"Mit mål er at leve af kunsten"

Tekst: Ina Larsen
Foto: Ove Syberg
 

Carna Camacho maler

 

Carna Camacho er kunstmaler og har solgt sine malerier til virksomheder og folk over hele verden og har udstillet mange forskellige steder i Danmark. Hun blev sygeplejerske i en alder af 21 år, har arbejdet i mange år som operationssygeplejerske, er også uddannet som psykoterapeut og hypnotisør og driver kunstterapikurser. I løbet af karrieren som sygeplejerske flyttede hun fra Tyskland til Danmark – uden at kende sproget eller nogen mennesker i landet. Nu står hun overfor et nyt karriereskift: At leve af at være kunstner.

galleri og studio

Karriereskift og emigration

Carna er født i Tyskland af spanske forældre, og hun specialiserede sig som hjerteoperationssygeplejerske. Hun har været med til nogle af de første hjertetransplantationer i Tyskland, men hun havde også lyst til noget helt nyt, så hun solgte alt, hun ejede i Tyskland og flyttede til et land, hvor hun ikke kunne sproget, men til gengæld var meget begejstret for det sociale: Hun var alenemor til to børn på 3 og 6 år, og Skejby Sygehus gav hende gode kollegaer, hjælp til at finde børnepasning og hjælp til at få styr på formaliteter og regler. Til gengæld skulle hun kunne sproget – så hun tog HF-enkeltfag i dansk, tysk og engelsk og anbefaler det som en god måde at lære sprog på.

I Danmark var hun med til hjertetransplantationer, hun var med til at hente hjerter til transplantationer, og hun specialiserede sig yderligere i små børns operationer. Og det blev på et tidspunkt for meget med de mange små patienter, der ikke altid kunne få reddet livet. Derfor blev det til et nyt karriereskift: Carna har både arbejdet som natsygeplejerske og på plastikkirurgi og uddannede sig til psykoterapeut, inden hun i 2011 tog springet igen og flyttede til Odense uden at kende noget specielt til området. Hun fik først job som sygeplejerske ved hjerteoperationer for voksne, inden hun igen skiftede til plastikkirurgi, hvor hun arbejder nu.

Carna Camacho i sofa med papegøje

Kunstner

Hele tiden har der dog været en anden karriere: ”Jeg har malet, siden jeg var et lille barn.” Nu var hun alene i en ny by, og hun begyndte for alvor at male igen. En dag besøgte hun H. C. Andersen Børnehospitalet, og det gjorde et kæmpestort indtryk på hende. Hun ville gerne gøre noget for de små børn og deres forældre, og hun synes, de lange gange og tomme rum var frygtelige. Derfor spurgte hun om muligheden for at lave en udstilling af kunst på børnehospitalet – og det fik hun lov til. Hun malede en lang række naivistiske, glade og sjove billeder for børn og barnlige sjæle, og det blev populært. Faktisk så populært, at folk begyndte at spørge, hvad malerierne kostede.

Fra da af begyndte Carna at gøre meget mere ud af maleriet, udstillinger og salg. Hun oprettede en Facebook-side, hvor hun sælger sin kunst og bruger siden til markedsføring, og det har givet mange nye og forskellige kunder – bl.a. en interesseret køber, der gerne ville betale 8.500,- for et maleri og gerne kørte til hendes lille lejlighed i Odense for at hente det:

”Jeg vidste ikke, hvem han var, men fortalte min søn at en mand ved navn Uffe Savery kom forbi for at købe et billede.” Og sønnen genkendte navnet med det samme: Savery er medlem af verdensberømte Safri Duo samt chef for symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Det har været med til at styrke Carnas selvtillid: ”Jeg bliver nødt til at tro på mig selv. Det er ikke på grund af ham det begyndte at gå godt, men det er på grund af ham, at jeg begyndte at tro på mig selv som kunstner. Han er en dygtig og anerkendt kunstner, og når han kan komme til mig, så har jeg også noget at byde på.”

Carna er nu flyttet til Nordfyn, fordi hun her har fundet det perfekte galleri og studio i et hyggeligt gammelt bondehus, hvor hun sammen med sin kæreste også har fire hunde, fem katte, fire papegøjer, høns, moskusænder, løveænder med mere.  Hun arbejder nu på at få etableret toilet, tekøkken og terrasse i galleriet, så det er lettere at invitere større grupper. Hun sælger også malerier gennem butikken Nova i Odense, og så har hun deltaget i Otterup Torvemarked om sommeren og været meget glad for det: ”Jeg har talt med rigtigt mange turister, og så har jeg også mødt flere, der har hjulpet mig videre, bl.a. Lumby Mølle, hvor vi aftalte en udstilling.”

Nu er Carna klar til næste karriereskift:

”Mit mål er at leve som kunstner, hvor jeg sælger til private, til virksomheder, skoler, foreninger og mere, og hvor jeg også har mange besøgende på galleriet og kunstterapiskole.”

Derfor vil hun kaste sig endnu mere ud i livet som iværksætter med egen virksomhed, øget salg og fokus på turisme.

 

Læs mere

Se mere om Galleri Camacho