”If you can’t beat them join them”

Onsdag eftermiddag sad vi til møde med LAG MANKs nye formand og hans koordinator i Nyborg, fordi vi er interesserede i at høre, hvordan Nordfyn står i fremtiden, efter MF’er, Erling Bonnesen, sidste efterår tabte ”ministerslaget” om de lokale LAG-ers fortsatte eksistens.

Af Lene Hindsgaul Nielsen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
15-01-2015

Fremtiden ser lys ud

Og der er måske en fremtid for Nordfyn og mulighederne for at få del i de ca. 28 mill. kr., der er afsat til udvikling i LAG MANKs område i de kommende 6 år til at udvikle aktiviteter med hjælp fra danske og europæiske ”skatteborgere.” Det skal tilføjes, at 20 % er fra Danmark, og 80 % er fra EU.

Sammen står vi stærkt

Resultatet er i hvert fald blevet, at der nu er fire fynske kommuner, som arbejder sammen om udvikling af områdernes udfordringer. Og til at finde ”de vises sten” til dette, er der nedsat en bestyrelse med repræsentanter fra alle kommuner med Carsten Petersen, Assens, som formand. Til daglig hjælp er det AOF i Østfyns ansatte Anders Holmskov, som står i spidsen for administrationen af tilskudsordningen.

Man har valgt at kalde organiseringen ’LAG MANK’, som står for Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde, og sammenlagt er der 5,8 mill. kr. til rådighed, netto, om året. 20 % af bevillingen går til sagsbehandling og 5 % til ”risikobuffer,” som Anders udtrykker det. Problemet i det gamle LAG var, at der var for mange ansøgninger, som simpelthen tog for lang tid at gennemgå og behandle. Der var ikke nogen grænser for mindstebeløb, hvorfor der blev ansøgt om støtte til alt lige fra nyt komfur i et forsamlingshus til etableringer eller udvikling af virksomheder i størrelsesordner på en halv million kroner. Efter at have samlet LAG-erne forventes der derfor større, men færre, ansøgninger, da beløbet, der søges om, minimum skal være 50.000 kr., hvorfor administrationen bliver mindre. Planen bliver derved, at LAG bliver en udviklingsorganisation frem for et uddelingskontor. Derfor ønskes det også, at ansøgere går sammen om projekter, som kan være til gavn for en større befolkningsdel med målet om at gøre området, der etableres i, mere interessant og attraktivt.

Anders Holmskov står i spidsen for administrationen af tilskudsordningen. Foto: Nordfyn Erhverv


Nyt projekt er allerede at finde på tegnebrættet

Der er allerede ideer om et ”grænseoverskridende projekt” på tegnebrættet, som vil komme alle kommuner til gode, og det er jo en af de gode ting, der er med en bestyrelse, som er ”fremme i skoene”. Nærmere kunne vi desværre ikke lokke vores gæster til at afsløre, hvad projektet går ud på, så det må vente på en pressemeddelelse.

Hvilke mål har LAG MANK så?

Det tegner altså slet ikke så ringe endda for Nordfyn. Visionen for LAG MANK lyder: ”LAG MANK dækker Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde kommuner – her er det godt at bo, virke og gæste.” De mål, der er valgt, passer faktisk godt til de Nordfynske muligheder og sikkert også til de tre andre kommuner. Disse er:

1. Styrkelse af lokalproducerede fødevarer
2. Udvikling af attraktive naturoplevelser
3. Udvikling af nye bosætningsaktiviteter

Så nu er det bare om at tage fat, alle I der går med tanker om at etablere jer med nye aktiviteter, eller hvis lokalrådene har planer om at lave strategier om bosætning eller attraktive naturoplevelser. Det kunne være flere grillhytter, som Kjeld Hansen i Tørresø fik bevilget midler til eller udvikling af virksomheder som Coisbo Beer mikrobryggeri fik støtte til.  Vi skal gøre de fire fynske kommuner attraktive både at bo i, besøge og flytte til. Fynsk fødevareproduktion har en god brandingværdi, og direkte adgang til naturen er et vigtigt parameter i forhold til bosætning og turisme. Alle disse faktorer er med til at bruges i promoveringen af områderne som et attraktivt oplevelses- og bosætningssted.

Carsten Petersen er formand for LAG MANK. Foto: Nordfyn Erhverv


Så er det bare om at komme op af stolen og få kridtet skoene…

Det lykkedes erhvervsrådet at få aftalt en dato for infomøde i Bogense, hvor Anders og Carsten kommer og inspirerer alle dem, der går med tanker om at få stat/kommune til at deltage økonomisk i de drømme, man går rundt med - og det er faktisk op til 50 % af alle investeringer. Husk blot på, at I skal betale regningerne, inden de bliver refunderet af staten, og ansøger må ikke gå i gang med projektet, før det er bevilget. Mere large er man ikke, lige bortset fra Faaborg-Midtfyn (indtil videre), som har udtalt, at man gerne lægger likviditeten ud, hvis det kniber.

Held og lykke og som sagt; ”we will join them” konstruktivt og produktivt her på Nordfyn.  

I kan følge LAG MANK på deres Facebookside: ’LAG MANK’.

Infomødet vil finde sted hos UpN i Bogense tirsdag d. 3. marts klokken 14.00. En invitation vil blive sendt ud til alle medlemmerne.

Første ansøgningsrunde har deadline den 1. maj, og har man en idé, som måske passer ind i LAG MANKS udviklingsstrategi, så er man velkommen til at kontakte Anders Holmskov for en snak på tlf. 40 28 37 93 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Anders Holmskov og Carsten Petersen kunne fortælle, at der allerede er et projekt at finde på tegnebrættet. Foto: Nordfyn Erhverv