Snerydning er ikke til diskussion

Tekst: Sanne Stenroos Hauschildt
Foto: Jakob Hemmingsen

21-01-2016

Det er nok de færreste, der misunder dem, der står op i nattens mulm og mørke for at tjekke vejret og derefter trækker i tøjet for at bane vejen for alle os andre. Men det er lige netop det, de gør, hos Poda Hegn Fyn. De salter og rydder sne, længe før de fleste på Nordfyn tænker på at strække kroppen og slukke vækkeuret.

 

- Det har igen i år været en mærkelig vinter, fordi vi havde efterår indtil jul. Først nu i januar har vinteren vist sig, men så er vi også kommet godt i gang. Jeg står op hver nat klokken tre og tjekker vejrmeldinger på blandt andet DMI og vejkameraer for at se, om mine to medarbejdere og jeg skal ud at køre. Er der meget sne, er vi alle ude, men er der kun lidt, kan det ofte klares ved at salte, og så er det kun mig selv, der kører ud. Temperaturen kan godt ligge lige over frysepunktet klokken seks, men når solen så står op, så falder temperaturen til under 0 grader, og så bliver det glat. Det er derfor man nogen gange kan se os køre rundt og salte, selvom der er plusgrader, siger indehaver af Poda Hegn Fyn, Jacob Hemmingsen.

Du står selv til ansvar

Er der lovet sne i nattens løb, så sættes vækkeuret selvfølgelig altid, så man står op 30 minutter før end sædvanlig, så man kan nå at skovle sne, inden man kører på arbejde. Eller gør man?

- Vi har en del private, som hellere vil lade os rydde sne, end at de selv skal tidligt op og gøre det. Det er nemlig lovpligtigt, at alle fortove på offentlig vej skal være ryddet inden klokken syv. Så er der faldet sne i nattens løb, så skal man skovle, inden man kører hjemmefra. Gør man ikke det, og en person falder og kommer til skade på ens grund, kan man risikere at få en stor erstatningssag på halsen. Ingen forsikringer dækker sådanne skader, siger Jacob Hemmingsen.

At feje for egen dør - eller ej?

Er der faldet sne i nattens løb, skal Poda Hegn Fyn ud og feje hos alle dem, der har været forudseende og lavet en aftale om snerydning.

- Vi salter kun, når det er nødvendigt, men vi tager ingen chancer, så hellere en gang for meget end én gang for lidt! Det kan ende meget galt, hvis vi undlader, og en kunde til fx en dagligvareforretning falder på butikkens parkeringsplads eller måske uden for en forretning i byen. Vi har mange erhvervsaftaler, netop fordi det er ejerens ansvar at sørge for sikkerheden. Derfor skal de også op om natten for at nå at skovle sne eller salte, inden de kan åbne forretningen. Så er det meget lettere at lade os gøre det. Vi er jo ude så mange steder alligevel. Vi har også åbnet op for, at er man 3-4 naboer, der laver en fælles aftale, så skovler og fejer vi deres fortov eller salter, når der er behov for det. Så kan de trygt køre hjemmefra, fordi vi har ryddet inden klokken syv - og det koster ikke en formue, slutter Jacob Hemmingsen.

   

 

Klik her og læs mere om Poda Hegn Fyn