Når arbejdsredskabet er en flyvemaskine

Når Jesper Larsen fra Søndersø skal udføre sit arbejde, starter han motoren på sin flyvemaskine og flyver hen til det sted, som han skal fotografere eller flyve med banner hen over. For flyvemaskinen er det vigtigste arbejdsredskab i hans virksomheder Luftfoto Danmark og Bannerflyvning.dk, der tilbyder luftfotografering og bannerflyvning.

Tekst: Christina Boel Pedersen
Foto: Ove Syberg
Dato: 11-05-2016
 

Luftfotografering og en smule bannerflyvning

Når du en sommerdag kigger op på himlen og ser et fly flyve med et reklamebanner, kan det meget vel være Jesper, der flyver maskinen. Han bruger ca. 15 % af sin tid på bannerflyvning, resten af tiden står den på luftfotografering.

Jespers kunder er bl.a. landbrug, ejendomsmæglere, skoler, virksomheder og bygherrer. Fx tager han billeder en gang om måneden af udstykningen af Søndersø for Nordfyns Kommune, så de får dokumentation for udviklingen. En anden sjov opgave var for et rederi, der havde bestilt et luftfoto af et skib fra Finland læsset med træ, mens det sejlede under Storebæltsbroen. Ellers er det stadigvæk primært landbrug, han fotograferer. "Vi har en stærk tradition for i Danmark at fortælle gårdens historie på væggen via luftfotos, som bliver taget hver gang, der sker en ændring på ejendommen," fortæller Jesper Larsen.

To hobbyer blev startskuddet til virksomheden

Hvordan finder man egentlig på at blive luftfotograf? Det gjorde Jesper ved at kombinere sine to hobbyer: Fotografering og flyvning.

"I starten var det ren hobby. Mit mål var at blive erhvervspilot, og jeg tog også uddannelsen og fløj rundflyvninger i tre sæsoner, men da jeg ikke havde fået et fast job som erhvervspilot, besluttede jeg mig for at finde noget mere stabilt at lave. Jeg kommer ud af en familie af selvstændige, så jeg vidste, at jeg bare ville være selvstændig – inden for hvad, var mere underordnet. Og da jeg også har en uddannelse som gartner, valgte jeg at starte et gartneri."

For at tjene lidt penge til flyvetimer oprettede Jesper i starten af 1990'erne et cvr-nummer, efter han havde taget privatcertifikatet. På den måde startede luftfotograferingen som et hobbyprojekt, der levede sit eget stille liv ved siden af gartneridriften.

Fra gartner til luftfotograf

"Flyvning og fotografering er stadig mine hobbyer. Forskellen er bare, at det nu også er mit levebrød. For i årene op til krisen oplevede jeg, at gartneriet gav underskud, mens luftfoto-virksomheden gav overskud. Og efter to år på den måde besluttede jeg mig for at lukke gartneriet. Og det har jeg ikke fortrudt et sekund," fortæller Jesper.

Vi skriver på dette tidspunkt 2007-2008. Og timingen var intet mindre end perfekt for Jesper. For i 2007 begyndte han på bannerflyvning, og i 2008 fik han en henvendelse fra på det tidspunkt Danmarks største luftfotofirma i Roskilde, der gerne ville sælge virksomheden til Jesper. Han slog til, og de sidste 3-4 år har været rigtig gode.

 

Dronerne kommer – eller hvad?

Når spørgsmålet om fremtiden for luftfotografen kommer på banen, er der mange, der tænker: 'Hvad med dronerne? Tager de ikke over?' Til det svarer Jesper Larsen blot:

"Det har de i al fald ikke gjort endnu. Og der er store fordele ved at fotografere fra et fly. For det første skal man have tilladelse til at flyve med droner, og det kan være omstændeligt i de store byer. For det andet kan jeg tilbagelægge enorme distancer i mit fly på en dag. Fx var jeg i går i København, Holstebro, Aarhus, Faaborg og Ærø på bare 5 timer. Det kan du altså ikke gøre med dronefotografering. På en sæson har jeg 500 opgaver, og jeg tror ikke, det kan lade sig gøre med dronerne. Desuden vil jeg påstå, at der er forskel på kvaliteten i billederne. Med en drone foregår det hele fjernstyret, men fra flyet sidder jeg med kameraet og har overblik over hele området og kan finde den flotteste vinkel.

Man kan jo aldrig vide, hvad fremtiden bringer, men indtil videre er jeg rolig nok, og hvis bare jeg kan leve af det de næste ti år, er jeg glad," siger Jesper.

Nu nævnte Jesper ordet sæson – for luftfotografering er altså bare bedst om sommeren. Derfor tilbyder Jesper nu også fotoopgaver på jorden i vinterhalvåret, primært til virksomheder.

 

Klik her og læs mere om Luftfoto Danmark