Kan Lone fra Moderup kombinere Kierkegaard og Erhverv?

Ja, det har hun besluttet sig for!

Tekst: Ida Sejer Clausen
Foto: Ove Syberg
Dato: 23-03-2017
 
Lone Brinkmann

 

Lone Brinkmann Jakobsen flyttede for et par år siden hjem til den fædrene gård, hvor hun i dag arbejder fra. Lone blev som teenager i gymnasietiden helt opslugt af Søren Kierkegaard og ”Forførerens dagbog”.  Lone og hendes familie går meget op i familiens historie, og familien har boet på slægtsgården siden 1864. Derfor er Lone ”meget groundet” i Nordfyn, og Lones familiehistorie og Søren Kierkegaards tilgang til livet hænger stærkt sammen. ”For som Kierkegaard siger, så er menneskets identitet stærkt forbundet med fortiden, og er med til at gøre dig til hvem du er”. Lone har aldrig sluppet Kierkegaard, efter hun blev introduceret til ham, og har altid brugt ham i alle sine opgaver. Man kan faktisk sige, at Kierkegaard har været hendes tro følgesvend fra gymnasiet og op til i dag. Lone har aldrig helt vidst hvad hun ville, men hun var meget sikker på at fremtiden skulle indeholde Kierkegaard på en eller anden måde.

#kierkegaard

Efter Lone blev færdig på gymnasiet, startede hun med at læse dansk og religionsvidenskab på sin bachelor og fortsatte med at læse kulturformidling på sin kandidat i Odense. Hendes speciale handlede selvfølgelig om Kierkegaard og den litterære iscenesættelse. Lone gik dengang og drømte om at skrive en bog om Kierkegaard, og 8 år senere blev den sendt fra tryk fra Gyldendal, hvor Lone var blevet hyret til at skrive om Kierkegaard. Siden Lone blev færdig på Syddansk Universitet i 2008, har hun arbejdet målrettet med sin bog #kierkegaard. Lone mener, at Kierkegaard sagtens kan bruges noget mere i undervisningen på ungdomsuddannelserne, og at selvom Kierkegaard blev født i 1813, så kan unge mennesker sagtens forholde sig til hans tekster og hans syn på dannelse og iscenesættelse, som i dag er meget aktuelt i forbindelse med brugen og tilstedeværelsen på de sociale medier. #kierkegaard er en undervisningsbog til danskfaget i gymnasiet og tager udgangspunkt i Søren Kierkegaards Enten-Eller, hans arketyper og litterære iscenesættelse på de sociale medier.

Bogen #kierkegaard kom fra trykken i december 2016, og efterfølgende er Lone blevet kontaktet af danske gymnasielærere, som gerne vil have hende ud og fortælle om Kierkegaard og hvordan de kan bruge hendes bog i undervisningen. Så Lone er nu allerede booket fra februar til april 2018, hvor dansklærerne skal klædes ordentlig på:

”Jeg vil gerne introducere dansklærere rundt omkring på de danske ungdomsuddannelser for en metode til, hvordan de ude i klasselokalerne kan arbejde med Kierkegaard i en moderne kontekst. Det kan bidrage til elevernes digitale dannelse og sætte gang i en diskussion om virtuel identitet og litterær iscenesættelse på de sociale medier,” fortæller Lone.

På vejen mod at skrive en bog om Kierkegaard har Lone i mange år arbejdet som fagbogsredaktør de sidste 9 år, og hun har været tilknyttet forskellige forlag. 

”Efter min bog er udkommet, vil jeg koncentrere mig om mit arbejde med Kierkegaard, skrive mere selv om Kierkegaard og afholde kurser omkring hans litterære iscenesættelse og hans tekster. Derfor stopper jeg som fagredaktør inden længe”.

 

#kierkegaard

Kierkegaard i erhvervslivet

Kan Kierkegaard tilgang til verden så bruges i erhvervslivet? Ja, det kan han sagtens ifølge Lone. For

Vel tør nemlig det etiske individ bruge det udtryk, at han er sin egen redaktør, men han er sig tillige fuldelig bevidst, at han er ansvarshavende, ansvarshavende for sig selv i personlig betydning, for så vidt det vil have afgørende indflydelse på ham selv hvad han vælger” (citat fra Enten-Eller).

Oversat til nutidsdansk siger Kierkegaards etiker, at man er sin egen ansvarshavende redaktør. Så hvis du vil være iværksætter eller du kunne tænke dig at skifte job eller branche, så er det kun dig selv, der kan gøre det. Og derfor er det kun dig selv, som har ansvaret for dit liv.

For fremtiden håber Lone at kunne holde foredrag og udbrede kendskabet til Kierkegaard både til skoler, men også foreninger og højskoler.

 

Læs mere

Lone Brinkmann Jakobsens hjemmeside