Er der en opskrift på VM i cykelcross?

VM i cykelcross på Nordfyn

Tekst: Ove Syberg
Foto: Ole Thrane og Ove Syberg
Dato: 11-10-2018

Hvordan er det lige, man arrangerer et verdensmesterskab i cykelcross?

Et verdensmesterskab i cykelcross er en kompleks affære. Utrolig mange instanser og praktiske ting skal håndteres og være helt på plads. Selve banen skal etableres, alle publikumsfaciliteter skal på plads, mange myndigheder skal kontaktes og der skal også være et medicinsk beredskab.

Eventmanager i NEET Peter Ginnerskov fortæller lidt om forberedelserne til et sådant arrangement:

”Der er mange ting, der skal håndteres. Heldigvis havde vi en god ’’generalprøve’’, da vi havde World Cup arrangementet i november sidste år. De fejl vi lavede ved det arrangement, opdagede hverken rytterne eller publikum. Til gengæld lærte vi meget, så nu er vi helt parate.”

VM i cykelcross på Nordfyn

Et hav af aftaler 

Der er mange instanser, der skal involveres i den indledende fase til sådant et VM: UCI (den internationale cykelunion), DCU, Udvikling Fyn, Sport Event Fyn, Nordfyns Kommune, NEET, Kulturministeriet og Sport Event Denmark.

Derudover skal politiet på banen, en medicinsk stab skal etableres og der skal indrettes et pressecenter.

Peter beretter videre, at der skal indgås et hav af aftaler omkring TV-rettigheder, TV-produktion, sponsoraftaler, aftaler omkring indkvartering, skiltning både i og udenfor Bogense, baser og værksteder for alle cykelholdene og så aftaler med alle de ca. 400 frivillige, der skal hjælpe med at få det hele til at klappe.

Ligeledes skal der laves aftaler med dem der skal stå for hele VIP-arrangementet, der foregår i Fiskehuset, hvor der forventes rigtig mange gæster i det attraktive område.

VM i cykelcross på Nordfyn

6 tons pomfritter 

En anden meget vigtig ting der skal styr på, er mad og drikke til de ca. 20.000 gæster, der forventes at dukke op over weekenden. Hvad skal der sælges i boderne, hvor meget skal der købes ind og hvem skal stå for maden, der skal sælges på pladsen? Det er SuperBrugsen i Søndersø, der har fået den opgave.

Salgsleder Helle Brunse og souschef Troels Olsen fra SuperBrugsen fortæller, at de har været i gang med forberedelserne et stykke tid.

”Noget af det svære i denne sammenhæng er at ramme rigtigt i forhold til indkøb,” siger Troels: ”Man ved hverken hvor mange der kommer, og ligeså lidt ved man, hvad alle de udenlandske gæster foretrækker.”

Ellers er det praktiske ting som friturekogere, ovne, frysecontainere, telte og andet grej, der skal styr på. Ligeledes skal der også kigges på om der er strøm nok til rådighed til det store køkken der skal anvendes, fortæller Helle og Troels.

Bare i deres ’’butik’’ bliver der tilknyttet 150 frivillige, der primært kommer fra Søndersø Gymnastikforening, men som også indbefatter personale fra deres egen butik.

Der er indkøbt seks tons pomfritter (ja, 6 tons), der bliver produceret 9000 pølser med tilhørende pølsebrød, og der laves 6000 burgere med tilbehør.

De fortæller samstemmende, at der selvfølgelig også skal tænkes på personalets og de frivilliges arbejdsforhold. Det er jo mange timer de skal arbejde, så der skal være mulighed at slappe af en gang i mellem. Der skal også tænkes alle hygiejneregler ind.

”Det er helt utroligt, hvordan de ansatte og de frivillige støtter op om sådan et projekt. De er så entusiastiske og kan næsten ikke vente på at komme i gang,” fortæller Helle.

Peter Ginnerskov 

Delegationer  

En helt anden ting der også skal styr på, er sikkerheden omkring det hele, både om natten og dagen. Her fortæller Peter Ginnerskov, at et lokalt vagtværn står for den del og patruljerer rundt om hele pladsen både nat og dag. Ligeledes har politiet været på besøg og rådgivet omkring hvordan man skal forholde sig, hvis der sker nogle hændelser.

Peter fortæller videre, at en ting som ikke mange tænker på, er den nødvendige internetkapacitet. Med et pressecenter med 300 TV og pressefolk, skal der være meget stor kapacitet.

En helt anden ting er markedsføring af et sådant arrangement, hvor man ovenikøbet forventer, at størstedelen af tilskuerne kommer fra udlandet. De skal jo vide, præcis som alle andre, at der faktisk er en stor event på Nordfyn.

”Ud over markedsføring på de digitale platforme, har der været delegationer i Luxembourg, Holland og USA for at lave en direkte markedsføring. Jo, der er nok at se til, når sådant et arrangement skal stables på benene,” slutter Peter Ginnerskov.

 

Læs mere

VM i cyklecross

Køb billetter