På forkant

Et samarbejde mellem Realdania og en lang række yderkommuner, blandt andre Nordfyns Kommune, fortalt gennem billeder.

Tekst og foto: Ove Syberg
Steffen Stamp på arbejde

Inspirerende entusiasme

Hvor er det dog fantastisk at møde en person, der brænder for sit job i en sådan grad, at det lyser ud af øjnene på ham, når han fortæller om det han laver – og han bliver ved med at fortælle, fordi han er så engageret og optaget af det, at han slet ikke kan stoppe igen.

Tusind tak til Steffen Stamp – erhvervsfotograf med forkærlighed for store rustfri maskiner – det var i den grad en fornøjelse at møde dig og enormt spændende at se, hvordan du arbejder!

Historien om Nordfyns tilflyttere bliver undersøgt - gennem billeder

Et billede siger mere end 1000 ord

Vi fik lov til at følge med Steffen på arbejde her på Nordfyn, hvor han lige nu slår sine folder for at tage billeder. Hvorfor? Ja, det skyldes bosætning her i området. Nordfyns Kommune har indgået et samarbejde med Realdania for, kort fortalt, at undersøge hvem der flytter til og fra Nordfyn og hvorfor. Steffens måde at undersøge dette på, er ved at tage billeder – måden han gør det på er meget interessant:

”Jeg bliver meget inspireret af de Nordfynboere, jeg møder i forbindelse med projektet”, siger Steffen selv. Gennem forskellige kontaktpersoner, blandt andre os her på Nordfyns Erhverv og Turisme, er han kommet i kontakt med tilflyttere over hele Nordfyn. Steffen snakker med tilflytterne og finder ud af, hvad der har bragt dem til Nordfyn, og så tager han billeder, der skal illustrere tilflytternes historier. Han får plads til alt på billederne, også kaniner og høns. Han er meget grundig og kreativ, og han ser alt! Selv søvn i øjenkrogen kan han se gennem sit danskproducerede kamera, der koster et halvt parcelhus. ”Jeg er virkelig glad for mit nye kamera, og så er vi kun to i Danmark, der har et.” Han ser noget vi andre ikke ser og forstår i den grad at stille tingene op, så et billede siger meget mere end 1000 ord.

Det kræver mange billeder at fortælle hver enkelt tilflytters historie

På forkant

På forkant er en kampagne udarbejdet af Realdania i samarbejde med en række kommuner i udkanten af Danmark. Formålet er at styrke tilpasning, omstilling og udvikling i områderne uden for de større byer. Målet er at skabe en positiv udvikling i områderne på sigt, når det er klarlagt, hvad der ligger til grund for til- og fraflytning, hvilke knapper der skal drejes på, og hvad der kan gøre forskellige områder mere attraktive for forskellige målgrupper.

Nordfyns Kommune og Realdania i samarbejde om tilflytning

Baggrunden for kampagnen er, at befolkningen og arbejdspladserne i stigende grad rykker sammen omkring de større byer – hvilket jo resulterer i faldende befolkningstal og færre arbejdspladser i yderområderne, herunder Nordfyns Kommune. Der er behov for at vende udviklingen og udvikle metoder og strategier for tilpasning og omstilling. Kampagnen På forkant vil skabe 26 langsigtede strategiplaner, der skal vise veje til en realistisk, nuanceret og positiv omstilling i områderne uden for de større byer.

 

Læs mere om projektet På forkant og se Steffen Stamps billeder