Spil på flere tangenter

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 23-08-2017

 

Alex Syrik er manden bag virksomheden Fade In. Han er en del af en meget musikalsk familie, der som band tager ud og spiller til mange forskellige arrangementer.

Men en anden stor del af virksomheden er video og musikproduktion. Her har Alex lavet forskellige produktioner for blandt andet TV2.

Alex Syrik med musikinstrumenter 

Hvad musikken angår, startede Alex med at turnere rundt helt tilbage i 70’erne. Han spillede i hele Norden med band, og det blev også til mange optrædener på Oslo båden.

I 80’erne startede bandet Fade In så, og i dag består bandet så af hans kone Mona, deres datter Anja og ham selv samt guitaristen Ian Gibson.

De spiller al slags musik, som kunderne efterspørger, og de tager også ud som duo eller trio. Alex fortæller videre, at det med musikken faktisk gik rigtig godt, lige indtil finanskrisen ramte Danmark i 2008. ”Lige pludselig ringede telefonen ikke i tre måneder,” uddyber han. Med hensyn til musik, siger Alex, at hans store passion er panfløjten: ”Det startede med en plastikfløjte, jeg købte i København, og som jeg ikke kunne få en lyd ud af.” Senere blev det bedre, og han investerede i en ’’rigtig’’ fløjte med deraf følgende bedre lyd. 

I huset på Møllegyden, syd for Hårslev, er der indrettet et komplet lydstudie. Med keyboard, mixerpulte og en masse anden teknik. Det er Alex’s hule, hvor kreativiteten blomstrer, og mange gode ideer fødes.

Alix Syrik med panfløjte

Billeder og lyd

Den anden del af virksomheden, det med billeder og lyd, startede egentlig lidt tilfældigt. De havde lige fået deres datter Anja og var en tur i Rosengårdscentret. Her mødte de en bekendt, der sagde, at så måtte Alex da købe et videokamera. De er ikke så dyre, blev der sagt. Men Alex ville ikke have et kamera, hvis ikke det var en ordentlig kvalitet. De var så en tur i Silkeborg, og der sneg Alex sig ind i en radio og tv-forretning, og der var så et rigtig godt videokamera. Så var han solgt. Han fik startet sit eget firma, og kameraerne blev større og større. Men hvor er parallellerne mellem musik og videoproduktion, vil den udsendte vide?

Alex forklarer: ”Selvfølgelig er det forskelligartet, men der er mange ligheder. I begge tilfælde er der tale om kompositioner, og det at se de kunstneriske sammenhænge er centralt i begge genrer.”

Alex har gennem årene taget meget efteruddannelse på forskellige mediekurser. Her er der også indgået alt om redigering, ikke kun at filme. Her siger han, at hans musikalske baggrund kommer meget til hjælp.

Skal han producere en video til en virksomhed, og der skal underlægningsmusik på, så komponerer han selv musikken og slipper dermed for problemer med rettigheder og andet i forhold til tredje mand.

Alix Syrik med videoredigeringsudstyr

TV2 og mange andre virksomheder

De sidste tretten år har Alex arbejdet freelance for TV2, så det har fyldt rigtig meget i firmaet. Han har både optaget, redigeret og produceret en lang række udsendelser.

Han har også lavet mange videoer til virksomheder, som bruger dem på messer og i andre reklamesammenhænge.

”Det er faktisk meget ’’in’, at virksomheder bruger videoer, specielt på de digitale salgsplatforme. Billeder kan jo fortælle mere end mange ord,” siger Alex. 

I dag laver han opgaver for mange forskellige virksomheder, for som han siger skal man ikke lægge alle æggene i samme kurv. TV2 skal, som mange andre medievirksomheder, skære i deres budgetter, og de første, der bliver ramt, er jo freelancerne. Så af den grund vil han gerne udvide sit firma med mange flere forskellige virksomheder som kunder. Men Alex siger også, at konkurrencen i branchen er rimelig hård.

 

Læs mere

FadeIn.dk