Manden og konen i baghuset…

Arkitekt Morten Andersen

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 23-05-2018

I et utroligt charmerende baghus i Kirkestræde i Bogense bor arkitekt Morten B. Andersen sammen med sin kone.

Et ret unikt sted, hvor man skal igennem en port, en flot gårdhave og endnu en port for at komme ind til huset, hvor de bor. Til gengæld ligger det med en flot udsigt over vandet og Bogense Kyst Camping.

Her ligger også Mortens tegnestue, som er indrettet i et gammelt hønsehus. Her er flot, og det virker som et rigtig godt kreativt miljø, Morten har at arbejde i.

På rette vej 

Igennem en lang karriere har han bygget mange forskellige typer bygninger. Der har været alt fra enfamilieshuse over lejlighedsbyggeri til industribyggeri.

Allerede da Morten gik i skole, fattede han interesse for bygninger og det at skabe. Og i sommerferien fik han lov til at gå og ’’rode’’ hos en lokal snedker, og det skærpede yderligere interessen for at forme og bygge.

Efter realeksamen, som det hed dengang, kom Morten i lære som tømrer. Samtidig gik han på Det Fynske Kunstakademi for at lære at tegne. Det var stedet, hvor tegneundervisning blev praktiseret på det tidspunkt. Noget af undervisningen foregik som privatundervisning om aftenen.

Så blev det tid til at læse på Byggeteknisk Højskole i Odense, for derefter at fortsætte med at læse videre i Horsens i et par år.

Så fik Morten arbejde på en lille tegnestue i Odense, og her vandt han en opgave med at tegne et enfamilieshus. Det gav endnu mere blod på tanden, og han vidste, at han var på rette vej.

Arkitekt i Bogense

Arkitekt Morten Andersen 

Men hvorfor lige slå sig ned i Bogense? Morten fortæller, at han ikke selv kommer fra byen:

”Både min kone og forældre kommer alle fra Bogense. Når man så ovenikøbet kunne indrette en tegnestue på matriklen, så lå det jo lige til højrebenet.”

Tilbage i 1984, hvor Morten startede sin tegnestue, godt nok på en anden adresse, var der faktisk fire ansatte. I dag er bare ham selv, og det går ganske godt, som han siger.

Det blev også til femten år på en stor tegnestue i Odense, hvor mange store projekter blev skabt.

Men Mortens hjerte banker for Bogense, så her bliver han nu. I den forbindelse fortæller han, at han har haft mange forskellige tanker om hvad man kunne gøre for Bogense, der bare aldrig er blevet til noget. Som et eksempel nævner han etableringen af en sti hele vejen langs Bybækken i Bogense. Det er en af de ting han har drømt om, som ikke er blevet til noget. Ideen er hermed givet videre.

Morten er ikke blevet særlig elektronisk endnu. Tegningerne bliver lavet på papir og ikke en computer. Der bliver ikke brugt sociale medier i markedsføringen, ja der bliver slet ikke markedsført. Det er ikke nødvendigt, beretter Morten: ”Alle opgaver der tilgår huset, er via mund til mund. Det er godt og giver en høj grad af tillid,” uddyber han.

Morten fortæller at han er meget privilegeret, ved at hans arbejde også har været hans lidenskab og hobby.

”I dag er jeg i den situation, at jeg kan nøjes med at tage de opgaver ind, som jeg synes er interessante og spændende, og det er jo en fantastisk situation at være i. Og jeg bliver ved, til jeg ikke kan mere,” slutter Morten.