Lensgreven, direktøren og landmanden

Det er ikke tre personer, men tre personer i én.

Lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen står i spidsen for driften af Gyldensteen Gods. Det er et meget stort landbrug med primærafgrøder som løg og græskar. Familien har drevet dette store sted i snart 300 år, og forventer at fortsætte mange år endnu. Dog bliver det nok ikke med Frants ved roret, når man kigger et stykke ud i fremtiden. Men i familien bliver det.

Tekst og foto: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
05-11-2015

Frants er en travl herre - at finde plads i hans kalender til et lille interview var ikke nogen nem opgave. Men det lykkedes, og læserne kan få et lille indblik i driften af så stor en virksomhed med et ganske kendt ”brand”.

Det skal i parentes lige nævnes, at Frants også er bestyrelsesformand i Hedeselskabet, som de fleste jo nok kender, og som er en milliardforretning.

Læs nedenfor om nutid og lidt fremtid på godset Gyldensteen, fortalt af Frants Bernstorff-Gyldensteen selv.

Hvad sker der på godset

Den udsendte møder Frants på godskontoret, som er placeret stort set midt i hele produktionsapparatet. Inden han ankommer, får den udsendte en snak med Hanne og hendes kollega, som er administrative medarbejdere på godskontoret. Der er også lige tid til et kig ind ad den åbne dør til Frants’ kontor. Her ses en hundekurv og en vandskål. Der spørges, om direktøren har sin hund med på arbejde. ”Altid”, svares der af damerne på kontoret.

Så ankommer Frants sammen med hunden ”Duke”, og vi sætter os tilrette for en lille snak. Det skal ikke handle så meget om lensgreven, men mere om landbruget på godset Gyldensteen.

Lensgrevetitlen er noget, der knytter sig til ejendommen, fortæller Frants. Ellers er den noget, der efterhånden fortaber sig i dagens Danmark, fortsætter han. Adelen har ikke tidligere tiders position i landet, så forretningen Gyldensteen Gods drives i dag under samme vilkår som alle andre virksomheder, og er ligeså konkurrenceudsat som andre i samme branche, uddyber Frants.

Hvad produceres der så på Gyldensteen. ”Løg er den primære afgrøde, og vi er en af Danmarks største på området”, fortæller Frants. ”Ligesom vi i dag også har en ret stor produktion af græskar”. Ydermere produceres der æbler og selleri, og der har også været en forsøgsproduktion med hvidløg i gang.

Forædling af nogle af godsets produkter er også i gang. Der laves æblemost og æblecider, og sågar æblebrændevin.

Omkring løgproduktionen er Gyldensteen i indeværende sæson leverandør til alle Coops butikker, så det fylder naturligvis meget. Ja, flere tusinde tons bliver det til. Rema 1000 er også en stor kunde. Det er gule og røde løg, der produceres, og det er foregået på Gyldensteen siden 1970. Der fortælles videre, at produktions- og pakkeanlægget er højteknologisk, og dermed en meget stor investering, der skal forrentes igen.

Hvordan ser her ud om fem år, vil den udsendte vide. Er der noget nyt i pipeline, og nye produkter på vej? Frants svarer, at det først og fremmest er løgproduktionen samt udvikling af græskarproduktionen, der vil være i centrum. Men også produktion af de varer, der er på glas, vil fortsætte. Disse varer forhandles for øvrigt gennem Kjær og Sommerfeldt. Frants håber, at æblemosten snart vil være at finde som lokalt produkt i nogle af Coops butikker. Der handles også direkte med for eksempel Lagkagehuset.

Frants kommer også ind på, at han håber, at Løgfestivalen vil vokse, og dermed blive et stort vindue for nordfynske fødevarer.

NEETs udsendte vil gerne vide, hvor mange ansatte der er på Gyldensteen. Frants svarer, at det varierer meget efter sæson. Den faste stab er på ca. tyve, og når det rigtigt går for sig, er der ca. 60-65 medarbejdere.

Ligeledes beretter Frants om det at være på konstant udkig efter udvikling og rationaler. ”Verden forandrer sig hele tiden, og vi skal bare være med”, fortæller han.

Den udsendte vil gerne vide, om der skulle være noget under udvikling de kommende år. Frants svarer, at der selvfølgelig hele tiden tænkes nyt, men som han siger: ”Hvis der skulle være noget konkret, ville jeg nok ikke annoncere det på forhånd.”

Til slut fortæller Frants, at virksomheden i 2020 har 300 års jubilæum, og at det naturligvis er noget, der ses frem til i virksomheden. Han fortæller også, at der er et generationsskifte på vej, og der vil så nok blæse nogle nye vinde, men mon ikke kerneproduktionen fortsætter lidt endnu, uddyber han.

Et interview er slut, og den udsendte har siddet over for en rolig mand, der tror på fremtiden på trods af den stigende og vedvarende konkurrence.