Godt gået, Nordfyn!

Tekst og foto: Ove Syberg
Dato: 06-09-2018

Mandag blev resultatet af Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse offentliggjort. Mange havde nok ventet en vis fremgang, i alt fald dem som har fulgt erhvervsudviklingen i vores kommune. Men at lave et kvantespring på hele 44 pladser var måske ikke helt ventet.

Tænk, at Nordfyns Kommune er blevet stemt ind på en så fornem placering. Det er helt fantastisk, og det kan nordfynboerne godt være stolte af. Godt nok var det kun fyrre virksomheder der deltog i undersøgelsen, men det er dog en god repræsentativ størrelse.

Men hvorfor sådan et kæmpe hop på listen, og hvorfor lige nu?

Nordfyns Erhverv og Turisme har spurgt sig lidt for og mødt forskellige aktører, der på hver sin måde har været involveret i og været en del af succesen.

DI erhvervsklima NordfynMarianne Greve, projektleder i Task Force Erhverv: 

”Det er det lange seje træk, der virkelig begynder at give pote,” siger Marianne. I år er der nogle andre elementer i undersøgelsen, som man ikke har haft før. Det er nogle statiske data, der giver en anden vinkel på undersøgelsen. Men de kommuner, der altid ligger i top, gør det stadig. Det understreger endnu engang, at der virkelig er sket positive ting i erhvervsmæssig sammenhæng på Nordfyn.

Marianne mener også, at der er kommet mere fokus på denne undersøgelse blandt virksomhederne, og det har dermed i høj grad øget forventningerne til kommunens serviceniveau.

”Det fortæller jo også andre virksomheder ude omkring om det gode erhvervsklima her i kommunen. Det er også et signal til fremtidig arbejdskraft om at det går godt på Nordfyn, så der kan vi godt søge hen.”

Marianne lægger vægt på det rigtigt gode samarbejde mellem Nordfyns Kommune og Nordfyns Erhverv og Turisme: ”Det er et selvforstærkende element, som alle virksomheder på Nordfyn kan få glæde af, hvis bare de henvender sig,” siger hun. Og når de så henvender sig, så bliver de mødt et ’’single point of entry’’ i form af Task Force Erhverv, personificeret ved Marianne Greve, der er til rådighed 24/7 for at hjælpe virksomheder med ting der vedrører kommunen.

”Skal Nordfyns Kommune score højt igen næste år, skal vi fortsætte med at lytte intensivt til virksomhederne og komme med den konstruktive kritik og dialog,” slutter hun.

DI erhvervsklima NordfynTommy Jensen, Direktør og ejer af Kurt Jensens Maskinfabrik: 

Tommys virksomhed er medlem af DI, og de har svaret på undersøgelsen. Han fortæller, at der i hans store netværk blandt industrivirksomhederne på Nordfyn er en udbredt tilfredshed med Nordfyns Kommune.

”De sidste år har jeg ikke haft ret meget kontakt til kommunen, men rigtig mange i mit netværk har haft det behov, og de har alle sagt, at de er blevet mødt med imødekommenhed, effektivitet og velvilje blandt de medarbejdere i forvaltningen de har haft kontakt med. Så stor tilfredshed herfra.”

DI erhvervsklima NordfynMorten Andersen, borgmester:

”DI’s rangliste er selvfølgelig et klap på skulderen til mange i Nordfyns Kommune. Selv om der nok ikke er mange point mellem nummer fire og nummer ti, ja så fornægter det gode resultat sig ikke.”

Ud over de mange tiltag der gøres i dagligdagen for erhvervslivet, så påpeger Morten Andersen, at der er kommet nogle nye parametre og data ind i undersøgelsen, som kan have givet højere score end ellers.

Men det skal i alt fald ikke have hele æren, griner han: ”Der er et positivt syn i erhvervslivet generelt.” Det har hjulpet med til at give de virksomheder, der har svaret, et positivt udgangspunkt.

Yderligere fortæller Morten, at det har været en lang proces at nå til der, hvor Nordfyn er nu:

”I 2010 blev der sat nogle politiske målsætninger omkring erhvervsvenlighed. Mange forskellige tiltag blev implementeret, og det er helt sikkert også en af årsagerne til, at vi er hvor vi er i dag. Nordfyns Erhverv og Turisme er også blevet sat i søen, og det har selvfølgelig også en effekt på erhvervsvenligheden. Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind for at opnå et sådant resultat, og derfor er der også mange, der har grund til at være stolte.”

DI erhvervsklima NordfynPer Olesen, direktør i Nordfyns Erhverv og Turisme

”Den fine placering på DI’s erhvervsklima indeks giver en kæmpe branding af Nordfyns Kommune,” siger Per Olesen. ”Det flotte resultat viser, at der er et meget fint samarbejde mellem de forskellige interessenter i det nordfynske erhvervsliv.”

Han kan ikke pege på den konkrete årsag til højdespringeren, men er sikker på det er resultatet af de mange virksomhedsbesøg samt den konstante tilstedeværelse i erhvervsmiljøet:

”Vi skal fortsat være ude blandt virksomheder, lytte til dem og til enhver tid gå i konstruktiv dialog. Så vil vi også fremadrettet se flotte resultater.”

 

Læs mere

Se mere om DI's Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse 2018