Gratis arbejdskraft, nye idéer og spændende perspektiver

Kan du bruge en gratis erhvervsøkonom, IT-medarbejder, biokemiker, robotforsker, international kommunikationsmedarbejder og meget andet? Nordfyns Erhverv og Turisme har indledt et samarbejde med SDU Erhverv for at hjælpe virksomheder til at få kvalificeret arbejdskraft i form af studerende, der kommer som et frisk pust til din virksomhed.

Tekst: Ina Larsen
Foto: Ove Syberg
 

Dennis Færch 

Dennis Færch Broch er konsulent i SDU Erhverv, hvis opgave er at være brobygningsled mellem universitet og erhvervsliv:

”Det vi gerne vil være med til, er at åbne døre for erhvervslivet i forhold til at få kontakt med SDU og så hjælpe dem ind i universitetsmiljøet. Det drejer sig om at få kontakt til studerende, ansætte den første akademiker i virksomheden eller få kontakt til forskningsmiljøet.”

Den bedste løsning for virksomheden

Erhvervsråd og erhvervsforeninger er en vigtig samarbejdspartner, fordi de har god kontakt med virksomhederne i deres lokalområder. ”Vi er bevidste om, at vi ikke kan stå alene, og det drejer sig om at finde den bedste løsning for virksomheden sammen.”

SDU er placeret i en region med flest små og mellemstore virksomheder, der ofte ikke har en akademiker ansat. ”Den eneste måde, virksomhederne finder ud af hvordan man bruger et universitet, er ved at gå i dialog. Vi er meget glade for at komme ud til virksomhederne og finde ud af, hvad de efterspørger, og hvad SDU og de studerende kan bidrage med,” siger Dennis.

Hvordan kan en studerende blive en del af din virksomhed?

Studiejob: Er det mest fleksible for virksomheden i og med, at man betaler de studerende for de timer, de bruger. Man får en almindelig medarbejder i som regel 10-15 timer om ugen, og så kan virksomheden bruge dem til hvad de vil. Praktisk gris eller udnyttelse af deres faglige kompetencer som at opdatere hjemmeside, få lavet salgsmateriale til udlandet, udviklingsopgaver, sociale medier med mere. På den måde frigør man de andre medarbejdere, så de har mere tid til deres kerneopgaver.

Praktik: Her er de studerende en del af hverdagen i virksomheden. De skal altid have en primær opgave, som er aftalt mellem virksomheden, den studerende og universitetet. Det kan være at analysere et marked eller produkter, kommunikation mv. Samtidig er de en del af medarbejderstaben og er med til at tage sig af de mange forskellige opgaver, der nu engang er i en virksomhed. Det kan være en god mulighed for virksomheder at få løst nogle opgaver, og for de studerende er det en god mulighed at få omsat deres teori til praksis i virksomheden.

Speciale: Når de studerende skriver det afsluttende speciale, der skal til for at færdiggøre deres bacheloruddannelse og deres kandidatuddannelse, så har virksomheden også mulighed for at få gavn af deres arbejdskraft. De specialestuderende får omsat teori til praksis, og virksomhederne får mulighed for at få gennemført analyseopgaver, der kan give viden til strategi – fx hvordan man kommer bedst ind på det tyske marked.

Praktik og speciale er for det meste gratis for virksomheden, men til gengæld skal der opfyldes specifikke krav, så man er sikker på, at de studerende ikke bare bliver brugt til at brygge kaffe og hente morgenmad.

Søger du en studerende i studiejob, så skriver du sammen med SDU Erhverv et jobopslag, som kommer i SDU's jobbank, som alle de studerende har adgang til. Studiejobbet kan få blive besat fra dag til dag, hvis du finder den rigtige kandidat.

Praktikken finder typisk sted i efteråret, og specialet finder sted i foråret, så det passer med de studerendes uddannelseskrav. Det er også derfor, det kan være en god idé at tænke først i praktik og dernæst i at skrive speciale i samme virksomhed, så det giver et helt års forløb.

”Vi prøver at tænke forløbet sammen, så man måske starter i en virksomhed i praktik og indsamler data og efterfølgende skriver sit speciale i virksomheden, så man smider teori på det, man har arbejdet med. Så den dag, man er færdigt, er der et stort stykke arbejde, som kan føres videre af virksomheden, så det rent faktisk giver langsigtet værdi. Og forhåbentligt kan det også lede til ansættelse,” siger Dennis.

Udvikling af virksomheden

Nogle virksomheder kan godt trænge til at få processer optimeret. Det går jo godt som vi altid har gjort, men måske kan vi spare tid og penge på at gøre det anderledes – og her kan det være godt at få en akademikers arbejde. SDU er et bredt universitet, hvor der er mange uddannelsesretninger fordelt på de fem fakulteter: Naturvidenskab, samfundsvidenskab, humanistisk fakultet, sundhedsvidenskab og teknisk fakultet.

”Det gør, at der er rigtigt mange muligheder for at løfte de specifikke opgaver, virksomhederne har. Mange er rigtigt gode til at analysere processer og hvilke relationer, virksomheden har til kunder og leverandører. Vi behøver ikke at ændre på det, vi gør, men vi kan måske gøre det, vi gør, mere effektivt,” siger Dennis.

Dennis var selv i studiejob i en nordfynsk virksomhed og sad i marketingafdelingen. ”Jeg lavede alt fra at trække vindere i konkurrencer til at hjælpe med at forberede salgsarrangementer, og det var så med til at frigøre ressourcer fra de andre medarbejdere og gav både virksomheden og mig nogle nye perspektiver.”

Men tager de gratis studerende ikke bare arbejdet fra de færdiguddannede?

”Det er vigtigt at sige: Når man ansætter en studerende, ansætter man ikke en konsulent. Det handler om, at virksomheden får nogle kompetencer inhouse, som kan være med til, at de faktisk sparrer bedre med en konsulent. Den studerende kan fx være god til at se, hvad virksomheden skal have ud af en hjemmeside, og det gør så, at man bedre kan arbejde sammen med dem, der laver hjemmesiden.”

ErhvervsPhD kan også være med til at højne virksomheden. Her bliver en ErhvervsPhD-kandidat ansat i en virksomhed og skal skrive en afhandling baseret på analyser af virksomheden. Virksomheden får tilskud til lønnen, og til gengæld får de en medarbejder i tre år, der udfører et forskningsprojekt for virksomheden.

Hvis man har lyst til at få nye, spændende idéer, så kan man også deltage på en Innovation camp: Virksomheder kommer ind med en udfordring eller projekt, og en gruppe af studerende behandler dette og kommer med alle deres idéer og præsenterer til sidst deres bud på en løsning for virksomheden.

Hvad skal du gøre for at få en ny akademisk medarbejder?

Hvis du er interesseret, så tag kontakt til Nordfyns Erhverv og Turisme, så vi kan afklare din virksomheds behov.

Kontakt erhvervskonsulent Jørgen Stig Bårris på tlf. 61 96 05 69 eller e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller erhvervskonsulent Ove Syberg på tlf. 21 17 21 01 eller via e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Læs mere

SDU Erhverv