år. Den sommerferie, som danskerne holder i juli, regnede væk,” siger Rikke. Der er kommet et samlet overnatningstal for campingpladser, hoteller og lystbådehavne, og ifølge tallene har Nordfyn samlet set oplevet en nedgang på 4,5%. Det skyldes efter al sandsynlighed vejret. ”Hvis du ikke har en bestemt campingplads, som du altid kommer tilbage til, så er campingture ofte noget du bestemmer i sidste øjeblik. Derfor er det meget vejrafhængigt.” Samtidig har Nordfyn ligesom resten af Danmark oplevet en nedgang i antallet af norske turister, og det skyldes den høje kurs i forhold til norske kroner, der gør ferie i Danmark dyrere for nordmænd.

Til gengæld er der kommet flere hollændere til Nordfyn:

”Vi har fået 32% flere hollændere til Nordfyn, og det er en stor stigning i forhold til landsgennemsnittet, hvor stigningen er på 11%. Vi har lavet en kampagne i Holland, og her er der jo sket noget rigtigt positivt, som vi skal have kigget på.”

Samtidig understreger bureaulederen, at det først er til april, man får det endelige overblik over turistsæsonen 2016. Til april kommer overnatningstallene for feriehuse, og da Nordfyn har mange feriehuse, er det en vigtig del af omsætningen. Rikke har dog fået nogle foreløbige tal fra feriehusudlejningsfirmaet Feriepartner Danmark, og de ser meget godt ud: ”De foreløbige tal fra Feriepartner viser en stigning i antallet af tyske og hollandske turister på omkring 8%. Det er rigtigt godt, for de fleste tyske turister overnatter typisk i sommerhuse. De booker ofte allerede i december og januar, og mange af dem kommer igen og igen, når de først er blevet glade for et område.” Derfor er sommerhusbookninger heller ikke så afhængige af vejret.

Fint antal turister trods udfordringer

Turisme er jo ikke kun overnatninger. Hvordan er sommeren gået for alle Nordfyns turistaktører?

”Det vi hører fra turiststederne er, at det mange steder er gået OK. Det vil sige at der ikke har været fremgang i antal gæster, men at der mange steder har været status quo. Vi har mange udendørs attraktioner på Nordfyn. Det er en kæmpestor styrke, men det er også vores svaghed. Når det regner meget, giver det nogle udfordringer.”

Rikke og turistmedarbejderne forsøger dog at få folk til at gå ud i naturen alligevel: ”Turisternes første spørgsmål er som regel: Hvad skal vi lave? Og når det regner, kan det være mere udfordrende at finde noget til dem. Vi prøver at udfordre folk lidt til at tage regntøj på og gå ud i regnen alligevel. Og så anbefaler vi naturligvis også Harridslevgaard og museerne.”

 

turistinfo i bogense
Turisterne har været glade for turistinformation på Hasmark Strand Camping 

Ny turismeservice

Denne sommer har også været første sæson for det nye visitcenter i Bogense og den ny turistinformation på digitale platforme på Hasmark Strand Camping og Otterup Turistkontor. Og det er gået over al forventning:

”Der er nogenlunde samme antal gæster som sidste år på bureauet, når der er åbent for personlig betjening. Derudover er der kommet en masse gæster ind om aftenen. Turistinformationen på Hasmark Strand Camping har også været velbesøgt og har været med til at sende en masse turister rundt i kommunen.”

Der er stadig masser af brochurer, og de er også meget populære – især er der stor efterspørgsel efter vandreruter og cykelruter.

Samtidig har folk været glade for den nye digitale turismeservice:

”Folk har i den grad taget godt imod de nye digitale platforme. De bruger kortbord og skærme, og de kan sagtens finde ud af det selv. Vi har været klar med hjælp, men folk har været meget fortrolige med det og har fortalt os, at de sagtens kan få svar på de spørgsmål, de har.”

Folk har også kunnet møde turistmedarbejdere, når Nordfyns Erhverv og Turismes tuk tuk har parkeret rundt omkring på Nordfyn. Og så har foreningen af frivillige hjælpere, Turismens Venner også gjort et stort stykke arbejde for at få turisterne til at føle sig velkomne: ”Turismens Venner er en kæmpestor ressource her i kommunen. De har en havnegruppe, der går rundt på havnen og deler velkomstposer ud til sejlerne med turistinformation, rabatkuponer med mere. Sejlerne har nogle gange været herinde bare for at sige, at de er rigtigt glade for det. Det er lige præcis den slags oplevelser, der får folk til at komme igen og får dem til at anbefale Nordfyn til andre turister.”

 

status turisme og messer
VisitNordfyn på Skandinaviens største feriemesse Ferie For Alle i Herning 

Turistsæson 2017

Alt i alt har 2016 været et OK år, uden at det stritter hverken positivt eller negativt ud, fortæller Rikke. Men der har været stort fokus på markedsføring, og det fortsætter: ”I år har jo været første år, hvor vi rigtigt har markedsført Nordfyn som turistdestination, og her har vi prøvet nogle forskellige ting af.” VisitNordfyn har været med på messer i Oslo, Hamborg, Odense og Herning, og der har været flere markedsføringskampagner over for forskellige målgrupper, bl.a. det hollandske marked.

”Nogle ting har vi gennemført selvstændigt, nogle ting har været i samarbejde med bl.a. Destination Fyn. Nogle ting har virket rigtigt godt, og andre ting kunne vi godt ønske havde virket lidt bedre. Men det er noget af det, vi justerer på, og så skulle det gerne bære frugt stille og roligt.”

Derudover er der også forskellige andre spændende initiativer på tegnebrættet, lover Rikke – men de må forblive en hemmelighed lidt tid endnu.

Konklusion: Et OK turistår – med store forventninger til 2017.

 

Læs mere

visitnordfyn.dk