Samarbejdsprojekt på Nordfyn får 1.356.000,- i LAG-midler

Stald Sepi og Ditlevsdal Bisonfarm vil sammen udvikle naturturisme på Nordfyn - og nu har de fået en stor sum penge til projektet.

Stald Sepi vil bygge en ny ridehal, og Ditlevsdal vil bygge nogle store hytter. Grundlaget for deres projekter er et samarbejde, der gerne skulle give nogle synergier til gavn for begge parter, men også til gavn for Nordfyn.

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 11-10-2017 

Stald Sepi bliver bygget

LAG midler er EU-midler, der uddeles gennem Erhvervsstyrelsen via en ansøgningsproces. LAG står for Lokale Aktions Grupper, og Nordfyn er tilknyttet LAG MANK, hvor Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde kommuner indgår.

I den sidste runde i 2017 var der kr. 1.356.000,- til udlodning, og selv om der var indstillet syv projekter, gik alle pengene til de to nævnte projekter. Ditlevsdal fik kr. 745.000,- og Stald Sepi fik kr. 611.000,-.

Sys Pilegaard fra Stald Sepi og Niels Henrik Ove fra Ditlevsdal Bisonfarm siger begge, at de ser store perspektiver i deres kommende samarbejde.

På Stald Sepi trænes islænderheste på et meget højt niveau med konkurrence for øje. Men det kan være svært at træne uden for sommersæsonen, så derfor er det essentielt at få en indendørs bane, da der så er mulighed for at træne hele året.

På Ditlevsdal Bisonfarm er der lidt af samme problematik. Her er mange af aktiviteterne også udendørs, men der er ikke mulighed for at overnatte og få varmen, hvis ikke der etableres nogle muligheder.

Sys Pilegaard fra Stald SepiStald Sepi

Stald Sepi er en virksomhed der sælger, træner og holder kurser for islandske heste. Dette foregår både i Danmark og i udlandet.

Sys Pilegaard fortæller, at islandske heste har en god højde, der gør at alle kan være med. De har et godt sind og er omgængelige og rolige.

Islandske heste konkurrerer på en 250 m oval bane i forskellige discipliner, blandt andet fem gangarter. Desuden er der også konkurrencer i løb på en 250 m lige bane.

”Til hverdag træner jeg både egne heste og heste udefra,” fortæller Sys. Hestene udefra kan både være fra Danmark, men også fra Tyskland, Østrig, Schweitz og Slovenien. Kurserne har typisk to til tre dages varighed.

De tildelte LAG midler skal bruges til en ridehal: ”Det betyder nemlig, at mine kurser og træning kan flyttes hjem på matriklen, hvor jeg ellers i vinterhalvåret var henvist til andre lokaliteter, hvor der var en ridehal til rådighed.”

Sys uddyber, at det primært er fra efteråret til foråret der køres kurser, da sommeren er sat af til stævner og konkurrencer: ”Der trænes om vinteren og præsteres om sommeren.”

Da Sys tilbyder kurser, betyder det, at mange vil have brug for et sted at overnatte. Her vil Ditlevsdal være et rigtig godt sted at vælge, da det ligger så tæt på. Her kan kursisterne så også spise og få øvrig forplejning. Ligeledes vil både kursister og instruktører fra Sepi få rigtige naturoplevelser med vildmarksbade og udendørs madlavning. Derfor var det oplagt at samarbejde med Ditlevsdal Bison Farm.

"Nogle af mine gæster, som måske rider islænderheste på hobbyniveau, vil nok også besøge Ditlevsdal, da det ligger lige op ad Langesøskoven."

Da det tit er damer og piger der rider, ser Sys også mange muligheder for far og søn. Der er golfbane lige ved siden af, og der er mulighed for at køre på mountainbike, fiske og meget andet.

Sys slutter med at understrege, at hendes projekt ikke var blevet til noget uden de tildelte LAG midler.

Niels Henrik Ove fra DitlevsdalDitlevsdal Bison Farm

På Ditlevsdal Bison Farm er dyrene det helt centrale. At der så er vokset mange andre aktiviteter omkring det, er da bare godt.

Der er kommet en god gårdbutik, hvor folk kan handle og efterfølgende selv tilberede maden hjemme. Skulle man være i tvivl om, hvordan bisonkød skal tilberedes, ja så får man rigtig mange gode råd med i købet. Desuden er der kommet en dejlig restauration på farmen. Ydermere er der kommet en masse udendørsaktiviteter til. Blandt andet guidede ture ud over den nordfynske prærie, hvor man kommer helt tæt på de store dyr, og samtidig bliver klog på alt omkring bisonokser.

Der er bueskydning, lassokast og flere andre spændende aktiviteter for børn og voksne.

Sidste skud på stammen er shelters, der er skudt op.

”Det er så vigtigt herude, at alt handler om natur, og dermed også, at man selv kan tilberede sin mad over et rigtigt lejrbål,” siger Niels Henrik.

Shelters på Ditlevsdal

Det han savner mest lige nu, er overnatningsmuligheder, så gæsterne kunne blive lidt længere:

”Mange vil meget gerne overnatte i den skønne natur efter alle udendørsaktiviteterne og en god middag,” fortæller Niels Henrik. ”Det bliver der mulighed for, efter at Ditlevsdal er blevet tildelt LAG-midlerne. Så skal der nemlig bygges hytter og vildmarksbade,” siger han.

Det var i forbindelse med disse planer, at han fik ideen til et samarbejde med Sys fra Stald Sepi. Her så de tilsammen muligheden for at skabe grundlaget for en decideret vintersæson.

LAG-midlerne er øremærket til etablering af fire hytter. Hytterne er til overnattende gæster, men kan også anvendes til virksomheder, der vil holde møder og seminarer. Her vil hytterne være ideelle som små mødelokaler eller som grupperum ved større møder.

Hver hytte får fire soverum, så der kan overnatte op til otte personer. Ligeledes bliver der bad og toilet, og der etableres udekøkkener.

Niels Henrik understreger, at nu gøres der virkelig noget for naturturismen i området, da der også etableres ridesti over til Sys og Stald Sepi. ”Vi håber på, at kursisterne hos Sys vil blive flere dage i området, og måske også stopper ved Ditlevsdal på vej til en ridetur ved Langesø.”

Udekøkkener og vildmarksbade i forbindelse med shelters og hytterne er også med til at give den totale naturoplevelse.

Niels Henrik ser store muligheder ved samarbejdet med Sys:

”Ditlevsdal kan levere maden til Sys’ kursister, kursisterne kan vælge at spise på farmen, men ikke mindst kan de overnatte på Ditlevsdal.”

 

Læs mere

Stald Sepi

Ditlevsdal Bison Farm