Juraen lever på Nordfyn

Nu hvor sommeren er kommet igen sammen med hverdagen, tog vi ud og besøgte to advokater i Bogense. Vi ville høre dem om, hvad man beskæftiger sig med i advokatstanden på Nordfyn. Hvor stor en del af deres portefølje er erhvervsrettet, og hvor meget er i privat regi. Også her vil vi snakke om hvordan det generelt går på Nordfyn. Er der gang i økonomi og ejendomshandel, er der gang i nybyggeri og er der gang i stiftelsen af nye selskaber. Nogle af svarene kommer i nedenstående. Dog ikke alle.

Af Ida Dam Sejersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fotos: Ove Syberg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
20-08-2015

Niels Nissen

Vi startede ud med at besøge advokat Niels Nissen. Niels har været selvstændig i Bogense siden 2000. Han driver en almen praksis med en lille filial i Odense, for at kunne tiltrække Odense-klientellet. Niels er certificeret ejendomsadvokat, og arbejder med alle former for fast ejendom. Hans kunder kommer fra erhvervslivet, men også fra private. Det er både mindre håndværksvirksomheder, detailhandel og andre lokale spillere han arbejder for.

”Der er nok at lave, selvom der er hård konkurrence på markedet for advokater,” fortæller Niels. ”Vi er på vej op igen økonomisk på Nordfyn, og det har været på vej det seneste års tid. Vi kan mærke at den optimistiske tendens fra Odense er med til at løfte Nordfyn. Det er rigtig godt."

Der er begyndt at være en tendens til at ejendomshandlen flytter fra mæglerne til ejendomsadvokaterne. Langt de fleste er førstegangskøbere der vil købe ejendom. Det svarer nok til 80 % af de ejendomshandler som Niels og hans kone har arbejdet med på det seneste.

”Det er en god indikator når førstegangskøbere begynder at købe fast ejendom, så er markedet begyndt at komme i fremgang.”

I Niels’ advokatvirksomhed er privatkundedelen dominerende, da erhvervskundeporteføljen kun er omkring tyve procent af omsætningen.

Niels foreslår at man har mere fokus på iværksætterhjælp, hvis der skal endnu mere gang i hjulene. ”Man skal ud og hjælpe mere til i opstartsfasen, hvor virksomhedsformen skal vælges. Her er det vigtig at man får konstrueret den rigtige virksomhed,” forklarer Niels. Dertil kommer at iværksættere kunne få hjælp til udformning af kontrakter og hjælp til inkasso og meget mere.


Jacob Christoffersen

Vi fortsatte vores advokattur til Jacob Christoffersen. I advokatforretningen er der 5 ansatte, mens der i bogholderifunktionen & ejendomsadministrationen er 2 ansatte samt viceværter. Der er kun ét kontor, hvor alle medarbejderne sidder sammen. ”Alt samlet ét sted - det giver bedre synergi at sidde under samme tag,” starter Jacob med at fortælle. Lige nu er der et rigtig godt medarbejdermix, hvor fordelingen er med 3 sekretærer og to advokater, der arbejder med hver sin del.

Jacob arbejder med dødsbo, konkursbo, erhvervsret, alt fra stiftelse af selskaber og kontrakter til tvister inden for erhvervsretten. Han arbejder også i fast ejendom, både køb og salg, lejeret, tvister, entrepriser og sager mod det offentlige.

Advokat Jesper Nikolajsen arbejder med privatret, skilsmisser, personskadesager og andet inden for privatretten.

De har begge enkelte straffesager.

Jacob er opvokset på Nordfyn, og har overtaget virksomheden fra sin far Jacob Christoffersen. 30 % af kunderne er lokale, mens 20 % er fra resten af Fyn. De resterede kommer fra Sjælland og en del fra idrætsverdenen. Måske fordi Jacob dyrker karate på højt niveau.

"En stærk indikator for om det går godt i Danmark er bolighandlen. Når antallet af handler begynder at stige, så er der mange afledte effekter. Håndværkerne får en masse at lave, det samme gælder køkkenfirmaer osv. Så kommer der gang i den. For halvandet år siden begyndte det at gå godt i København, og det begynder man nu at kunne mærke på Nordfyn. Bynære huse begynder at være nemmere at sælge."

Lige nu er der ved at blive bygget nye lejeboliger på Huggetvej, og det er noget Jakob arbejder med. ”Der er en større efterspørgsel på lejeboliger.  Når folk sælger deres faste ejendom ønsker mange ikke at låse deres kapital i fast ejendom igen, nej den skal frigøres til andre ting. Så er det at efterspørgslen stiger. Der er ingen risiko ved et eventuelt prisfald af ejendommen, og man kan komme ud af det rimelig nemt."

Jacob efterspørger stærkere hjælp og støtte til erhvervslivet på Nordfyn for at lokke flere folk til. Det gælder både erhvervsudvikling, støtte til iværksættere og nemmere vej gennem Nordfyns Kommunes forvaltninger. Ellers er han optimist hvad angår fremtiden. ”Det er begyndt at gå fremad, vi får flere sager og flere nye kunder. Det er altid sjovt at hjælpe førstegangskøbere med at købe hus, eller hjælpe til med at starte en virksomhed op."