Hvad kan det ikke blive til?

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 16-08-2017

 

Claes Høy Karlsen er bygningskonstruktør og underviser på Syddansk Erhvervsskole på tømrerfaget. Men der er også en anden side af Claes: Nemlig hans eget firma C. Karlsen IVS. Virksomheden tilbyder byggerådgivning og projektering.

 

Ejer Claes Karlsen

Claes startede sin virksomhed for tre år siden med en lille tegnestue hjemme hos sig selv i huset i Morud. Han er udlært tømrer og læste så videre til bygningskonstruktør. Sidenhen har han blandt andet arbejdet på forskellige arkitekttegnestuer og har den vej rundt skabt kompetencer til at starte sin virksomhed.

Han har, og har altid haft, lyst til at arbejde med mennesker. Derfor startede han på Syddansk Erhvervsskole og nyder at dygtiggøre de unge mennesker, der læser på skolen.

Claes har dog en indbygget skabertrang og kreativ sans, der gør at han gerne vil løse byggetekniske opgaver, også gerne komplicerede opgaver.

Fra mindre byggesager til Egeskov Slot 

Claes fortæller: ”Faktisk var det lokale håndværksmestre, der opfordrede mig til at starte min virksomhed. De manglede en at samarbejde med, når der skulle tegnes og rådgives i forskellige byggesager. I starten var de mindre sager dominerende, men nu er der også kommet større og mere komplicerede sager til.” 

Blandt andet er der kommet opgaver for Egeskov Slot med tilbygninger til toiletter i forbindelse med den gamle smedje. Der skal ligeledes etableres nye køkkenfaciliteter. Her er der store udfordringer, da det nye skal passe fuldstændig ind i det oprindelige byggeri. Dette gælder både udseende og materialevalg.

Claes beretter videre, at han ikke reklamerer for sit firma nogen steder. Hans opgaver kommer udelukkende via mund til mund-metoden. For eksempel fik han opgaverne på Egeskov Slot via en elev, han havde undervist på Erhvervsskolen. Han fortsætter: ”På et sted som Egeskov er kvaliteten i højsædet, og laver man et godt stykke arbejde, ja så er chancen for at blive inviteret igen stor.”

Men der er mange andre opgaver, Claes har været og er i gang med. Blandt andet en bank i Morud, der er blevet omdannet til tre lejligheder, en konferencetilbygning til Axa Power i Odense, rådgivning og myndighedsgodkendelse af 132 ungdomsboliger i København og desuden indretning af 14 lejligheder i tagetagen i en bygning på Amager.

 

Arbejdsbordet

Arbejde i vækst 

Claes fortæller, at arbejdet starter med nogle tanker, en blyant og et stykke kalkerpapir.

”Så kommer skitserne, og siden det helt konkrete med materialevalg og så videre. Det er dog også ofte, at ideerne kommer, når jeg har været ’’on location’’ og efterfølgende går billederne igennem i hovedet, når jeg går tur ved sommerhuset.”

Claes fortæller, at han er meget glad for at arbejde på Syddansk Erhvervsskole, fordi han har stor glæde af at give sin viden videre til andre mennesker. ”Men jeg tror alligevel, at firmaet vil vokse og tage mere af min tid i fremtiden.” Så en form for deltidsansættelse på Erhvervsskolen er måske vejen frem på sigt.